Ethereum Classic kopen? Zo werkt het!

Ethereum Classic (ETC)Ethereum Classic (ETC) is een cryptocurrency welke sinds 20 juli 2016 bestaat, als gevolg van een splitsing van de Ethereum blockchain. De spitsing vond plaats door middel van een hard fork: een aanpassing in de broncode van de Ethereum blockchain, om een grootschalige hack terug te draaien.

Zetten blockchain, hard fork en cryptocurrency u nog niet al te veel, maar wilt u toch weten hoe de vork in de steel zit? Lees dan eerst even onze introductie in cryptocurrency.

Het begin van Ethereum Classic: The DAO

The Decentralized Autonomous Organization – afgekort The DAO – was een smart contract op de Ethereum blockchain: een decentraal bedrijf zonder personeel, welke fungeert als investeringsmaatschappij voor cryptocurrencies en andere blockchain projecten. Het ontbreken van een centrale autoriteit zou een investeringsmaatschappij met zeer lage kosten opleveren welke in theorie meer grip, veiligheid en transparantie biedt voor investeerders.
The DAO was een zeer complex programma, gebouwd als smart contract op de Ethereum blockchain. Het framework was goed doordacht en trok daarom veel investeerders aan. Tijdens de introductie (Initial Coin Offering) van het framework was het mogelijk om aandelen in The DAO (DAO-tokens) te kopen in ruil voor Ethereum (ETH). Voor iedere ETH die naar een speciaal wallet adres verzonden werd, zou men 100 DAO-tokens ontvangen. Dit was een groot succes: in totaal werd 12.7 miljoen ETH ingevesteerd, met een waarde van ca. €250 miljoen destijds.

The DAO gehackt: wat nu?

De lancering van de Decentralized Autonomous Organization verliep soepel, maar op 18 juni 2016 ontdekten leden van de Ethereum community dat er geld verdween uit The DAO op zeer grote schaal. In een aantal uur tijd verdween in totaal 3.6 miljoen ETH: destijds een waarde van ca. €70 miljoen. Het bleek dat een hacker een kwetsbaarheid in de code van The DAO had gevonden, waardoor het mogelijk was om meerdere keren ETH op te nemen uit het smart contract terwijl hiervoor maar 1x een hoeveel DAO-tokens werd betaald. Deze kwetsbaarheid noemt men een “recursive call” exploit.

Deze kwetsbaarheid was echter geen kwetsbaarheid in de Ethereum blockchain zelf: enkel een kwetsbaarheid binnen een toepassing op de blockchain, namelijk het smart contract genaamd The DAO. De Ethereum community werd echter wel betrokken in het oplossen van dit probleem, door te zorgen dat het gestolen geld niet kon worden opgenomen door de hacker en weer terug kwam bij de rechtmatige eigenaren. Deze oplossing deed zich voor in de vorm van een aanpassing in het ontwerp van de Ethereum blockchain: een hard fork.

De hard fork en Ethereum Classic (ETC)

Iedere deelnemer van de Ethereum community mocht meebeslissen over een mogelijke oplossing voor de DAO hack. Een overgrote meerderheid (89%) besloot dat een hard fork de beste optie was. Vanaf blok 1920000 werd daarom de Ethereum blockchain opgesplitst: vanaf dit punt waren er 2 nagenoeg identieke blockchains met 2 afzonderlijke cryptovaluta’s: Ethereum Classic (ETC) en Ethereum (ETH).

Bijna alle fondsen zijn overgeplaatst naar de Ethereum blockchain. Middels een nieuw smart contract werden gestolen fondsen uit The DAO terugbetaald aan de rechtmatige eigenaren op hun Ether wallets. Dit betekende dus wel dat de blockchain is aangepast en een transactie is terug gedraaid, wat in feite tegen de principes van blockchain in gaat. Sommige mensen vonden dat de hack op The DAO een dure les moest zijn en waren het fundamenteel oneens met het terugdraaien van een transactie of het manipuleren van de blockchain. Deze mensen bleven bij Ethereum Classic: een nagenoeg identieke blockchain, waar volgens het “code is wet” principe de originele Ethereum blockchain behouden bleef.

Hoewel alle aandacht en resources de Ethereum ontwikkelaars en community vanaf dit punt naar ETH zou uit gaan, bleef er toch ook een aanzienlijke interesse in ETC. Hierdoor is een aparte community ontstaan en is Ethereum Classic een levendige “nieuwe” cryptocurrency geworden. Rondom deze nieuwe cryptocurrency zijn inmiddels dan ook complete mining pools opgezet, maar hebben cryptobeurzen ook ETC als handelbare cryptovaluta aan hun platform toegevoegd.

Ethereum Classic koers en waarde ( )

ETC is een cryptocurrency welke nagenoeg gelijk is aan ETH, met als groot verschil dat de Ethereum ontwikkelaars al hun aandacht besteden aan de ETH blockchain. Ethereum Classic is een interessante cryptomunt, maar investeren in ETC brengt een hoog risico met zich mee.

Als u uit principe wilt investeren in een blockchain waarop geen hard fork is of wordt toegepast, dan is Ethereum Classic de juiste keuze voor u. In alle andere gevallen raden we aan om te investeren in Ethereum (ETH).

Indien u er toch voor kiest om Ethereum Classic te kopen, let er dan op dat u de cryptovaluta laat versturen naar uw ETC wallet en niet naar een ETH wallet!

Ethereum Classic kopen / wisselen

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.