10 begrippen die elke beginner moet kennen

Bitcoins: is cryptocurrency de toekomst?

Elke markt heeft een eigen jargon. Bij de cryptovaluta is dat niet anders. Er worden veel woorden en afkortingen gebruikt die je ook als ervaren handelaar nog nooit eerder gezien hebt. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hier tien begrippen op een rijtje gezet die vaker dan gemiddeld voorkomen op websites en fora waar het gaat over cryptovaluta.

Cryptovaluta mijnen

Het mijnen van cryptovaluta is een manier om cryptomunten te verdienen door jouw computer of mijner aan het werk te zetten. Er wordt gezocht naar hashes die bevestigd worden. In ruil daarvoor krijg je een beloning. Bitcoin mining is tegenwoordig bijzonder lastig vanwege de grote ASIC miner installaties in China, maar de ASIC-proof munten zijn nog altijd een leuke uitdaging.

Fiat exchange

De fiat exchange is een website waar je cryptovaluta aan kunt kopen met fiatgeld, zoals euro’s. Kijk bijvoorbeeld eens op Coinbase.

Hardware wallet

De hardware wallet is de meest veilige manier om cryptovaluta te bewaren. Ledger, Trezor en KeepKey zijn grote namen in deze markt. De hardware wallet is een USB-stick met een dubbele wachtwoordbeveiliging. De meeste modellen bieden ondersteuning voor een groter aantal munten, zodat je direct alle betalingen vanaf een plek kunt doen.

Altcoin

Altcoin is de afkorting voor alternative coin. Dit zijn letterlijk alle cryptomunten behalve de Bitcoin, die als eerste op de markt gebracht is.

Hard Fork

Een hard fork is een afsplitsing van de eigenlijke blockchain, waaruit een nieuwe munt ontstaat zonder dat de oude vervalt. Een voorbeeld is Bitcoin Cash, een cryptomunt die ontstaan is uit de Bitcoin en daardoor een Bitcoin fork genoemd wordt.

HODL

HODL is een verkeerde spelling van HOLD, en is te herleiden naar een Bitcoin bezitter die de waarde op zijn Bitcoin adres zag dalen en besloot vast te houden aan de munt en dit met een slok op wilde melden op een forum. Tegenwoordig wordt hier een investering in cryptovaluta mee bedoeld die als investering voor de langere termijn bedoeld is.

ICO

Een ICO is een Initial Coin Offering. Dit is vaak de eerste fase van een cryptomunt wanneer deze op de markt komt.

Proof of Stake/Proof of Work

Bij Proof of Work kun je de munten mijnen, bij Proof of Stake krijg je extra munten, wanneer je cryptomunten van een bepaald soort in je bezit hebt. Beide zijn voorbeelden van een blockchainprotocol.

Market Cap

De market cap is een belangrijk punt wanneer je wilt investeren. Het is het totale aantal munten vermenigvuldigd met de waarde per munt: oftewel de totale waarde van de cryptomunten dat in omloop is op dat moment.

P2P

P2P staat voor ‘Peer to Peer’ en is niet noodzakelijk verbonden aan de blockchain, maar is wel het fundament geweest waarop de mogelijkheden en munten ontwikkeld werden. Het gaat om transacties tussen twee personen zonder derde partij die de transacties nakijkt of verwerkt. De veiligheid ligt in de handen van de consensus op het netwerk zelf: zo heeft Bitcoin de Bitcoin node die het netwerk van transacties beveiligt. De node staat voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het volledige P2P-systeem achter de blockchaintoepassingen.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.