Bitcoin Cash blockchain? Zo werkt het!

Bitcoin Cash / BCC cryptocurrencyBitcoin Cash (BCH) is een altcoin welke is ontstaan op 1 augustus 2017 als afsplitsing van de originele Bitcoin (BTC) cryptocurrency. De Bitcoin Cash blockchain is nagenoeg identiek aan de Bitcoin blockchain, maar heeft een andere blokgrootte (8MB) waardoor BCH meer transacties in kortere tijd kan bevestigen.

In het onderstaande artikel leggen we uit wat Bitcoin Cash is en hoe deze cryptovaluta is ontstaan. Bent u nog niet bekend met cryptocurrencies / blockchain technologie? Dan raden we aan om eerst onze introductie in cryptocurrency te lezen.

Bron:

Wat is Bitcoin Cash?

Net als Bitcoin (BTC), is Bitcoin Cash een decentraal systeem om onderling betalingen te kunnen verrichten zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. De cryptocurrency Bitcoin Cash, vaak afgekort tot BCC, is in feite een afsplitsing van Bitcoin: tot en met blockchain blok 478558 waren de twee cryptomunten identiek. Iedereen die voor de afsplitsing eigenaar was van BTC, kreeg automatisch ook een evenredige hoeveelheid Bitcoin Cash (BCH).

De voornaamste reden voor het splitsen van de Bitcoin blockchain, was onenigheid onder verschillende Bitcoin miners / mining pools over hoe de schaalbaarheid van Bitcoin kon worden vergroot. Het Bitcoin netwerk is sinds de lancering ervan in 2009 enorm in populariteit toegenomen, waardoor alle Bitcoin transacties op een gegeven moment niet meer snel in de blockchain konden worden opgenomen. De reden hiervan was dat een blok een formaat had van 1 MB (1.000.000 bytes). Het formaat van een gemiddelde transactie op de blockchain is ongeveer 500 bytes, waardoor er “slechts” 2000 transacties in een blok konden worden opgenomen. Met een gemiddelde blokgeneratie tijd van 10 minuten, betekent dit dat er dus 2000 transacties per 10 minuten konden worden geverifieerd.

Bitcoin Cash / BCCOmdat er veel meer transacties op de Bitcoin blockchain uitgevoerd werden dan 2000 per 10 minuten, begon het lang te duren voordat transacties bevestigd werden en werden er bovendien relatief hoge transactiekosten gerekend. Dit probleem heeft de Bitcoin community opgelost door middel van BIP-141 en SegWit2x: verbeteringen aan de BTC blockchain waardoor enerzijds de blokgrootte stapsgewijs wordt vergroot naar 2MB, maar anderzijds de manier waarop transacties worden opgeslagen wordt aangepast waardoor er meer transacties in 1 blok passen.

Een deel van de community had echter geen vertrouwen in de implementatie van Segregated Witness (SegWit) en besloot daarom af te splitsen van de BTC blockchain om op een andere manier de schaalbaarheid van Bitcoin te vergroten. De cryptocurrency mining pool ViaBTC had hierin veruit de grootste rol. Als gevolg ontstond een geheel nieuwe blockchain en bijbehorende cryptovaluta: Bitcoin Cash (BCH). Bitcoin Cash maakt geen gebruik van SegWit, maar ieder blok heeft wel een formaat van 8 MB.

Bitcoin Cash is dus een alternatieve cryptocurrency geworden en kan worden beschouwd als een altcoin. Echter het verschil tussen BCH en andere altcoins, is dat de Bitcoin Cash blockchain tot en met 1 augustus 2017 exact dezelfde geschiedenis heeft als de Bitcoin blockchain.

Website van Bitcoin Cash: https://www.bitcoincash.org/

Bitcoin Cash waarde en koersverloop ( )

BCC is een nog erg nieuwe cryptocurrency en de koers is erg volatiel. Slechts een zeer klein gedeelte van de BTC community is overgestapt op Bitcoin Cash, hetgeen betekent dat het overgrote deel van de ontwikkelaars en miners nog steeds gefocust is op de BTC blockchain.

Bitcoin Cash biedt op korte termijn een voordeel ten opzichte van BTC dankzij een grotere blocksize, waardoor de BCC blockchain meer transacties in minder tijd kan verwerken. Echter wanneer SegWit2x volledig is geactiveerd op de BTC blockchain, is de kans zeer groot dat ontwikkelaars en investeerders hun focus nog enkel op Bitcoin (BTC) richten.

Mocht de community het vertrouwen verliezen in de SegWit2x activatie op het Bitcoin netwerk, dan is de kans groot dat Bitcoin Cash in waarde zal stijgen. Los daarvan kunt u op korte termijn profiteren van de sterke koersschommelingen van Bitcoin Cash. Voor de lange termijn adviseert Cryptostart momenteel om niet (grootschalig) in BitcoinCash te investeren.

Beste Bitcoin Cash wallet

BCH dient te worden bewaard in een ander soort wallet dan “normale” bitcoins (BTC). Het aantal software Bitcoin Cash wallets is momenteel beperkt, maar mocht u een zogeheten cold storage wallet willen gebruiken dan is Jaxx een goede optie.

De volgende Bitcoin Cash wallets zijn getest en worden aanbevolen door Cryptostart:

TREZOR hardware Bitcoin Cash wallet
Trezor hardware wallet
De TREZOR hardware wallet in het grijs, wit en zwart.

Een van de beste wallets om uw cryptocurrencies zoals Bitcoin Cash veilig in te bewaren, is TREZOR. Dit is een hardware BCH wallet, welke gebruikt kan worden om meerdere digitale valuta’s te bewaren.

Met TREZOR kan uw Bitcoin Cash saldo nooit uw wallet verlaten zonder dat u hiervoor het TREZOR apparaat bij de hand heeft en hier uw pincode op invoert. Omdat het BCH saldo beveiligd in de hardware wallet wordt opgeslagen, kunnen uw cryptocurrencies zelfs niet gestolen worden wanneer uw computer besmet is met een virus.

Litebit: Nederlandstalige online multi-crypto wallet
Litebit Bitcoin Cash wallet
Een impressie van de Litebit wallet.

Litebit is een Europese cryptocurrency handelaar welke de mogelijkheid bied om online Bitcoin Cash en andere cryptocurrencies te kopen en te betalen met iDeal. Alle aangekochte cryptocurrencies kunnen bewaard worden in de online Litebit multi-cryptocurrency wallet.

U kunt gratis een account / wallet aanmaken bij Litebit en beginnen met handelen in Bitcoin Cash en andere cryptovaluta’s. Cryptostart adviseert om 2-factor authenticatie te activeren voor uw Litebit account. Indien u van plan bent om een groot bedrag in Bitcoin Cash te investeren, is het raadzaam om uw cryptocurrency te bewaren in een hardware wallet zoals TREZOR of Ledger Nano S.

Investeren in Bitcoin Cash

Bent u van plan om te investeren in cryptovaluta en wilt u gebruikmaken van risicomanagement en daarom ook Bitcoin Cash aanschaffen? Lees dan alle informatie over Bitcoin Cash kopen op de daarvoor speciaal opgezette pagina van Cryptostart.

kopen via de onderstaande widget:

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.