HomeCryptovalutaDash (DASH)Dash Koers

Wat is de koers van Dash?

Dash logo
Dash (DASH)
...
24u prijsverandering
...
7-daagse prijsverandering
...
Marktkapitalisatie
...

Dash is één van de vele open-source cryptovaluta's op de markt. Het is een altcoin dat het resultaat is van een hard fork van het Bitcoin protocol. Het is van nature gedecentraliseerd en wordt effectief beheerd door zijn gemeenschap, ook wel masternodes genoemd.

Dash werd geïntroduceerd in 2014 en is populair binnen de cryptogemeenschap vanwege de anonieme transacties die uitgevoerd kunnen worden met de cryptovaluta. Het werd aan het begin vaak geassocieerd met het dark web. Daardoor werd Dash regelmatig als Darkcoin omschreven.

De afgelopen jaren is Dash echter betrouwbaarder en meer mainstream geworden. Hierdoor staat Dash inmiddels in de top twaalf cryptovaluta's wat betreft marktkapitalisatie. Het is bijzonder populair in Venezuela. Dit is te wijten aan de economische problemen van het Zuid-Amerikaanse land.

Waar kun je Dash kopen?

Dash wordt steeds succesvoller en hierdoor is het op steeds meer plekken online beschikbaar. Dit betekent dat er een groot aantal digitale makelaarsplatforms en uitwisselingen zijn waar investeerders Dash kunnen kopen. Het is echter belangrijk om een geschikte makelaar of uitwisseling te kiezen, omdat betrouwbare bedrijven moeilijk te vinden kunnen zijn. Klantenservice, veiligheid en beveiling zijn hierbij belangrijke aspecten. Voor Dash gebruikers is het van groot belang dat hun tokens te allen tijde goed beveiligd zijn.

Een korte geschiedenis over de koers van Dash

Dash heeft een rijke en intrigerende prijshistorie en het is daarmee interessant om te zien hoe de cryptovaluta zich in het verleden heeft ontwikkeld.

Belangrijk nieuws over Dash

Eén gebeurtenis heeft veel impact gehad op zowel Dash als de gehele financiële wereld, namelijk de coronacrisis. De pandemie heeft veel teweeg gebracht op de financiële markten en het heeft een bijzonder gunstig klimaat gecreëerd voor cryptovaluta's.

Dash is één van de vele cryptovaluta's die de afgelopen maanden exponentieel in waarde is gestegen. De koers van Dash is binnen een paar weken met 70% de lucht in geschoten. Dit duidt op een gunstige ontwikkeling voor de toekomst van de munt.

Het management team van Dash heeft de afgelopen weken veel inspanningen geleverd om samen te werken met andere bedrijven. Dash heeft een samenwerkingsverband afgesloten met onder andere AnkerPay. Hierdoor wordt de altcoin beschikbaar gesteld bij geldautomaten in  heel Zuid-Afrika en andere gebieden. Deze stap is uitgevoerd om ervoor te zorgen dat Dash verankerd is in het dagelijke financiële systeem. Bovendien lijkt het te helpen bij de acceptatie en adoptie van Dash en andere cryptovaluta's.

Het ontwikkelingsteam van Dash heeft recentelijk ook met vreugde bekend gemaakt dat het een samenwerking met de eSports sector is aangegaan. De crypto expert Sydney Ifergan twitterde: "Door de samenwerking met eSports kan de gamingwereld eindelijk genieten van het gemak van cryptobetalingen. Dash heeft zijn goede naam wederom waargemaakt."

Het is fantastisch nieuws dat Dash zo goed presteert tijdens de coronacrisis. Het is echter wel van belang om te vermelden dat de prijsontwikkeling van Dash sterk afhankelijk is van de ontwikkelingen omtrent COVID-19.

Dash tijdlijn

 • Januari 2014
  De valuta wordt door Evan Duffield geïntroduceerd als Xcoin. Het is het resultaat van een hard fork van het Bitcoin protocol.

 • Februari 2014
  Dash wordt door de media omschreven als Darkcoin, omdat het veel gebruikt wordt op het dark web. De koers van Dash bedraagt 0,37 dollar

 • Maart 2015
  De valuta wordt opnieuw hernoemd. Dash is de nieuwe naam en komt voort uit de woorden 'digital cash'. De prijs van Dash bedraagt 3,33 dollar

 • Augustus 2016
  Het is niet meer mogelijk om Dash te gebruiken op het dark web. De koers van Dash bedraagt 9,90 dollar

 • Januari 2017
  De koers van Dash begint te stijgen aan het begin van 2017, omdat de token steeds wijdverbreider wordt geaccepteerd. De koers van Dash bedraagt 16,07 dollar

 • Februari 2017
  Duffield, die in het Phoenix gebied woont, en een aantal andere ontwikkelaars van Dash nemen een bedrijfsincubator in de arm van de Arizona State University (ASU). De Dash DAO heeft op een later moment een blockchain onderzoekslab gefinancierd op de ASU. De prijs van Dash bedraagt 16,67 dollar

 • April 2017
  Evan Duffield kiest ervoor om af te treden als CEO van het Dash Core Project. Hij wordt opgevolgd door Ryan Taylor die daarvoor de directeur van financiën was. De koers van Dash bedraagt 68,60 dollar

 • Juli 2017
  Apple accepteert Dash als geldige digitale valuta. Dit is een belangrijke stimulans voor het Dash project. De koers van Dash bedraagt 165,71 dollar

 • November 2017
  Taylor kondigt een ontwikkeling op de Dash blockchain aan. Hiermee worden de transactiekosten verlaagd naar 0,0001 dollar. De koers van Dash bedraagt 271,56 dollar

 • 20 december 2017
  Dash behaalt zijn piekprijs op de huidige bull-markt. De koers van Dash bedraagt 1540 dollar

 • Januari 2018
  Coins worden gewonnen met behulp van het Proof of Work algoritme met een hash functie genaamd 'X11'. Hiermee wordt er elf rondes gehasht en is de gemiddelde tijd voor het minen van een munt ongeveer twee en een halve minuut. De prijs van Dash bedraagt 1053,98 dollar

 • April 2018
  De marktkapitalisatie van Dash wordt geschat op ongeveer 4,3 miljard dollar. Hierdoor valt het binnen de top 12 van de hoogste gewaardeerde cryptovaluta's. De prijs van Dash bedraagt 291,53 dollar

 • Mei 2018
  Dash gaat een samenwerking aan met Paycent. Paycent stelt gebruikers in staat om digitale activa te beheren, over te maken en te betalen via de Paycent App of met behulp van de Paycent Card die wereldwijd gebruikt kan worden. De prijs van Dash bedraagt 478,90 dollar

 • Juni 2018
  De beurswaarde bedraagt op dit moment 2,2 miljard dollar. De koers van Dash bedraagt 315,35 dollar

 • Augustus 2018
  De e-commerce betalingsaanbieder Alternative36 Inc. begint met het aanbieden van elektronische betalingen in Dash voor bedrijven in de legale cannabisindustrie in de Verenigde Staten. De prijs van Dash bedraagt 218,98 dollar

 • Februari 2019
  Dash is volgens Der Spiegel de meest populaire cryptovaluta in Venezuela. De koers van Dash bedraagt 67,49 dollar

 • 2 mei 2020
  De koers van Dash stijgt met 70% tijdens de coronacrisis. De koers van Dash bedraagt 83,17 dollar

Vergelijk Dash met fiat valuta's, grondstoffen en crypto

Hoewel Dash als digitaal betalingssysteem is opgericht heeft de prijsstijging van de munt ervoor gezorgd dat het veel investeringsgeld heeft aangetrokken. Hierdoor wordt de cryptovaluta regelmatig vergeleken met andere grondstoffen en activaklassen, vooral omdat Dash zo waardevol en populair is geworden.

In de volgende sectie zullen we Dash gaan vergelijken met een aantal andere investeringen op het gebied van cryptogeld, fiat valuta's en grondstoffen.

Dash in vergelijking met de Amerikaanse dollar

Traditioneel gezien wordt de Amerikaanse dollar beschouwd als een betrouwbare opslag van waarde. Het is daarmee niet verrassend dat het beter heeft gepresteerd dan andere valuta's tijdens de coronacrisis. De dollar heeft een voordeel in vergelijking met andere fiat valuta's, omdat het de wereldreservevaluta is. Hierdoor presteert het beter dan andere valuta's.

Hoewel de dollar dus beter heeft gepresteerd tijdens de coronacrisis dan andere fiat valuta's, hebben Dash en andere cryptovaluta's de dollar overtroffen wat betreft een stijging in waarde. Met een waardestijging van 70% laat het de dollar ver achter zich.

Dash in vergelijking met goud

We vergelijken Dash ook met goud. Dit is een logische vergelijking, omdat het gele metaal beschouwd wordt als één van de veiligste investeringen in tijden van crisis. De afgelopen maanden zijn er veel investeringen gedaan in goud en daarmee is de koers met ongeveer 20% gestegen. 

Dit komt echter niet in de buurt van de 70% stijging van Dash. Ook in vergelijking met andere cryptovaluta's heeft goud minder goed gepresteerd. Goud mag dan beschouwd worden als een zeer veilige activa, maar het was zeker niet de eerste keuze van beleggers tijdens de coronacrisis.

Dash in vergelijking met ruwe olie

Ruwe olie is normaal gesproken een rendabele activa, maar in 2020 is dit totaal niet het geval. De olieprijs heeft absurde bewegingen laten zien. Een vat ruwe olie had op een gegeven zelfs een negatieve waarde. Dit was een aantal jaar geleden nog ondenkbaar. De oliemarkt zit in een hevige crisis.

De koers is stevig beïnvloed door het geruzie tussen Saoedi-Arabië en Rusland, twee olieproducerende landen. Bovendien zal de vraag naar olie de rest van 2020 ook laag blijven door de coronacrisis. De handelsomstandigheden voor olie zijn daarmee desastreus. 

Dash en olie zijn daarmee compleet in de tegenovergestelde richting gegaan wat betreft prijsontwikkeling.

Dash in vergelijking met Bitcoin

Bitcoin blijft nog altijd de marktleider op de cryptovaluta markt en het heeft Dash in de afgelopen maanden overtroffen. Dash is tijdens de coronacrisis met 70% in waarde gestegen, terwijl de prijs van Bitcoin bijna verdubbeld is. Het zal interessant zijn om te zien of deze ontwikkeling zich doorzet naarmate de coronacrisis langer aanhoudt en of de bull-markt inderdaad zal voortduren.

Dash toekomstige koersvoorspellingen

Door de stijging in populariteit en de positieve verandering van de publieke opinie over Dash wordt er veel gespeculeerd over de toekomst van de valuta. Welke weg zal Dash in de toekomst inslaan? Het is een intrigerende vraag om te beantwoorden en het is van onschatbare waarde om voorspellingen te doen over de valuta die één van de belangrijkste cryptomunten aan het worden is.

Dash koersvoorspellingen voor 2021

Het lijdt geen twijfel dat de coronapandemie de bepalende factor is geweest in 2020. Deze ongekende crisis heeft een schaduw geworpen over de hele investeringswereld, waardoor veel activa en grondstoffen in waarde zijn afgenomen.

Dit is echter niet het geval geweest voor cryptovaluta's in het algemeen, en Dash in het bijzonder. Dash is met 70% in prijs gestegen in de afgelopen maanden en het toekomstige handelsklimaat voor de cryptovaluta lijkt gunstig, aangezien het erop lijkt dat de coronacrisis nog wel enige tijd zal aanhouden. Dit zal de bepalende factor zijn voor de mondiale handelsmarkten en hoogstwaarschijnlijk zullen beleggers nog geruime tijd naar alternatieve beleggingsmogelijkheden blijven zoeken.

Dash koersvoorspellingen voor 2021 

COVID-19 zal ook in 2021 nog een belangrijke factor blijven, aangezien de pandemie nog lang niet voorbij lijkt te zijn. Zelfs er een oplossing wordt gevonden om het virus tegen te gaan, zal de economische impact van de wereldwijde lockdowns nog jarenlang voelbaar zijn.

Dash maakt deel uit van deze ontwikkelingen en het vooruitzicht binnen het huidige klimaat voor deze cryptovaluta is zeer positief. Nu de coronacrisis licht begint af te nemen, wordt het echter ook duidelijk dat er een aantal andere factoren van belang zullen zijn.

Eén van de meest belangrijke kwesties voor de toekomst van Dash is de publieke perceptie van de cryptovaluta, zeker in een tijd waarin veel andere cryptovaluta's ook extreem goede prestaties leveren. Dash wordt geroemd voor de anonimiteit en de snelheid dat het levert, maar het moet concurreren met snellere cryptomunten op de markt. De ethos van Dash is bovendien niet gelijk aan de huidige moderne perceptie van de cryptomarkt.

Zelfs op de korte termijn zal het ontwikkelingsteam van Dash moeten beslissen welke richting zij met het cryptoproject opgaan.

Dash na 2021

COVID-19 zal zelfs na 2021 nog een grote rol blijven spelen in onze samenleving. Niemand weet of dit virus tegen die tijd verdwenen zal zijn en zelfs als het uitgeroeid is, zal de economische impact van deze crisis nog steeds voelbaar zijn. Dit kan gunstig zijn voor de toekomstige ontwikkelingen van Dash, maar er moet rekening gehouden worden met een comeback van aandelen en obligaties in 2022.

Daarnaast zijn er veel andere factoren die de groei van Dash in de komende jaren kan beïnvloeden. Vraag en aanbod zijn altijd van cruciaal belang en daarnaast lijkt het een wijs besluit van de ontwikkelaars om een marktplafond van slechts 18 miljoen tokens in te stellen. Dit kan op de langere termijn namelijk zorgen voor een koersstijging van de munt.

Het zal voor Dash ook belangrijk zijn om zich te onderscheiden van andere vergelijkbare altcoins. Dash biedt snellere en goedkopere transacties aan dan marktleider Bitcoin en dit is een duidelijk voordeel van de cryptovaluta. Het vermogen van Dash om dit te communiceren naar de samenleving is hierbij echter van cruciaal belang.

Het kiesstelsel van Dash is zeer innovatief en het wordt gedragen door een actieve en enthousiaste gebruikersgemeenschap. Iedereen die betrokken is bij het Dash project moet deze innovatieve eigenschap adverteren aan de rest van de cryptogemeenschap.

Als Dash in staat is om een aantal van deze dingen te bereiken, en als het zijn soms negatieve imago kan verbeteren, dan bestaat er een kans dat de cryptovaluta wijdverspreid geaccepteerd zal worden en kan het grote prijsstijgingen gaan meemaken.

Dash koersverwachting

Concluderend kunnen we zeggen dat de toekomst van Dash afhankelijk is van het vermogen van het ontwikkelingsteam om het imago in grote lijnen te verbeteren. Dash heeft veel goede kwaliteiten en een aantal unieke kenmerken. Als deze eigenschappen effectief gepromoot kunnen worden dan kan de nu al succesvolle token een nog rooskleurige toekomst tegemoet gaan.

Alternatieve cryptovaluta’s

Bekijk meer cryptovaluta’s
Chainlink logo
Chainlink
LINK
...
...
Bitcoin logo
Bitcoin
BTC
...
...
Ethereum logo
Ethereum
ETH
...
...
Ripple logo
Ripple
XRP
...
...
Bitcoin Cash logo
Bitcoin Cash
BCH
...
...
Litecoin logo
Litecoin
LTC
...
...

Veel gestelde vragen

 1. De blockchain is een centraal onderdeel van een cryptovaluta. Het is een publieke ledger die alle transacties van een token bijhoudt. Dit transactieregister zorgt ervoor dat een cryptovaluta efficiënt, eerlijk en transparant werkt.

 2. Het lijdt geen twijfel dat Dash een monetair systeem is, aangezien het al een actief digitaal betalingssysteem is en het uitgewisseld kan worden voor goederen en diensten in de online en offline wereld. Verschillende detailhandelaren en geldautomaten accepteren de cryptovaluta en Dash kan absoluut beschouwd worden als legitieme valuta.

 3. Dash biedt een aantal voordelen die traditionele valutasystemen niet kunnen bieden. Ten eerste is Dash een uitstekend investeringsmechanisme gebleken en veel mensen die de munt bezitten hebben al behoorlijke winsten behaald. Ten tweede is Dash sneller en goedkoper dan veel andere digitale betalingsmethoden en hiermee is het aantrekkelijk voor zowel handelaren als retailers. Dash kan ook gebruikt worden om eenvoudig internationale betalingen uit te voeren. Tot slot kan Dash ook gebruikt worden door mensen die niet zo eenvoudig gebruik kunnen maken van het traditionele bankensysteem. Deze mensen worden ook wel unbanked individuals genoemd. Dit zijn slechts een aantal van de voordelen van Dash. Hiermee is het platform flexibeler dan traditioneel geld.

 4. Mining is een cruciaal proces binnen het cryptovalutasysteem, waarbij blokken op de blockchain worden gecreëerd. Dit wordt bereikt door het oplossen van algoritmische vergelijkingen. Als dit proces succesvol wordt uitgevoerd dan ontvangt de miner tokens als beloning. Hoewel dit proces compleet anders is dan de traditionele betekenis van mining (mijnen), heeft het deze naam gekregen om een allegorische vergelijking te trekken met bestaande goederen, en met name goud.

 5. Dash wordt binnen de cryptogemeenschap geprezen voor de anonimiteit dat het biedt aan zijn gebruikers. Er is echter enige discussie over of het Monero platform meer anonimiteit biedt dan Dash. Dat gezegd hebbende is Dash voor mensen die graag anoniem willen blijven zeker een goede optie.

 6. Masternodes is een uniek kenmerk van het Dash netwerk. Hierbij beheren gebruikers actief de Dash blockchain. Masternodes zijn verantwoordelijk voor het beheer, het veilig opslaan van gebruikersgegevens, het uitvoeren van transacties voor lichte wallets en het mogelijk maken van directe en anonieme transacties. Kortom, de Dash gemeenschap is verantwoordelijk voor de gezondheid, de transparantie, de efficiëntie en de betrouwbaarheid van het Dash systeem. Hierdoor is iedereen betrokken bij de toekomst van de valuta.

 7. Op dit moment is er hier geen sprake van bij Dash.

 8. Op dit moment zijn 9,5 miljoen van de in totaal 18,5 miljoen Dash tokens in omloop.

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, social media functies te leveren, en om jou een betere gebruikservaring te bieden. Door verder te bladeren op de site of door op ‘Oké, bedankt’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website.