Wat is hashrate en wat moet je hier echt over weten?

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Wat is hashrate en wat moet je hier echt over weten?

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

Wanneer het gaat om cryptovaluta, dan denken de meeste mensen al snel aan het mijnen van munten. Het was lange tijd dé manier om zonder een directe investering aan cryptovaluta te komen. Wat je nodig had, was een computer met sterke CPU of GPU en de software om aan de slag te gaan. Tegenwoordig is het niet meer lonend om munten, zoals Bitcoin te mijnen. De stroomrekening valt namelijk hoger uit dan de opbrengsten. Zeker wanneer je ASICs gebruikt.

De concurrentie is simpelweg te hoog geworden, waardoor het vinden van blokken te moeilijk is voor een desktop. Dat heeft alles te maken met de moeilijkheidsgraad en de hashrate van de mijner. Maar wat is dit precies?

Hoe werkt het mijnen van cryptovaluta?

Om uit te leggen wat een hashrate is, moeten we eerst kijken naar wat een mijner nou precies doet in het proces. Wanneer we de uitleg iets vereenvoudigen, kunnen we stellen dat het gaat om het uitvoeren van een groot aantal rekensommen. Op de blockchain worden transacties verricht die goedgekeurd moeten worden. Om dit te doen, moeten er mensen zijn die de rekensommen oplossen. Zij zoeken naar een bepaald blok binnen een enorm netwerk van cijfers, om het blok te vinden dat bevestigd moet worden.

Elke rekensom is een hash en de hashrate is simpelweg de rekenkracht die geleverd kan worden door een bepaalde mijner. Dat kan een computer, laptop of mobiele telefoon zijn, maar deze apparaten redden het niet meer wanneer het gaat om munten, zoals de Bitcoin. Er zijn namelijk grote bedrijven in China die complete torens hebben staan met computerkracht die uitsluitend werken aan de rekensommen. Jouw computer kan dan geen verschil meer maken, omdat de moeilijkheidsgraad verhoogd is.

Wat is een moeilijkheidsgraad?

Wanneer er genoeg hashrate op de blockchain aanwezig is om alle blokken snel te verifiëren en de drukte toeneemt, gaat de moeilijkheidsgraad omhoog. Dit betekent concreet dat er meer hashrate nodig is om een bepaald blok te kunnen vinden. Dat is de reden waarom het niet meer lonend is om met je computer aan de slag te gaan met het mijnen van Bitcoins. Wil je hiermee aan het werk gaan, investeer dan in een professionele cryptovaluta mijner. Deze zijn te koop voor duizend euro tot bedragen van tienduizenden euro’s. Het verschil in de prijs ligt uiteraard in de hashrate die geleverd wordt.

Dat maakt het niet direct makkelijker. Een kleinere investering geeft je toegang tot een kleiner model met een lagere hashrate. In theorie kun je het aankoopbedrag sneller terugverdienen, maar in de praktijk heb je geluk nodig bij het vinden van de hashes op het juiste moment. Een grotere investering geeft je toegang tot mijners met een enorme hashrate, maar dan is het lastig om het hele aankoopbedrag terug te verdienen door te gaan mijnen.

Wat kan ik met de hashrate van mijn computer?

Je kunt jouw computer ook gebruiken om te gaan mijnen. We raden je af om te starten met Bitcoin, omdat dit niets op zal leveren. Wanneer je een sterke grafische kaart hebt, kun je kijken naar de munten die een lagere waarde hebben, of waar de moeilijkheidsgraad wat lager ligt. Ook zijn er munten die ASIC-proof gemaakt zijn. Deze zijn interessant voor de mensen die vanuit huis willen gaan mijnen. De enorme bedrijven met de grote torens hebben hier namelijk geen voordeel mee, omdat hun ASIC-apparatuur niet gebruikt kan worden bij het mijnen.

Munten waarbij je een grotere kans hebt om blokken te vinden met een meer bescheiden hashrate zijn onder andere:

Zelf aan de slag met ASICs?

Met een computer kun je mijnen door CPU of GPU te gebruiken. Dat is processorvermogen of de rekenkracht van de grafische kaart. Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in ASICs. Dit zijn microchips die gebruikt kunnen worden voor het mijnen van cryptovaluta. Deze hebben een veel hogere hashrate dan de GPU- en CPU-mogelijkheden. De Bitcoin ASIC heeft bijvoorbeeld een hashrate die 100.000 keer hoger ligt dan de beste CPU die op de markt te vinden is. Het nadeel? Je hebt een aparte chip nodig voor elke munt die je wilt mijnen en gezien de enorme vraag naar de ASIC-chips ben je al snel meer dan €2500 kwijt voor één chip. En daarna moet je investeren in tientallen ventilatoren om alles te kunnen koelen.

Is het lonend om te gaan mijnen?

Je kunt drie dingen doen wanneer het gaat om mijnen en hashrates:

  • Proberen met je computer en zien wat ervan komt;
  • Investeren in een professionele mijner voor duizenden euro’s;
  • Tijd en moeite besparen en cryptomunten kopen via AnyCoinDirect.