HomeCryptovalutaBitcoin Cash (BCH)

Wat is Bitcoin Cash - een virtuele valuta of gaat er meer achter schuil?

Hoewel Bitcoin ‘s werelds bekendste en meest gewilde crypto valuta is, is het zeker niet de enige. Er zijn er namelijk duizenden, waarbij velen gemaakt zijn om te profiteren van de Bitcoin markt en om tegelijkertijd iets unieks aan te bieden. De meeste andere crypto valuta’s komen voort uit een onafhankelijke blockchain ontwikkeling, waardoor ze hun eigen gebruik, eigenaardigheden en redenen van bestaan hebben. Sommige komen echter rechtstreeks voort uit eerdere projecten na tweedelingen in de community die tot meningsverschillen over toekomstige ontwikkeling leidden. Bitcoin Cash is hiervan een prominent voorbeeld.

(BCH)

Bitcoin Cash

Prijs

24-uurs koers

7 Days Change

Marktkapitalisatie

Waarom werd Bitcoin Cash uitgevonden?

Bitcoin Cash werd gecreëerd als gevolg van een hard fork in de Bitcoin blockchain, veroorzaakt door een meningsverschil tussen miners en ontwikkelaars. Deze scheiding van wegen vond plaats in 2017, nadat de community al jaren ruzie had gevoerd over hoe om te gaan met het probleem van schaalbaarheid. Het belangrijkste doel van deze discussies en de uiteindelijke oplossing ervan, was door wijzigingen in de structuur van Bitcoin aan te brengen om zo transacties sneller en goedkoper te maken. De voorgestelde oplossing werd echter door een groot deel van de community als onvoldoende beschouwd, aangezien de veranderingen Bitcoin enkel als een betere keuze voor beleggers maakte, terwijl het onpraktischer werd voor diegenen die het als een gemeenschappelijk betalingssysteem wilden gebruiken. Als resultaat van dit historische debat vond er een hard fork plaats. Dit creëerde Bitcoin Cash als een uitloper van Bitcoin met een community die meer geïnteresseerd was in de ontwikkeling ervan als valuta voor regulier gebruik, dan als speculatieve investering.

Hoe werkt Bitcoin Cash en welke technologie zit erachter?

Bitcoin Cash werkt met dezelfde blockchain technologie waarop Bitcoin is gebaseerd. In principe is de code achter Bitcoin Cash over het algemeen exact hetzelfde als zijn voorganger. Het belangrijkste verschil zit hem in de blokgrootte, die voor BCH 8 megabytes is. Met deze wijziging kunnen meer transacties worden geverifieerd bij elk blok dat gedolven wordt, waardoor transacties sneller en goedkoper zijn. De technologie maakt gebruik van het Proof-of-Work (PoW) mechanisme, dat gebaseerd is op deelnemende knooppunten die geavanceerde wiskundige problemen oplossen.

Is Bitcoin Cash echt geld?

Het hangt ervan af wat je onder ‘echt geld’ verstaat. Bitcoin Cash kan gebruikt worden voor het gemakkelijk kopen en verkopen in dagelijkse transacties. Zolang het een geldwaarde heeft die erkend wordt, deelbaar en converteerbaar is, kan het voldoen aan de eisen voor commercieel gebruik. 1 Bitcoin Cash is 207,90 dollar waard en staat op het moment van schrijven gelijk aan 0,02864947 BTC. Bij conversie naar Ethereum ontvang je 1,44 ETH.

Vergoedingen en kosten van Bitcoin Cash

De reden waarom Bitcoin Cash was gecreëerd, was om verbeteringen aan te brengen in BTC transacties. Zodoende brengt BCH natuurlijk lagere kosten in rekening dan de oorspronkelijke crypto valuta. Het is veel meer voorbereid op wijdverbreid gebruik dan zijn oudere broer. Algemene transactiekosten voor Bitcoin Cash kunnen vaak worden geteld in centen van een dollar, of zelfs nog minder. De kosten van een typische transactie op de Bitcoin Cash blockchain zijn 0,008 dollar of met 0,001 nog lager, maar ze kunnen alsook hoger zijn, afhankelijk van de MB die voor verwerking verzonden wordt.

Kan Bitcoin Cash anoniem worden gebruikt?

Zolang jij jouw BCH transacties enkel tot de blockchain beperkt en ze alleen met anonieme entiteiten gebruikt, dan kan deze anoniem gebruikt worden. De enige manier om jouw Bitcoin Cash transacties anoniem te houden, is om nooit via tussenpersonen tokens te verzenden of ontvangen alwaar jij jouw identiteit moet verifiëren, zoals bijvoorbeeld via crypto uitwisselingen. Dus als jij zelf al jouw Bitcoin Cash gaat minen en deze alleen gebruikt voor aankopen met het token zonder dat jij ooit in aanraking komt met een uitwisseling, dan kunnen jouw transacties niet naar jou toe worden teruggeleid. Aangezien de meeste mensen die cryptogeld gebruiken ook crypto uitwisselingen gebruiken om deze te kopen of verkopen, is het grootste deel van Bitcoin Cash transacties niet anoniem. Ze zijn privé, omdat jij niet kan isoleren wie welke wallet gebruikt, maar het is niet volledig anoniem. Al jouw BCH transacties die via een enkele wallet worden uitgevoerd, kunnen aan elkaar gekoppeld worden en als jij een uitwisseling gebruikt, dan kan die wallet gemakkelijk naar jou toe herleid worden.

Hoe veilig is Bitcoin Cash?

Er is een discussie binnen de community gaande over hoe veilig Bitcoin Cash is. Hoewel de blockchain nooit gehackt is, waardoor het dan ook een uitstekende beveiligingsbeoordeling heeft, stellen tegenstanders van de hard fork die tot de creatie ervan leidde, dat Bitcoin Cash door de grotere blokgrootte behoorlijk minder veilig is dan Bitcoin. De redenering hierachter is eenvoudig: als bij elk blok meer transacties worden ingepakt, is het voor kwaadwillende deelnemers gemakkelijker om zich op specifieke transacties te richten en hiermee de integriteit van de blockchain in gevaar te brengen. Dit geeft Bitcoin Cash op papier een lagere beveiligingsbeoordeling dan Bitcoin, maar dit zijn theoretische beweringen. Zoals reeds vermeld, is de Bitcoin Cash blockchain in werkelijkheid nog nooit gehackt.

Bitcoin Cash mining

BCH kan net als BTC worden gedolven, wat inhoudt dat jij de verwerkingskracht van jouw computer ten dienste kan stellen van de blockchain en uitbetaald kan worden in crypto tokens. Deze verwerkingskracht wordt vervolgens gebruikt om transacties op de blockchain te verifiëren en authenticeren. Er zijn ook moderne mining gadgets en hardware op de markt beschikbaar. Naarmate het aantal personen die Bitcoin Cash minen toeneemt, wordt de transactiesnelheid sneller. Alhoewel er geen officiële stap is gezet om te voorkomen dat ASIC miners het platform platlopen, biedt het gebruikte PoW algoritme wel waarborgen. Er zijn op de marktplaats van ontwikkelaars nieuwe blockchain mining maatregelen beschikbaar, die een willekeur in blokautorisaties afremmen en ontworpen zijn om ASIC’s in dergelijke ecosystemen overbodig te maken. Computer gebaseerde CPU mining wordt in dergelijke scenario’s in het voordeel geplaatst.

Bitcoin Cash wallet

Bitcoin Cash wordt bewaard in crypto wallets. Dit is software met toegang tot de blockchain, die de gegevens van de crypto die jij hierin plaatst, bewaart en verwerkt. Crypto wallets bestaan meestal uit digitale software, met uitzondering van hardware wallets, want dit zijn USB sleutels die zelf over software beschikken. Crypto wallets zijn ook extreem veilig, omdat ze enkel toegankelijk zijn met een 256-bits privésleutel en door velen als onmogelijk om te kraken beschouwd worden. Online wallets zijn via het internet toegankelijk en worden door de wallet serviceprovider zoals crypto uitwisselingen bewaard.

Is Bitcoin Cash de investering waard?

Bitcoin Cash, een uitloper van Bitcoin, heeft de neiging hetzelfde prijspatroon te volgen als zijn moedertoken. De koers van BCH is echter veel lager, waardoor de winsten en verliezen een stuk kleiner zijn. Die lagere waarde is goed voor sommige personen, omdat de BCH marktprijs als stabieler kan worden beschouwd dan die van Bitcoin. Aan de andere kant heeft Bitcoin Cash waarschijnlijk niet dezelfde ROI genoten, die de investeerders in Bitcoin wel hebben ervaren. Bitcoin is het facto crypto token geworden, dus wanneer de markt zich herstelt, zal het altijd de grootste winst opleveren. Het algemene effect dat Bitcoin heeft, strekt zich eveneens uit naar Bitcoin Cash. Een stijging van de marktprijs van BTC drijft zodoende tegelijkertijd ook onvermijdelijk BCH op. Aan de andere kant wordt Bitcoin Cash beschreven als beter voorbereid op een massale acceptatie en dit zou een betere kans kunnen geven op winstvermeerdering. Bitcoin Cash, met zijn mogelijkheden voor een prijsstijging, zou een verrukking voor beleggers kunnen zijn. En het zou zeker een goede kans aanbieden om er enorme winsten mee te behalen.

Alternatieve crypto valuta's

Bitcoin
Bitcoin logo Bitcoin »
Ethereum
Ethereum logo Ethereum »
Tether
Tether logo Tether »
XRP
XRP logo XRP »
Litecoin
Litecoin logo Litecoin »
Cardano
Cardano logo Cardano »