5 Bitcoin mythes ontmaskerd

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

5 Bitcoin mythes ontmaskerd

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Bitcoinpuzzel

Er wordt ontzettend veel geschreven en gezegd over de verschillende cryptovaluta. Aangezien de Bitcoin de eerste blockchainmunt op de markt was, is hier het meeste over te vinden. Maar lang niet alle informatie klopt. Sterker nog, er zijn vijf mythes die rondgaan over de Bitcoin die helemaal niet kloppen, wanneer je er verder naar gaat kijken. Hoe zit het echt? Wij zochten het voor je uit.

Nummer 1: Bitcoin is energieverspillend

Een punt dat vaak genoemd wordt rond de Bitcoin, is dat het energieverspillend is. Er wordt vervolgens gewezen naar Bitcoin nieuws, waarin staat dat overheden de Bitcoins aan banden willen leggen, omdat het te slecht is voor het milieu. Maar dat klopt niet. De Bitcoin zelf is niet energieverspillend. De blockchaintechnologie gebruikt namelijk zelf nagenoeg geen stroom. De mensen die beweren dat de Bitcoin verspillend is, doelen op de manier waarop cryptovaluta gemijnd worden.

Op dat vlak hebben zij een punt. Het Proof of Work Protocol heeft ervoor gezorgd dat er veel mensen aan de slag zijn gegaan met grote installaties en die verbruiken inderdaad veel stroom. Zetten we dit af tegen het energieverbruik van de gemiddelde financiële instantie, inclusief de verwarming van panden, de lampen en de servers die gebruikt worden, dan valt dit punt voor een groot deel weg.

Nummer 2: 40% van de munten is in handen van een paar mensen

Een andere mythe die de wereld rondgaat, is dat minder dan 1000 mensen bijna de helft van de munten van Bitcoin in handen hebben. De mensen die dit beweren, hebben niet de hele Bitcoin uitleg meegekregen. Er kan namelijk nooit bepaald worden hoeveel mensen Bitcoins in hun bezit hebben. Er kan alleen gezien worden hoeveel wallets er zijn met Bitcoins en hoeveel munten er per wallet aanwezig zijn. Aangezien verschillende exchanges, zoals Bitfinex, een grote wallet hebben met de munten van duizenden handelaren, is niet te achterhalen hoeveel mensen Bitcoin hebben.

Nummer 3: Bitcoin is te duur om te gebruiken

Bitcoin wordt duur en traag genoemd. Nu moeten we erbij zeggen dat dit op het moment wel waarheid geworden is, maar dat het niet een eigenschap is van Bitcoin. Integendeel zelfs: Bitcoin is opgezet om snelle betalingen wereldwijd te kunnen doen tegen een lagere prijs. Op dit moment is het echter zo dat bijzonder veel mensen de tokens gebruiken, waardoor het een traag geheel geworden is.

Verschillende ontwikkelaars zijn aan het werk met het oplossen van de problemen. Dat is geen toekomstvoorspelling: het Lightning Network is namelijk al actief en wanneer dit op de blockchaintechnologie van Bitcoin gebruikt wordt, zijn de betalingen weer sneller omdat er veel meer transacties tegelijkertijd plaats kunnen hebben.

Nummer 4: Voor investeerders is Bitcoin te duur

De prijs van een Bitcoin ligt op duizenden euro’s, maar dat betekent niet dat jij hier niet in kunt investeren. Integendeel: wanneer je een paar tientjes kunt missen, kun je direct naar een exchange gaan. Je koop dan alleen geen hele Bitcoin, maar een deel. Je hebt dan bijvoorbeeld 0,0002 Bitcoin in je bezit. Het lijkt veel minder dan wanneer je een paar tientjes investeert in de Dogecoin, maar de waarde is op het moment van investeren gewoon hetzelfde.

Nummer 5: Bitcoin is voor criminelen

Bitcoin heeft lange tijd bekend gestaan als de munt voor anonieme transacties en zou daardoor geschikt zijn voor het witwassen van geld en het betalen op het Dark Web. Maar dat is een fabeltje, want Bitcoin is lang niet zo anoniem als mensen denken, en het witwassen van geld via een exchange is zo goed als onmogelijk door alle verificatieprocessen. Je hoeft dus echt geen crimineel te zijn om te investeren in Bitcoin.