10 begrippen die elke beginner moet kennen

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

10 begrippen die elke beginner moet kennen

By Onose Enaholo - Kort bericht
Bijgewerkt 26 January 2023

Elke markt heeft een eigen jargon. Bij de cryptovaluta is dat niet anders. Er worden veel woorden en afkortingen gebruikt die je ook als ervaren handelaar nog nooit eerder gezien hebt. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hier tien begrippen op een rijtje gezet die vaker dan gemiddeld voorkomen op websites en fora waar het gaat over cryptovaluta.

Cryptovaluta mijnen

Het mijnen van cryptovaluta is een manier om cryptomunten te verdienen door jouw computer of mijner aan het werk te zetten. Er wordt gezocht naar hashes die bevestigd worden. In ruil daarvoor krijg je een beloning. Bitcoin mining is tegenwoordig bijzonder lastig vanwege de grote ASIC miner installaties in China, maar de ASIC-proof munten zijn nog altijd een leuke uitdaging.

Fiat exchange

De fiat exchange is een website waar je cryptovaluta aan kunt kopen met fiatgeld, zoals euro’s. Kijk bijvoorbeeld eens op Coinbase.

Hardware wallet

De hardware wallet is de meest veilige manier om cryptovaluta te bewaren. Ledger, Trezor en KeepKey zijn grote namen in deze markt. De hardware wallet is een USB-stick met een dubbele wachtwoordbeveiliging. De meeste modellen bieden ondersteuning voor een groter aantal munten, zodat je direct alle betalingen vanaf een plek kunt doen.

Altcoin

Altcoin is de afkorting voor alternative coin. Dit zijn letterlijk alle cryptomunten behalve de Bitcoin, die als eerste op de markt gebracht is.

Hard Fork

Een hard fork is een afsplitsing van de eigenlijke blockchain, waaruit een nieuwe munt ontstaat zonder dat de oude vervalt. Een voorbeeld is Bitcoin Cash, een cryptomunt die ontstaan is uit de Bitcoin en daardoor een Bitcoin fork genoemd wordt.

HODL

HODL is een verkeerde spelling van HOLD, en is te herleiden naar een Bitcoin bezitter die de waarde op zijn Bitcoin adres zag dalen en besloot vast te houden aan de munt en dit met een slok op wilde melden op een forum. Tegenwoordig wordt hier een investering in cryptovaluta mee bedoeld die als investering voor de langere termijn bedoeld is.

ICO

Een ICO is een Initial Coin Offering. Dit is vaak de eerste fase van een cryptomunt wanneer deze op de markt komt.

Proof of Stake/Proof of Work

Bij Proof of Work kun je de munten mijnen, bij Proof of Stake krijg je extra munten, wanneer je cryptomunten van een bepaald soort in je bezit hebt. Beide zijn voorbeelden van een blockchainprotocol.

Market Cap

De market cap is een belangrijk punt wanneer je wilt investeren. Het is het totale aantal munten vermenigvuldigd met de waarde per munt: oftewel de totale waarde van de cryptomunten dat in omloop is op dat moment.

P2P

P2P staat voor ‘Peer to Peer’ en is niet noodzakelijk verbonden aan de blockchain, maar is wel het fundament geweest waarop de mogelijkheden en munten ontwikkeld werden. Het gaat om transacties tussen twee personen zonder derde partij die de transacties nakijkt of verwerkt. De veiligheid ligt in de handen van de consensus op het netwerk zelf: zo heeft Bitcoin de Bitcoin node die het netwerk van transacties beveiligt. De node staat voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het volledige P2P-systeem achter de blockchaintoepassingen.