Wat is Ethereum - een virtuele valuta of gaat er meer achter schuil?

Ethereum is de op een na waardevolste crypto valuta ter wereld, direct na Bitcoin. Met zijn veel gebruikte blockchain is Ethereum ook een platform dat veel meer is dan enkel een valuta. Met tussenpozen slaagde het er in om veel van Bitcoin’s aandacht weg te trekken en op een gegeven moment leek het er zelfs op dat het crypto token die oorspronkelijke crypto valuta zou inhalen.

Helaas voor al die Ethereum enthousiastelingen die ernaar uitkeken om Bitcoin van de toppositie te verdrijven, moet dit nog gebeuren. Ethereum heeft zijn positie echter stevig vastgezet en is vandaag één van de grootste blockchains die er bestaat. Het eigen token, de Ether, is één van de populairste crypto valuta’s die er momenteel op de markt verhandeld wordt.

Ethereumlogo

(ETH)

Ethereum

Prijs

€152.68

24-uurs koers

1.46

7 Days Change

3.06

Marktkapitalisatie

€16.70B

Waarom is Ethereum uitgevonden?

De blockchain van Ethereum lijkt er altijd al te zijn geweest, maar werd pas in 2015 gelanceerd. De impact ervan op de blockchain technologie, plus de ontwikkeling van andere altcoins is groter dan zelfs Bitcoin.

Ethereum is gemaakt om meer te zijn dan alleen maar een crypto valuta. In tegenstelling tot Bitcoin met zijn beperkte toepassingen, is Ethereum een ecosysteem dat special ontworpen is om de ontwikkeling van gedistribueerde apps (dApps) en slimme contracten mogelijk te maken.

Ethereum is zeer succesvol geweest en constant in ontwikkeling. Dat laatste via het vrijgeven van updates en optimalisaties om zo aan de nieuwe wensen in de blockchain omgevingen te voldoen, terwijl de technologie blijft evolueren. Het grootste aandachtspunt voor Ethereum is misschien wel het slechte aantal van transacties per seconde. Media rapporten hebben maker Vitalik Buterin geprezen om de opmerking dat de voorgestelde wijzigingen (zoals de Constantinople upgrade) in zijn algoritme grote invloed zullen hebben op de transactiesnelheden.

De opkomst van de Delegated Proof of Stake (DPoS) consensus was deels te wijten aan de kritiek op het Ethash algoritme van het Ethereum blokketen. Het feit dat de grootste tokenhouders op de blockchain soms op piekmomenten retailgebruikers verdringen, is evenzo een nadeel. Het wordt verwacht dat komende updates dit probleem zullen verhelpen, om zo dergelijke klachten van een ongelijke blockchain toegang weg te nemen.

Hoe werkt Ethereum en welke technologie zit erachter?

Hoewel Ethereum van dezelfde basistechnologie gebruik maakt als Bitcoin, namelijk die van blockchain, is de implementatie van Ethereum zodanig dat deze meer functies en ruimte biedt voor een wijdverbreid gebruik. Dit geeft Ethereum dan ook zeker een flinke uitstraling.

De Ethereum blockchain heeft vanaf het begin geprobeerd een gezonde omgeving te creëren waarin gedistribueerde apps kunnen worden gehost. Het is hierin succesvol geweest en Ethereum is nu het meest toonaangevende platform in de markt voor de ontwikkeling en implementatie van gedecentraliseerde applicaties. Bovendien wordt de blockchain zelf veelvuldig gebruikt door andere blockchain projecten om zo hun eigen crypto valuta’s te lanceren in de vorm van ICO’s en meer recentelijk IEO’s.

Toen EOS gelanceerd werd, gebeurde dit met behulp van de Ethereum backbone, alhoewel het daarna wel naar zijn eigen mainnet is gemigreerd. Andere projecten zoals Tron en Cardano volgden dezelfde route alvorens zij hun individuele platforms bedachten. Tot op heden zijn er meer dan 3.000 projecten met succes op de Ethereum blockchain van start gegaan.

Is Ethereum echt geld?

De verwarring over wat echt geld is, ontstaat vaak vanwege een misverstand over wat geld ‘echt’ maakt. Geld is namelijk niet beperkt tot alleen papiergeld, want fiat valuta’s worden ook wel verspreid via orderbriefjes. Over het algemeen vertrouwen mensen erop dat deze beloften worden nagekomen, vandaar dat er waarde aan deze papieren gehecht wordt.

Geld is echt zolang je het kan gebruiken om monetaire transacties uit te voeren, en met Ethereum kan jij dat doen. Maar wat nog belangrijker is, is dat Ethereum één van de hoogste acceptatie percentages van crypto valuta’s heeft, omdat de meeste gedistribueerde apps die op de blockchain worden uitgevoerd het als betaling accepteren. ETH wordt verhandeld op 143,41 dollar en is op het moment van schrijven 0,01985502 BTC waard. Bij de conversie naar Tron is het 10,009,94 TRX waard.

Vergoedingen en kosten van Ethereum

Ethereum kent geen verborgen kosten of uitgaven. Het enige waar je voor zou moet betalen zijn transactiekosten.

Deze kosten zijn dynamisch en gebaseerd op de congestie van de blockchain. Tijdens evenementen met een grote impact op de blockchain, zoals ICO’s, stijgen de transactiekosten. Op andere momenten zullen de kostenvergoedingen dalen.

In september 2019 waren de gemiddelde transactiekosten 0,39 dollar, met als laagste tarief een bedrag van 0,11 dollar. Wat een dure koers is voor het betalen van kleine dingen, maar het is evenzo een minimale prijs voor veel grotere transacties. Dus zijn de kosten relatief te noemen, afhankelijk van de omvang van jouw transactie.

Kan Ethereum anoniem worden gebruikt?

Ethereum kan theoretisch anoniem gebruikt worden. Het Ethereum protocol is echter niet per definitie anoniem en is ook niet specifiek voor anonimiteit ontworpen. Veel crypto valuta’s richten zich voornamelijk op privacy in plaats van anonimiteit, wat twee heel verschillende dingen zijn.

Het belangrijkste verschil tussen beide concepten is eenvoudig: privacy houdt in dat derden jouw transacties niet gemakkelijk naar jou toe kunnen herleiden en wanneer jij een aankoop of betaling doet, jouw naam alsook niet op een lijst wordt weergegeven. Anonimiteit daarentegen houdt in dat er geen enkele manier is om erachter te komen wie je bent.

De regel als het gaat om anonimiteit in de meeste blockchains is eenvoudig: jij kan alleen maar anoniem blijven als jij jouw wallet niet gebruikt voor transacties op platforms waarvoor een registratie vereist is. Dus als jij ETH verdient en de tokens offline opslaat in jouw cold wallet apparaat, dan kan dit niet naar jou toe worden herleid. Tegen de tijd dat jij besluit om het voor elke transactie in een online marktplaats te gebruiken, kan jouw identiteit simpel worden ontmaskerd.

Hoe veilig is Ethereum?

Als een digitale valuta is ETH over het algemeen veilig omdat het niet mogelijk is om crypto wallets van personen te hacken en zonder een compromis of nalatigheid van hen te stelen. Het Ethereum platform wordt net zo veilig beschouwd als iedere andere blockchain.

De blockchain presteert perfect met zijn smart contracts en wordt als heel veilig ervaren. Zoals echter bij elke code het geval is, zijn ze door mensen geschreven en kunnen als zodanig worden aangetast. Dit heeft er dan ook toe geleid dat veel sceptici kritiek hebben op de veiligheid van smart contracts die in de Ethereum blockchain zijn vastgelegd. Deze kritiek lijkt desondanks ongegrond, omdat incidenten met smart contract fouten uiterst zeldzaam zijn.

Ethereum mining

Hoewel Ethereum langzaam op weg is om Proof-of-Stake (PoS) als consensusprotocol aan te nemen, heeft het op het moment van schrijven nog niet die stap gezet, en kan je het daarom nog steeds minen.

De winstgevendheid van het minen van Ethereum kan op dit punt betwist worden, omdat de tokens niet meer zoveel waard zijn als ze ooit geweest waren. Plus is er daarnaast het feit dat de hardware- en energiekosten in sommige delen van de wereld eventuele inkomsten teniet kunnen doen. Over het algemeen wordt het minen van cryptogeld vanwege de hoge energiekosten steeds minder lucratief.

Op dit moment wordt Ethereum bestuurd door een consensusmechanisme voor het bewijs van het werk, genaamd Ethash. Ethereum is één van de weinige crypto valuta’s die nog steeds door een relatief grote gemeenschap actief gewonnen wordt. Of het minen van Ethereum op de lange termijn nog voldoende winstgevend zal zijn, staat ter discussie.

Ethereum wallet

Ethereum, net zoals de meeste andere crypto valuta’s, wordt bewaard in een virtuele ‘crypto wallet’. Een crypto wallet is een softwareprogramma dat speciaal is gemaakt voor het bewaren, openen, verzenden en ontvangen van de crypto valuta’s van een gebruiker.

Het adres van de wallet is een openbare sleutel die uniek en identificeerbaar is. Het kan in deze zin vergeleken worden met een bankrekeningnummer. Je hebt echter een privésleutel nodig om toegang te verkrijgen. Deze privésleutel is lang en willekeurig genoeg om onmogelijk met behulp van gebruikelijke ‘brute-force’ methoden te kunnen worden gehackt. Aangezien de sleutel zelf willekeurig wordt gegenereerd, is het ook onmogelijk om het te raden. Daardoor is deze aanzienlijk veilig, mits jij hem maar beschermt.

ETH kan online met behulp van toegankelijke (hot) wallets op crypto uitwisselingen worden opgeslagen of offline met behulp van hardware (cold wallet) apparaten. Hoewel een aantal wallets geschikt zijn voor meerdere tokens, is het belangrijk om op te merken dat compatibel wallets vereist zijn bij de opslag van jouw cryptocurrency.

Is Ethereum de investering waard?

Ethereum is een veelvuldig gebruikte crypto valuta en het native platform van één van de meest veelzijdige en bloeiende blockchains die er bestaat. Terwijl het zijn leeftijd een beetje begint te tonen, probeert de gemeenschap erachter voortdurend updates te in te voeren en innovatie toe te passen door ontwikkelingen op het gebied van dApps / smart contract mogelijkheden.

Het is te danken aan zijn actieve en enthousiaste community dat de toekomst van Ethereum waarschijnlijk een rooskleurige toekomst wordt. Van alle crypto valuta’s is het één van de best gepositioneerde exemplaren voor een regelmatig gebruik. Het is misschien niet zoveel waard als Bitcoin, maar het heeft waarschijnlijk wel een veel grotere kans om een massale acceptatie te bereiken dan veel van zijn crypto collega’s.

Vanwege zijn enorme populariteit verliest Ethereum waarschijnlijk niet van de ene op de andere dag alle waarde, of zelfs op korte tot middellange termijn. Of het een aan te bevelen investering is, dat hangt echter af van hoe jij erover denkt dat de blockchain en het token in de toekomst relevant zullen zijn.

Naarmate de ontwikkeling van dApps, slimme contracten en crypto valuta’s gemeengoed worden in ons dagelijks leven, zal de Ethereum blockchain waarschijnlijk meegroeien in gebruiksscenario’s en zou de waarde er hierdoor van kunnen stijgen.

Nieuws

De drie beste plaatsen om in 2020 cryptomunten te kopen

2019 was een jaar vol volatiliteit als het gaat om cryptogeld, maar ondanks de bearish seizoenen welke Bitcoin en andere more info…

De zes beste crypto valuta’s om in 2020 te kopen

Ben je geïnteresseerd in cryptogeld, maar weet je zo niet welke coins je het beste in 2020 zou kunnen kopen? more info…

Bitcoin prijsverwachting 2020

Terwijl we het jaar (plus decennium) afsluiten, is het belangrijk om naar Bitcoin’s prestaties van het verleden te kijken en more info…

In Japan zijn nu 21 crypto-uitwisselingen goedgekeurd

De Japanse Financial Services Agency (FSA) heeft het goedkeuringsproces van deze uitwisselingen afgerond. Wat betekent dat er in Japan nu more info…

Vrijdag’s crypto crash: Veroorzaakte nieuws uit China deze duizelingwekkende daling?

Bitcoin en andere grote crypto valuta’s leden op vrijdag 22 november grote verliezen. Deze crypto crash veroorzaakte flink wat angst more info…

De Coinbase kaart ondersteunt nu meer valuta’s en landen

Er is bevestigd dat de Coinbase kaart wordt uitgebreid. Cryptogeld gebruikers kunnen deze kaart nu met meer valuta’s en in more info…

Alternatieve crypto valuta's

Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden. Klik hier voor meer informatie.