HomeCryptovalutaBitcoin (BTC)Bitcoin Koers
Bitcoin logo

Wat is de koers van Bitcoin

Bitcoin logo
Bitcoin (BTC)
...
24u prijsverandering
...
7-daagse prijsverandering
...
Marktkapitalisatie
...

Bitcoin is beroemd geworden als de eerste gedecentraliseerde cryptovaluta. Het digitale platform vereist geen centrale autoriteit of beheerder. Het draait volledig op een peer-to-peer netwerk.

Het idee achter de munt is om de creatie van geld volledig liberaal en democratisch te maken. Dit proces wordt bij traditioneel geld volledig beheerd door centrale banken, maar dat is bij Bitcoin dus niet het geval. In het begin was Bitcoin vooral een niche technologie, maar door de jaren heen is het steeds populairder geworden en het maakt inmiddels een belangrijk onderdeel uit van de financiële wereld.

Miljoenen mensen van over de hele wereld maken gebruik van Bitcoin en hierdoor is de waarde van de munt flink toegenomen.

Waar kan je Bitcoin kopen?

Er zijn talloze plekken waar je Bitcoin kan kopen, maar de meest gebruikelijke zijn digitale uitwisselingen en makelaarsplatforms. Er is veel concurrentie op de cryptomarkt en daarom is het belangrijk om een gerenommeerde en betrouwbare makelaar te kiezen. Dit zorgt er namelijk voor dat je een goede klantenservice tot je beschikking hebt en dat je aankoop en investering goed beveiligd is.

Een korte geschiedenis over de koers van Bitcoin

Veel investeerders hebben interesse in Bitcoin en dit heeft geleid tot een rijke en dramatische geschiedenis van de cryptovaluta.

Belangrijk nieuws over Bitcoin

Veel factoren hebben impact op de waarde van Bitcoin, maar COVID-19 heeft zonder twijfel de grootste wereldwijde impact gehad. Deze ongeëvenaarde ontwikkeling heeft tot een enorme hoeveelheid onzekerheid op de markt geleid. Dit heeft positief uitgepakt voor Bitcoin.

Bitcoin is aanzienlijk in waarde toegenomen, omdat traditionele investeerders op zoek zijn naar alternatieve investeringsmogelijkheden. Het is namelijk een ongelooflijk slecht moment om traditionele aandelen te kopen, omdat de aandelenmarkt in een neerwaartse spiraal zit.

Dit heeft ervoor gezorgd dat er veel investeringen in Bitcoin en andere cryptovaluta's werden gedaan en dit resulteerde aan het begin van de crisis in een enorme prijsinflatie van Bitcoin. Wat betreft de situatie rondom het coronavirus, is er nog geen licht aan het einde van de tunnel te zien. Het is dus aannemelijk dat Bitcoin nog voor een aanzienlijke tijd een populair investeringsmechanisme zal blijven.

Er zijn veel andere factoren die ook een impact hebben op de koers van Bitcoin. Het aantal munten in omloop, bestuursproblemen en de publieke perceptie hebben in het verleden allemaal impact gehad op de prijs. Hedendaags is het echter niet voor te stellen dat een bepaalde factor een grotere impact zal hebben op de prijsrichting van de munt dan COVID-19.

Bitcoin Tijdlijn

 • 18 augustus 2008
  bitcoin.org wordt voor het eerst als domeinnaam geregistreerd.

 • 31 oktober 2008
  Een link naar een artikel genaamd: 'Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System' dat geschreven is door Satoshi Nakamoto wordt wereldwijd gedeeld. Dit zal uiteindelijk de basis vormen voor de Bitcoin valuta.

 • 9 januari 2009
  De eerste open-source Bitcoin client wordt uitgebracht. De koers van de Bitcoin staat op dit moment vrijwel gelijk aan nul.

 • 6 augustus 2010
  Problemen met de Bitcoin blockchain. Transacties worden niet goed genoeg geverifieerd. Dit probleem wordt binnen enkele uren ontdekt en wordt direct opgelost. Het is tot op heden de enige grote veiligheidsfout in de geschiedenis van de valuta. De Bitcoin koers bedraagt 0,10 dollar.

 • Juni 2011
  WikiLeaks stijgt in populariteit en begint donaties met Bitcoin te accepteren. De Bitcoin koers bedraagt 31 dollar.

 • September 2012
  The Bitcoin Foundation wordt opgericht om de wereldwijde groei van Bitcoin te versnellen door middel van standaardisatie, verbeterde beveiliging en promotie van het open-source protocol. De oprichters zijn Gavin Andresen, Jon Matonis, Patrick Murck, Charlie Shrem en Peter Vessenes. De Bitcoin koers bedraagt 7 dollar.

 • November 2013
  De Universiteit van Nicosia kondigt aan dat het Bitcoin zal accepteren als betaalmiddel voor collegegeld. De Bitcoin koers bedraagt eind november 1240 dollar.

 • December 2014
  Microsoft begint met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel voor het kopen van Xbox games en Windows software. De Bitcoin koers bedraagt eind december 315,80 dollar.

 • Februari 2015
  De hoeveelheid handelaren in Bitcoin stijgt boven de 100.000. De Bitcoin koers bedraagt eind februari 253,74 dollar.

 • September 2016
  De hoeveelheid Bitcoin geldautomaten is de afgelopen 18 maanden verdubbeld. In totaal zijn er nu 771 geldautomaten wereldwijd. De Bitcoin prijs bedraagt eind september 606,81 dollar.

 • 1 augustus 2017
  Bitcoin wordt opgesplitst in twee verschillende digitale valuta. Dit wordt over het algemeen beschreven als een hard fork. Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaat Bitcoin Cash als gevolg van deze hard fork. De Bitcoin koers bedraagt 2770,20 dollar.

 • 17 december 2017
  Bitcoin bereikt zijn tot op heden hoogste prijs ooit. De Bitcoin koers bedraagt 19783,06 dollar.

 • September 2019
  Op dit moment zijn 5457 Bitcoin geldautomaten wereldwijd actief. De meeste zijn te vinden in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. De Bitcoin prijs bedraagt eind september 8073,95 dollar.

 • April 2020
  De COVID-19 pandemie zorgt ervoor dat veel investeerders op zoek zijn naar veilige manieren om hun geld te investeren. Velen kiezen ervoor om in cryptovaluta's, zoals Bitcoin, te investeren. De Bitcoin koers bedraagt 9900 dollar.

Vergelijk Bitcoin met fiat valuta's, grondstoffen en crypto

Bitcoin is bedoeld als een digitaal betalingssysteem, maar is ook zeer aantrekkelijk voor beleggers gebleken. Dit is vooral gebleken toen de waarde van Bitcoin binnen afzienbare tijd exponentieel steeg. Dit heeft ertoe geleid dat Bitcoin hedendaags vaak wordt vergeleken met het handelspotentieel van fiat valuta's en een reeks aan grondstoffen, maar dat de Bitcoin token altijd zal worden vergeleken met andere cryptovaluta's. Bitcoin maakt absoluut onderdeel uit van de cryptovaluta wereld, maar hoe staat het in verhouding met vergelijkbare investeringen in andere activa?

Bitcoin in vergelijking met de Amerikaanse dollar

In de eerste plaats moet worden opgemerkt dat veel fiat valuta's in zwaar weer verkeren door de huidige crisis. De Amerikaanse dollar wordt relatief gezien nog steeds verhandeld tegen een goede prijs, maar veel andere valuta's zijn veel in waarde gedaald. 

De Amerikaanse dollar wordt nog altijd beheerd door de Federal Reserve. Dit is niet het geval bij Bitcoin. Bitcoin is een onafhankelijke valuta die gedecentraliseerd is. Daarnaast is er een maximale hoeveelheid vastgesteld. Dit betekent dat de koers van de Bitcoin niet gemanipuleerd kan worden door geld bij te printen, zoals wel het geval is bij fiat valuta's. Hoewel de dollar dus in vergelijking met andere fiats tegen een relatief goede koers verhandeld wordt, is Bitcoin zelfs in waarde gestegen door de pandemie, omdat beleggers op zoek zijn naar alternatieve beleggingsmogelijkheden.

Bitcoin in vergelijking met olie en goud

Twee grondstoffen zijn tijdens de coronacrisis de tegenovergestelde kant op gegaan: goud en olie. Goud wordt vaak gezien als een veilige en daarmee aantrekkelijke investering en is in waarde gestegen tijdens de crisis, zelfs als het gemeten wordt aan de Amerikaanse dollar. De oliemarkt heeft echter een flinke klap te verduren gekregen als gevolg van vijandige handelsomstandigheden. De koers van olie heeft zelfs voor een tijdje een negatieve waarde gehad.

Bitcoin heeft goede zaken gedaan, zelfs in vergelijking met goud. De prijs van Bitcoin tikte bijna de 10.000 dollar aan en dit betekent dat er sprake is van een verdubbeling van de prijs in de periode van maart tot mei. Hoewel de koers van goud minder hard steeg, deed het alsnog zeer goede zaken. Binnen een tijdspanne van dezelfde twee maanden steeg de prijs met 15%.

Bitcoin in vergelijking met Ethereum

Een andere cryptovaluta genaamd Ethereum heeft ook geprofiteerd van de pandemische omstandigheden. De koers van Ethereum steeg in een vergelijkbaar tempo met Bitcoin, maar werd nog steeds overtroffen door de marktleider in tokens. Bitcoin steeg de eerste paar maanden van de COVID-19 crisis namelijk met ongeveer 70%.

Bitcoin toekomstige koersvoorspellingen

De toenemende populariteit en het publieke profiel van Bitcoin betekent dat er veel mondelinge en financiële speculatie rondgaat over de valuta. Het voorspellen van de toekomstige prijs van Bitcoin is vaak één van de belangrijkste onderwerpen van deze discussies. Het is daarom interessant en het kan van belang zijn om te onderzoeken welke prijsvoorspellingen er voor de toekomst over Bitcoin zijn gedaan.

Bitcoin koersvoorspellingen voor 2020

Er is geen twijfel over mogelijk dat 2020 bestempeld zal worden als één van de meest tumultueuze jaren in onze menselijke geschiedenis en misschien wel één van de meest financieel destructieve. Dit is het gevolg van het COVID-19 virus, de daaropvolgende pandemie en de strenge lockdown maatregelen die de meeste landen als reactie daarop hebben genomen. Dit heeft een ongeëvenaarde impact op de koers van Bitcoin gehad, om nog maar te zwijgen over de impact op het volledige mondiale financiële systeem.

Bitcoin koersvoorspellingen voor 2021 

De toekomst van het financiële systeem is uiterst onzeker. Een recessie is onvermijdelijk. Het is alleen nog afwachten hoe groot de recessie zal zijn. Tijdens de recessie is het goed mogelijk dat cryptovaluta's, zoals Bitcoin, goed blijven presteren, omdat veel traditionele activa in waarde zullen afnemen. Zelfs de obligatiemarkt zal instabiel zijn.

Het enige wat we met enige zekerheid kunnen zeggen is dat de nabije handelstoekomst, of het nou om Bitcoin of andere activa draait, afhankelijk is van het economisch herstel van de coronacrisis.

Bitcoin na 2021

We zullen waarschijnlijk zelfs nog na 2021 de impact van de coronapandemie op de handelscondities voelen. Veel deskundigen zijn ervan overtuigd dat we nog een aantal jaar met dit virus zullen leven en dat het ons dagelijks leven op elk front blijft beïnvloeden. Het is zeer waarschijnlijk dat de impact ver na 2021 voelbaar is, maar we weten natuurlijk nooit precies wat de toekomst zal brengen. Een lange nasleep van de coronacrisis lijkt gunstig te zijn voor Bitcoin, maar traditionele investeringsactiva hebben wellicht in 2022 al een comeback gemaakt.

Afgezien van de impact van de crisis is de prijsontwikkeling van Bitcoin afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats zal het steeds belangrijker voor cryptovaluta's worden om deel te kunnen nemen aan de retailmarkt en het conventionele financiële systeem. Dit was oorspronkelijk één van de redenen waarom Bitcoin ontwikkeld is en hoewel dit doel tot op zekere hoogte bereikt is, is er nog steeds enorme ruimte voor uitbreiding.

Cryptovaluta's, zoals Bitcoin, bieden daarnaast ook goedkopere en snellere betalingsmogelijkheden aan. Zeker wat betreft het overmaken van geld en internationale transacties. Het gebruik van Bitcoin als betaalmiddel zal alleen maar meer toenemen naarmate de koers van Bitcoin zich stabiliseert. Er wordt verwacht dat andere cryptovaluta's, zoals Ripple, ook een belangrijke rol zullen spelen in dit proces. Dit duidt erop dat cryptovaluta's steeds meer geaccepteerd worden als betaalmiddel en dit is een goed teken voor de cryptomarkt in zijn geheel.

Tech-ontwikkelaars zullen ook een grote rol spelen in het toekomstige succes van Bitcoin. Hoewel de cryptovaluta qua functionaliteit volledig is ontwikkeld, wordt het nog dagelijks geoptimaliseerd. Hier zijn getalenteerde ontwikkelaars voor nodig die volledig zijn toegewijd aan het concept van cryptogeld. 

Hoewel Bitcoin en andere cryptovaluta's al enorme successen hebben geboekt, zijn veel mensen ervan overtuigd dat de markt pas aan het begin staat van het aantrekken van zeer getalenteerde tech-ontwikkelaars. Om ervoor te zorgen dat Bitcoin nog meer groeit qua marktacceptatie zal de token zowel consumenten als bedrijven moeten aantrekken. Om dit te realiseren is er nog meer technologische expertise, protocollen, encrypties en marketing nodig. Als Bitcoin dit weet klaar te spelen dan ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Ook andere actoren en belanghebbenden in het financiële systeem zullen van groot belang zijn voor de toekomst van Bitcoin. De cryptovaluta zal uiteraard beleggers moeten aantrekken om zijn marktwaarde te behouden. Daarnaast zal de toenemende steun van financiële instellingen de geloofwaardigheid van de cryptovaluta-niche doen stijgen. Hoewel regulerende autoriteiten de afgelopen jaren steeds positiever zijn geworden ten opzichte van Bitcoin, is er nog veel te bewerkstelligen op dit gebied als Bitcoin werkelijk wijdverbreid geaccepteerd wil worden.

Cryptovaluta's zoals Bitcoin spelen een centrale rol in de nieuwe fase die de door technologie aangedreven markten ingaan. Dit zal de komende jaren een ontwrichtend effect blijven hebben op de conventionele markten. Dit zal met name het geval zijn als steeds meer mensen in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot de token.

Bitcoin koersverwachting

Kortom, het langetermijnpotentieel van Bitcoin als belegginsactiva lijkt veelbelovend. De huidige marktomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de prijs van Bitcoin enorm is gestegen en het is onwaarschijnlijk dat deze omstandigheden in de nabije toekomst drastisch zullen veranderen. Op de langere termijn lijkt het vooruitzicht voor Bitcoin ook goed. Bitcoin heeft een stabiel fundament opgebouwd en dit zorgt ervoor dat het voor langere tijd een centrale rol zal innemen in ons mondiale financiële systeem. De vraag is niet langer of Bitcoin het gaat overleven, maar simpelweg hoe succesvol en geaccepteerd het zal worden.

Alternatieve cryptovaluta’s

Bekijk meer cryptovaluta’s
Chainlink logo
Chainlink
LINK
...
...
Ethereum logo
Ethereum
ETH
...
...
Ripple logo
Ripple
XRP
...
...
Bitcoin Cash logo
Bitcoin Cash
BCH
...
...
Litecoin logo
Litecoin
LTC
...
...
Cardano logo
Cardano
ADA
...
...

Veel gestelde vragen

 1. Blockchain technologie is belangrijk voor alle cryptovaluta's, niet alleen voor Bitcoin. Het Bitcoin systeem vereist een openbare ledger om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt. Dit aspect van cryptovaluta's wordt verzorgd door de blockchain. In het geval van Bitcoin houdt de blockchain een overzicht bij van elke transactie die ooit op het netwerk is uitgevoerd. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat Bitcoin een stabiel systeem is. Het zorgt ook voor transparantie. Iedereen kan namelijk de publieke sleutels van elke transactie op het Bitcoin netwerk inzien.

 2. Er is een langlopende discussie gaande over wat de definitie van geld is. Voorstanders van Bitcoin stellen echter dat Bitcoin aan de vereisten van de definitie van echt geld voldoet. Bitcoin kan gebruikt worden als ruilmiddel, zowel on- als offline, en zijn ontwikkelaars hadden zeker als doel om van Bitcoin een wijdverbreid digitaal betalingssysteem te maken.

 3. Er zijn veel antwoorden op deze vraag, maar het juiste antwoord is afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden. Ten eerste is Bitcoin sneller en goedkoper dan traditionelere betalingsmethoden. Dit maakt het aantrekkelijk voor handelaren. Ten tweede kan in Bitcoin ook geïnvesteerd worden. Door het investeren in Bitcoin zijn inmiddels al veel mensen rijk geworden. Tot slot kan Bitcoin gebruikt worden als betaalmiddel. Dit is handig voor mensen die niet eenvoudig betalingen kunnen doen met de conventionele betalingssystemen. Dit zijn slechts enkele van de voordelen en toepassingen van Bitcoin.

 4. Mining is een zeer belangrijk onderdeel van het ecosysteem van Bitcoin. Om te minen hebben miners gespecialiseerde computers nodig om algoritmische vergelijkingen op te lossen. Hiermee voegen ze nieuwe blokken toe aan de blockchain. Als dat succesvol uitgevoerd wordt, worden miners door Bitcoin beloond met Bitcoin tokens. Dit proces wordt ook wel mining genoemd. Het achterliggende doel van mining is om een allegorisch parallel te creëren met andere activa, zoals goud.

 5. Er zijn twee belangrijke redenen hiervoor. Ten eerste is het Bitcoin concept ontwrichtend voor de financiële markt en de samenleving in zijn geheel. Ontwrichtende ideeën brengen over het algemeen veel controversie teweeg. Dit betekent niet dat Bitcoin zelf controversieel is, maar de media kan zo'n reactie wel veroorzaken. Deze reactie ging hand in hand met de tweede reden waarom Bitcoin zo bekend is geworden. Het publieke idee van cryptovaluta's veranderde namelijk drastisch toen de prijzen extreem snel de lucht in schoten. Dit had dus niet alleen betrekking op Bitcoin, maar op alle cryptovaluta's. Het heeft ervoor gezorgd dat cryptogeld een geldig en gerespecteerd onderdeel van de financiële wereld is geworden. Het heeft er ook toe geleid dat de mainstream media veel over cryptogeld publiceren. Dit nieuws kan over het algemeen echter genegeerd worden, omdat het meestal geen zinvolle informatie over Bitcoin of andere cryptovaluta's weergeeft.

 6. Er zijn veel verschillende manieren om Bitcoin te kopen. De meest veelvoorkomende manier is een aankoop te doen op een cryptogeld uitwisseling of op een makelaarsplatform. Je kan natuurlijk ook Bitcoin kopen aan de hand van particuliere transacties.

 7. Er zijn anonieme elementen in het systeem van Bitcoin ingebouwd. Publieke adressen op de blockchain zijn bijvoorbeeld moeilijk te ontcijferen. Als iemand echter veel transacties uitvoert en daarmee zijn of haar publieke adres ook vaak openbaar maakt, dan kan het adres na verloop van tijd gelinkt worden aan de werkelijke identiteit van een persoon. Voor mensen die graag anoniem willen blijven, is het daarom aan te raden dat ze voor elke transactie een nieuw adres gebruiken.

 8. De maximale totale hoeveelheid is vastgesteld op 21 miljoen tokens. Op het moment zijn er meer dan 18 miljoen tokens in omloop.

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, social media functies te leveren, en om jou een betere gebruikservaring te bieden. Door verder te bladeren op de site of door op ‘Oké, bedankt’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website.