Litecoin, de grootste concurrent voor Bitcoin?

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Litecoin, de grootste concurrent voor Bitcoin?

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

Litecoin (LTC)Nu de koers van de Bitcoin de indrukwekkende kaap van 10.000 euro heeft overschreden zouden we kunnen stellen dat de concurrentie verder weg lijkt dan ooit. Toch moet het gezegd dat de cryptomarkt nog een enorm potentieel kent. Deze stelling wordt kracht bijgezet door een recente aankondiging van de belangrijke financiële website ‘The Motley Fool‘. Zij is namelijk van mening dat er op dit ogenblik nog één andere cryptomunt roet in het eten kan gooien voor de Bitcoin. In tegenstelling tot wat velen nu wellicht denken betreft het hier niet Ethereum, maar wel een naam uit onverwachte hoek.

Litecoin als belangrijkste bedreiging voor Bitcoin?

Volgens The Motley Fool schuilt het gevaar voor de Bitcoin in haar (op vandaag) kleine broertje, namelijk de ‘Litecoin‘. Litecoin vond haar oorsprong in het jaar 2011 en is opgericht door Charlie Lee. Kenmerkend voor deze cryptomunt is dat ze gebruik maakt van dezelfde protocollen als Bitcoin. Een onderzoek welke werd ingesteld door de website bracht volgens hen aan het licht dat de Bitcoin en Ethereum zich focussen op twee totaal verschillende markten. Dit zou betekenen dat ze eigenlijk in de praktijk geen echte concurrenten zijn van elkaar. Bitcoin zou volgens de website in eerste instantie zijn ontwikkeld als digitale munteenheid en vermogensopslag terwijl Ethereum in principe eerder een functioneel platform is voor blockchain-toepassingen.

Een uitgebreidere analyse

De analyse stopt uiteraard niet bij bovenstaande. Zo wordt er door de gerespecteerde financiële website gesteld dat Litecoin inmiddels de SegWit-upgrade reeds heeft ingevoerd en hoge transactiesnelheden met vrij eenvoudige protocol-upgrades mogelijk maakt.

Daar staat echter tegenover dat op moment van schrijven naast de online retailgigant ‘Overstock’ maar weinig grote bedrijven zijn welke Litecoins als betaalmiddel accepteren. Dat ligt volgens The Motley Fool evenwel niet aan de munt op zich, maar wel aan een achterliggende reden die minstens even belangrijk is.

Gebrek aan daadkracht aan basis van beperkt succes?

The Motley Fool is bijvoorbeeld van mening dat het beperkte succes van de Litecoin op vandaag vooral het gevolg is van een gebrek aan daadkracht van de oprichter van de cryptomunt Charlie Lee. Gedurende verschillende jaren heeft Lee alles op zijn beloop gelaten en heeft hij achteruitleunend vanuit zijn stoel vastgesteld hoe de Bitcoin uitstekende prestaties wist neer te zetten.

Pas recent heeft hij echt concrete inspanningen gedaan om het gebruik van zijn cryptocurrency echt op de markt te zetten. De tijd die verloren is gegaan kan niet meer worden ingehaald, maar toch schuilt er een ongelofelijk potentieel in de Litecoin.

Steekt Litecoin de Bitcoin ooit naar de kroon?

Het is niet voor het eerst dat er wordt gesteld dat een andere cryptomunt de Bitcoin het vuur aan de schenen kan leggen. Echter moeten we durven te stellen dat elke cryptomunt die op vandaag op de markt beschikbaar is een grote inhaalslag zal moeten doen om dit te kunnen realiseren.

Bovendien is Litecoin zelf van mening dat de beide cryptocurrencies op uitstekende wijze naast elkaar kunnen bestaan aangezien de focus bij Litecoin meer ligt op het uitvoeren van betalingen.

Inmiddels neemt de concurrentie op haar beurt ook voor Litecoin toe. Een sterke stijger van de laatste tijd is ‘Dash‘. Ook deze cryptomunt richt zich hoofdzakelijk op het uitvoeren van betalingen en heeft weinig tot geen problemen met betrekking tot de schaalbaarheid van het ecosysteem, maar combineert de voordelen van blockchain technologie met die van contant geld: er is een hogere mate van anonimiteit.