Wat is de koers van Ethereum Classic?

Ethereum Classic is een gedistribueerd open-source grootboekplatform. Net als Ethereum ondersteunt Ethereum Classic gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten, plus biedt het de volledige programmeertaal Turijn aan. Het token wordt onder het symbool ETC verhandeld. Ethereum Classic onderschrijft het ‘code is law’ principe. Het begon als ETC in 2016 toen hackers de Decentralized Autonomous Organisation (DAO) schonden en voor 50 miljoen aan Ether buitmaakten. De meerderheid van de community steunde daarna een hard fork waarmee men de slachtoffers wilde terugbetalen en de gestolen Ether waardeloos wilde maken. Maar een kleine groep verzette zich tegen deze handeling omdat het tegen het principe van de onveranderlijkheid van blockchain ingaat. Het resultaat is de twee zeer onafhankelijke crypto valuta’s Ethereum (ETH) en Ethereum Classic (ETC).
Ethereum Classiclogo

(ETC)

Ethereum Classic

Prijs

€5.57

24-uurs koers

3.77

7 Days Change

9.26

Marktkapitalisatie

€647.36M

Een korte geschiedenis over de koers van Ethereum Classic (ETC)

Belangrijk nieuws voor Ethereum Classic (ETC)

In de nasleep van de Ethereum splitsing plus de oprichting van ETC, is het in juli 2016 via Poloniex (welke één van de grootste beurzen is) mogelijk in ETC te handelen. Deze handeling versterkte de crypto valuta, die op dat moment als ‘zwak’ bestempeld werd en bijna op het punt stond te bezwijken. Maar Ethereum Classic bleef moeite houden om Ethereum (ETH) bij te houden, zowel qua koers als in platformontwikkeling. De prijzen daalden en zijn sindsdien onder die van zijn grote broer (of zus) gebleven, zelfs tijdens de cryptogeld koers explosie in 2017. De keus van de Japanse overheid om Bitcoin als wettelijke valuta te erkennen, leidde echter tot een cascade effect dat ETC een stuk in de richting duwde van een winstgevende crypto valuta investering. De prijzen stegen eveneens toen de ETC community zich achter het Ethereum Classic Development Team (ETCDEV) schaarde, ondersteund door het in Hong Kong gevestigde IOHK. Coinbase begint vervolgens ETC te noteren, waardoor het nu wereldwijd voor vele investeerders op één van de meest gevestigde beurzen beschikbaar is.

Ethereum Classic (ETC) tijdlijn

Ethereum Classic kent een bewogen geschiedenis en de tijdlijn toont allerlei belangrijke gebeurtenissen sinds de lancering van Ethereum in 2015.
  • 30 juli 2015 - Vitalik Buterin en zijn team lanceren Ethereum na een crowdsale in 2014. (ETH begint op 7 augustus met handelen rond de 2,83 dollar, maar daalt tot 1,00 dollar in januari 2016) 
  • April 2016 - Een team van Slock.it voltooit een DAO creatie en er volgt een crowdsale. Het duurt tot 27 mei (een gestage prijsstijging brengt Ether op 27 mei naar 12,81 dollar) 
  • Juni/juli 2016 - DAO wordt gehackt. Een groep ‘white hat’ hackers recupereert het grootste deel van de fondsen, waardoor er een bitter debat volgt en er vervolgens (in het oude keten) een hard fork plaatsvindt in blok 1920000. (Ondanks de hard fork scheiding blijft ETH stabiel met prijzen boven de 12,00 dollar) 
  • 2016/2017 - Ethereum Classic begint zijn geschiedenis in kaart te brengen als een onafhankelijke blockchain. De lancering van ETCDEV en Grothendieck (door IOHK) signaleert dat ETC goed vooruit gaat. Het team besluit de uitgifte van munten te beperken en start met de planning om zijn ‘Difficulty Bomb’ te verwijderen. Er zijn verschillende bedreigingen van hackers, maar het dev team werkt aan een versterking in de netwerkbeveiliging. (ETC handelt op 25 juli op een dieptepunt van 0,45 dollar, maar een rally in 2017 brengt zijn koers op 21 december naar een recordhoogte van 47,77 dollar 
  • 25 oktober 2018 - ETC Labs lanceert en kondigt een incubatorprogramma aan ter ondersteuning plus versnelling van ontwikkelingsprojecten op het Ethereum Classic platform. (In een bearish 2018 is de ETC naar ongeveer 9,80 dollar gezakt) 
  • 4 januari 2019 - Ethereum Classic beleeft een hackers aanval van 51%. Coinbase detecteert een deep chain reorganisatie aanval maar zegt dat er geen geld is gestolen of verloren is gegaan. De crypto uitwisseling Gate.io rapporteert een verlies van 40.000 dollar. (Verrassend genoeg dalen de ETC prijzen niet en blijven ze een aantal dagen boven de 5,00 dollar) 
  • Februari 2019 - De SEC van Thailand verbiedt het gebruik van Ethereum Classic, Bitcoin Cash en Litecoin in ICO’s. ETC en deze andere munten kunnen daardoor ook niet worden vermeld als handelsparen op beurzen en makelaars in dit land. (De ETC prijzen gaan na een lichte daling van 4,30 naar 4,08 dollar) 
  • April 2019 - De devs van Ethereum kondigen een aankomende hard fork aan genaamd ‘Atlantis’, welke gepland staat voor september. Positiviteit rond het nieuws in combinatie met een bullish trend in de cryptomarkt laat ETC ongekend stijgen. (De munt wint op 7 april binnen 24 uur meer dan 25% en gaat zo van 6,00 naar 7,92 dollar, om op deze wijze de markt op zijn kop te zetten) 
  • 12 september 2019 - ETC Labs kondigt aan dat de Atlantis hard fork met succes is geïmplementeerd. De upgradecoördinator Afri Schoedon doet via een openbare oproep een positieve mededeling. Atlantis is bedoeld om de compatibiliteit met Ethereum (ETH) te vergroten. De Agharta upgrade staat gepland voor 15 januari 2020 en is het tweede deel van de implementatie en streeft ernaar Ethereum Classic volledig compatibel te maken met Constantinopel van Ethereum. (ETC handelt op 12 september boven de 6,00 dollar, maar een dip in cryptoprijzen zorgt ervoor dat de koers gestaag daalt naar ongeveer 3,80 dollar in december)

Vergelijk Ethereum Classic (ETC) met fiat valuta’s, grondstoffen en crypto

Ethereum Classic (ETC) biedt meer dan enkel waardeoverdracht tussen personen. Met additionele upgrades en afstemming met Ethereum ziet ETC er als een zeer goed investeringsmiddel uit. Maar om het verder te beoordelen, vergelijken we het token hier met andere activa, waaronder fiat en grondstoffen.

Vergelijk Ethereum Classic met Ethereum

Ethereum Classic volgt het oude blokketen waaruit Ethereum zich in 2016 splitste. Als munten met een gemeenschappelijke oorsprong, onderscheidt ETC zich qua functionaliteit zeer weinig van ETH. Zowel Ethereum Classic (ETC) als Ethereum (ETH) zijn gedecentraliseerde open-source blockchains die dApps en slimme contracten ondersteunen. Hoewel Ethereum plannen heeft voor een overstap naar het Proof-of-Stake (PoS) algoritme, behoudt Ethereum Classic het Proof-of-Work algoritme (PoW). Een geplande hard fork staat gepland voor januari 2020 en zal Ethereum Classic extra compatibel maken met Ethereum en zo dus nog meer functionaliteit verkrijgen. Beide munten zijn op de meeste grote handelsplatforms beschikbaar, waardoor gebruikers gemakkelijker kunnen kopen, verkopen of handelen. Als beleggingsactiva hebben ETH en ETC tegenovergestelde prestaties geleverd. ETC is veel volatieler in vergelijking met ETH en kan wilde prijsschommelingen ervaren, maar heeft zo dus eveneens een groter winstpotentieel.

Vergelijk Ethereum Classic met Litecoin (LTC)

Ethereum Classic en Litecoin met elkaar vergelijken is niet eenvoudig. Alhoewel beide open-source blockchain platforms zijn, is de laatste in oktober 2011 gelanceerd. ETC begon na de 2016 hard fork, welke het tot leven bracht, als een onafhankelijk platform te handelen. De voorsprong lijkt te liggen bij de Litecoin van Charlie Lee, waarover vaak wordt vermeld dat het als zilver is in vergelijking met het goud van Bitcoin. Maar ETC, met een groeiende ontwikkelaarscommunity, staat niet ver verwijderd van een top 30 crypto valuta notering. Het andere aantrekkelijke aspect van Litecoin is het gebruik ervan in microbetalingen, waardoor er een dagelijks gebruik mogelijk is bij het betalen van goederen en diensten. Ethereum Classic van zijn kant spreekt iedereen aan die een token wenst wiens platform over dezelfde functionaliteit beschikt als Ethereum en een enorm toekomstig groei potentieel heeft. De recente crypto bear market heeft ervoor gezorgd dat beide munten verhandeld werden tegen prijzen die ver verwijderd zijn van hun hoogste punt ooit. Het betekent dat de aanschaf van één van beide beleggers een prima investering verstrekt om op de lange termijn naar winst mee op zoek te gaan.

Vergelijk Ethereum Classic met Monero (XMR)

Ethereum Classic en Monero (XMR) zijn gedecentraliseerde open-source platforms die op blockchain technologie draaien. Monero werd in 2014 uitgebracht, terwijl Ethereum Classic zijn reis in 2016 aanving. Beide munten zijn te minen en gebruiken PoW. ETC wordt gedolven met behulp van het EtHash consensus algoritme, terwijl Monero gedolven wordt met het CrytptoNight algoritme. Ethereum Classic ondersteunt dApps en slimme contracten, terwijl Monero meer op een digitaal cashplatform lijkt met een functie die transacties private en niet-traceerbaar maakt. Monero scoort in termen van marktkapitalisatie iets hoger dan Ethereum Classic in de markt. Maar Ethereum Classic kent hogere dagelijkse transactievolumes, zoals aangetoond wordt op sites die deze munten volgen. Monero is erg populair bij gebruikers die anoniem willen blijven en ontvangt zo wat meer aandacht. ETC hoopt daarentegen nog meer compatibel te worden met Ethereum en zou zo dus meer dApps ontwikkelaars aan kunnen trekken. De aanschaf van één van beide munten zal qua prijsvolatiliteit wel een zekere mate van risico met zich meebrengen.

Ethereum Classic koers conclusie

Een snelle blik op de prijsgrafieken van Ethereum Classic laat zien dat de crypto behoorlijk volatiel is en zelfs tot 20-30% per dag kan stijgen. Dit biedt consequent mogelijkheden aan en is alsook vergelijkbaar met de rest van de markt. Maar vergeleken met andere omringende altcoins, lijkt ETC qua koers aan populariteit te winnen, iets wat evenzo blijkt uit de groeiende netwerktransacties. De fanatieke ‘code is law’ community heeft zich ook behoorlijk hard ingezet om te bouwen aan een blockchain die niet zo verschillend is van de veelbesproken Ethereum (ETH). De koers van de munt mag misschien een beetje aan de lage kant zijn, maar juist daarin ligt er voor beleggers een kans voor het oprapen.

Alternatieve crypto valuta's

Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden. Klik hier voor meer informatie.