Alles wat je moet weten over de herkomst van cryptocurrency

Speculeren met Bitcoin / Cryptocurrency

Wanneer het gaat om cryptocurrency, gaat het al snel over de Bitcoin. En uiteraard over Satoshi, het pseudoniem van het team dat de Bitcoin opgericht heeft. Maar Satoshi is niet de uitvinder van het digitale geld met cryptografie als basis voor de versleuteling. Sterker nog: het idee werd al in 1983 voor het eerst naar voren gebracht en uitgewerkt tot een werkend systeem. De naam die hierbij hoort is David Chaum.

Het werk van David Chaum en het faillissement

Chaum, een computerwetenschapper uit Amerika, ontwikkelde het cryptogeld nadat hij in 1983 een artikel geschreven had over het digitale geld dat gebruikt kon worden zonder creditcardgegevens. Het werkte op basis van een public key en werd geïmplementeerd door een Amerikaanse bank die interesse had in het product van DigiCash, het bedrijf van Chaum dat eCash op de markt bracht. In tegenstelling tot de huidige cryptocurrency werden de transacties door de banken bewaard. Aankopen doen was volledig gratis, maar het ontvangen van eCash niet.

In 1993 ging DigiCash failliet, ondanks het grote aantal elektronische betalingen en het succes van eCash. De volledige bezittingen van DigiCash gingen over naar eCash Technologies, maar na de overname viel het succes van eCash langzaam maar zeker weg, ondanks het feit dat het ook in Europa gebruikt werd.

HashCash, de basis voor Bitcoin?

In 1997 worden er grote stappen gezet. Adam Back ontwikkelde het HashCash-systeem dat voorgesteld was door Dwork en Naor in 1992. Hij ontwikkelde het Proof of Work systeem dat in een aangepaste variant gebruikt wordt door Bitcoin een aantal jaar later. Adam Back is nog altijd een grote naam in de wereld van de cryptocurrency. Hij is te vinden op fora en is actief bij Bitcoin nieuws websites.

Met het ontwikkelen van Bit Gold in 1998 hebben we vervolgens bijna de complete opzet van Bitcoin. Zeker wanneer ook B-Money genoemd wordt, dat gebruikt werd om snelle transacties te doen via het internet. Er zijn veel mensen die het idee hebben dat Nick Szabo, oprichter van de Bit Gold, of zijn studiegenoot Wei Dai, de oprichter is van Bitcoin, maar beide ontkennen dit. Toch blijft het opmerkelijk dat de stap van Bit Gold, inclusief de chaintechnology die gebruikt wordt, naar Bitcoins wel heel erg klein is.

Bitcoin en de storm aan altcoins

In 2008 wordt hard gewerkt aan het opzetten van de Bitcoin blockchaintechnologie en in 2009 wordt de eerste transactie verricht. Aanvankelijk is het ontvangst in de media van de digitale munten matig, maar naar mate er meer gespeculeerd wordt over de Bitcoin koers verwachting, komt er meer interesse. Niet alleen bij de mensen die willen investeren, ook mensen die de munten willen mijnen, beginnen hier aan de grote stappen. Ook zijn er steeds meer bedrijven die op de blockchain actief worden en is dit het punt waarop het aantal altcoins exponentieel toeneemt.

Steeds meer mensen investeren in cryptovaluta, zeker nu de kinderziektes opgelost zijn en er genoeg informatie is om een weloverwogen keuze te maken. Weet jij al welke cryptomunt jij wilt hebben? Kijk snel op ons overzicht voor informatie over elke munt.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.