P2P cryptovaluta exchanges uitgelegd

Speculeren met Bitcoin / Cryptocurrency

Er zijn steeds meer cryptovaluta. Het aantal munten neemt toe, net als het aantal mensen dat een aantal tokens in bezit heeft. Dat maakt de digitale geldmarkt nog interessanter voor de mensen die hun eerste stappen willen zetten op deze markt. Om te kunnen profiteren van de volatiele cryptomarkt heb je wel munten nodig. Daarvoor moet je naar een exchange, oftewel een marktplaats waar je aan de slag kunt met het kopen en verkopen van cryptomunten. Er zijn exchanges die gerund worden door een bedrijf, maar er zijn ook P2P exchanges. Daar handel je direct met andere mensen, zonder dat hier een derde partij bij betrokken is.

Wat is P2P bij cryptohandel?

Wanneer je aan de slag gaat met de handel in cryptovaluta bij een exchange zoals Luno, dan handel je niet alleen met andere bezitters van cryptomunten. Luno is namelijk zelf de derde partij. Bij het ‘peer to peer’ handelen in digitale valuta is er geen derde partij. Je handelt direct met mensen overal ter wereld die hun munten aanbieden, of die een bepaalde vraag op de markt zetten. Overigens moet de P2P exchange niet verward worden met de Peercoin: dit is namelijk een cryptomunt op zichzelf en het is geen platform voor het handelen met andere bezitters van cryptomunten.

De voordelen en nadelen van een P2P exchange

Het grootste voordeel van de P2P exchange is dat de filosofie achter het handelen volledig aansluit bij het idee achter de cryptovaluta. Het is decentraal, er is geen derde partij: het is daarmee écht van en voor de mensen zelf. Een voordeel dat het ook aantrekkelijk maakt, is dat de prijzen voor de transacties vaak vele malen lager liggen dan bij de exchanges waar wél een bedrijf actief bij betrokken is, zoals Coinbase. Er hoeft namelijk veel minder verdiend te worden om het platform draaiend te houden. Dat is handig wanneer je met kleinere bedragen wilt gaan handelen. Je kunt dan ondanks een kleiner handelsvolume toch profiteren van de volatiliteit van de geldmarkt.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan de exchanges verbonden die gebaseerd zijn op P2P. Het argument van de veiligheid van het handelen past hier echter niet bij. Er wordt vaak gesteld dat het onveilig kan zijn om te handelen op een P2P exchange, maar de beveiligingsproblemen zijn inherent aan het gebruik van welke exchange je ook kiest. Wanneer het over de nadelen gaat, is het beter om te kijken naar het volume en de mogelijkheden die geboden worden. De cryptomarkt staat nog in de kinderschoenen en is nog aan het groeien. De P2P exchange is nóg jonger dan de digitale geldmarkt zelf. Dit betekent dat er nog niet veel handelaren zijn, dat er nog niet veel platformen gebruikt kunnen worden en dat de meeste mensen eerst de kat uit de boom willen kijken.

Een nadeel dat hieraan gerelateerd is, is dat de P2P exchanges op dit moment nog niet geschikt zijn voor de professionele handelaren die grotere volumes willen verhandelen. Het volume is er simpelweg nog niet. Dit is een nadeel van de P2P exchange dat tijdsgebonden is. Experts verwachten dat het volume steeds groter wordt naarmate er meer mensen actief worden op deze platformen.

Zelf aan de slag op een P2P exchange?

Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met de handel op een P2P exchange, zorg er dan voor dat je een goed platform vindt. Zoek het platform met de munten die je wilt verhandelen en met een gratis wallet voor de gebruikers voor de momenten waarop je wilt handelen. Maar kies vooral voor een exchange waar veel actieve gebruikers zijn, zodat je ook daadwerkelijk aan de slag kunt met P2P cryptocurrency verhandelen.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.