Ethereum Classic kopen? Zo werkt het!

Ethereum Classic (ETC)Ethereum Classic (ETC) is een cryptocurrency welke sinds 20 juli 2016 bestaat, als gevolg van een splitsing van de Ethereum blockchain. De spitsing vond plaats door middel van een hard fork: een aanpassing in de broncode van de Ethereum blockchain, om een grootschalige hack terug te draaien.

Zetten blockchain, hard fork en cryptocurrency u nog niet al te veel, maar wilt u toch weten hoe de vork in de steel zit? Lees dan eerst even onze introductie in cryptocurrency.

Het begin van Ethereum Classic: The DAO

The Decentralized Autonomous Organization – afgekort The DAO – was een smart contract op de Ethereum blockchain: een decentraal bedrijf zonder personeel, welke fungeert als investeringsmaatschappij voor cryptocurrencies en andere blockchain projecten. Het ontbreken van een centrale autoriteit zou een investeringsmaatschappij met zeer lage kosten opleveren welke in theorie meer grip, veiligheid en transparantie biedt voor investeerders.
The DAO was een zeer complex programma, gebouwd als smart contract op de Ethereum blockchain. Het framework was goed doordacht en trok daarom veel investeerders aan. Tijdens de introductie (Initial Coin Offering) van het framework was het mogelijk om aandelen in The DAO (DAO-tokens) te kopen in ruil voor Ethereum (ETH). Voor iedere ETH die naar een speciaal wallet adres verzonden werd, zou men 100 DAO-tokens ontvangen. Dit was een groot succes: in totaal werd 12.7 miljoen ETH ingevesteerd, met een waarde van ca. €250 miljoen destijds.

The DAO gehackt: wat nu?

De lancering van de Decentralized Autonomous Organization verliep soepel, maar op 18 juni 2016 ontdekten leden van de Ethereum community dat er geld verdween uit The DAO op zeer grote schaal. In een aantal uur tijd verdween in totaal 3.6 miljoen ETH: destijds een waarde van ca. €70 miljoen. Het bleek dat een hacker een kwetsbaarheid in de code van The DAO had gevonden, waardoor het mogelijk was om meerdere keren ETH op te nemen uit het smart contract terwijl hiervoor maar 1x een hoeveel DAO-tokens werd betaald. Deze kwetsbaarheid noemt men een “recursive call” exploit.

Deze kwetsbaarheid was echter geen kwetsbaarheid in de Ethereum blockchain zelf: enkel een kwetsbaarheid binnen een toepassing op de blockchain, namelijk het smart contract genaamd The DAO. De Ethereum community werd echter wel betrokken in het oplossen van dit probleem, door te zorgen dat het gestolen geld niet kon worden opgenomen door de hacker en weer terug kwam bij de rechtmatige eigenaren. Deze oplossing deed zich voor in de vorm van een aanpassing in het ontwerp van de Ethereum blockchain: een hard fork.

De hard fork en Ethereum Classic (ETC)

Iedere deelnemer van de Ethereum community mocht meebeslissen over een mogelijke oplossing voor de DAO hack. Een overgrote meerderheid (89%) besloot dat een hard fork de beste optie was. Vanaf blok 1920000 werd daarom de Ethereum blockchain opgesplitst: vanaf dit punt waren er 2 nagenoeg identieke blockchains met 2 afzonderlijke cryptovaluta’s: Ethereum Classic (ETC) en Ethereum (ETH).

Bijna alle fondsen zijn overgeplaatst naar de Ethereum blockchain. Middels een nieuw smart contract werden gestolen fondsen uit The DAO terugbetaald aan de rechtmatige eigenaren op hun Ether wallets. Dit betekende dus wel dat de blockchain is aangepast en een transactie is terug gedraaid, wat in feite tegen de principes van blockchain in gaat. Sommige mensen vonden dat de hack op The DAO een dure les moest zijn en waren het fundamenteel oneens met het terugdraaien van een transactie of het manipuleren van de blockchain. Deze mensen bleven bij Ethereum Classic: een nagenoeg identieke blockchain, waar volgens het “code is wet” principe de originele Ethereum blockchain behouden bleef.

Hoewel alle aandacht en resources de Ethereum ontwikkelaars en community vanaf dit punt naar ETH zou uit gaan, bleef er toch ook een aanzienlijke interesse in ETC. Hierdoor is een aparte community ontstaan en is Ethereum Classic een levendige “nieuwe” cryptocurrency geworden. Rondom deze nieuwe cryptocurrency zijn inmiddels dan ook complete mining pools opgezet, maar hebben cryptobeurzen ook ETC als handelbare cryptovaluta aan hun platform toegevoegd.

Ethereum Classic koers en waarde ( )

ETC is een cryptocurrency welke nagenoeg gelijk is aan ETH, met als groot verschil dat de Ethereum ontwikkelaars al hun aandacht besteden aan de ETH blockchain. Ethereum Classic is een interessante cryptomunt, maar investeren in ETC brengt een hoog risico met zich mee.

Als u uit principe wilt investeren in een blockchain waarop geen hard fork is of wordt toegepast, dan is Ethereum Classic de juiste keuze voor u. In alle andere gevallen raden we aan om te investeren in Ethereum (ETH).

Indien u er toch voor kiest om Ethereum Classic te kopen, let er dan op dat u de cryptovaluta laat versturen naar uw ETC wallet en niet naar een ETH wallet!


Ethereum Classic kopen / wisselen

Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden. Klik hier voor meer informatie.