HomeCryptovalutaIOTA (MIOTA)IOTA Koers

Wat is de koers van IOTA?

IOTA logo
IOTA (MIOTA)
...
24u prijsverandering
...
7-daagse prijsverandering
...
Marktkapitalisatie
...

In de toekomst zullen je telefoon en computer niet meer de enige apparaten zijn die met het internet verbonden zijn. Economische activiteiten zullen plaatsvinden tussen apparaten. Machines zullen uiteindelijk producten en diensten leveren zonder dat deze door mensen bediend hoeven te worden.

IOTA (mIOTA) is de eerste open-source gedistribueerde ledger die specifiek ontworpen is voor het Internet of Things (IoT) door gebruik te maken van gegevensintegriteit en kosteloze microtransacties. Aangezien er geen kosten aan transacties verbonden zitten, is IOTA ideaal voor micro-transacties.

Analisten verwachten dat er 75 miljard apparaten in 2025 en 1 biljoen apparaten in 2035 verbonden zijn. Om deze reden zijn ze optimistisch over de koersontwikkeling van IOTA op de lange termijn.

Waar kun je IOTA kopen?

IOTA kan gekocht worden op verschillende cryptogeld uitwisselingen wereldwijd, maar het kan lastig zijn om een fiat valuta paar te vinden. In de meeste gevallen zul je eerst een andere munt, zoals Bitcoin of Ethereum, moeten kopen om toegang te krijgen tot de IOTA markten. 

Als jij je niet bezig wilt houden met het opslaan van je munten, maar toch wilt profiteren van de prijsfluctualiteit van de munt, dan is het slim om IOTA te kopen via een makelaar of OTC desk. Bij het kopen van de munt is het van belang dat je een makelaar of uitwisseling kiest die gereguleerd is door een internationale autoriteit.  

Een korte geschiedenis over de koers van IOTA

Wanneer je overweegt om al dan niet te investeren in IOTA is het belangrijk om een aantal dingen te analyseren, waaronder de fundamenten van de token, de prijshistorie en de macro-economische omstandigheden voor cryptovaluta's. Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke gebeurtenissen die de koers van IOTA de afgelopen tijd hebben beïnvloed. 

Belangrijk nieuws over IOTA

Door de verwachte groei van de machine-economie zijn de lange termijn vooruitzichten voor de koers van IOTA gunstig. Het netwerk is goed gepositioneerd om te profiteren van deze enorme toekomstige waardeoverdracht.

Op dit moment wordt IOTA verhandeld voor ongeveer 0,20 dollar. Dit is een groot verschil met de piekprijs van 5,69 dollar dat het in 2017 tijdens de bull-markt heeft behaald. De bear-markt in 2018 heeft de koers van IOTA, net zoals de prijs van veel andere cryptovaluta's, sterk doen dalen. IOTA is ook in waarde gedaald door de Black Thursday crash op 12 maart 2020. 

Er kwam nog meer slecht nieuws voor IOTA toen hackers een kwetsbaarheid in de IOTA wallet app ontdekten en misbruikten. Hierdoor moest het hele netwerk stopgezet worden.

De aanval werd uitgevoerd op de wallet en niet op het netwerk zelf en daarom heeft de markt misschien te heftig gereageerd op deze gebeurtenis. De kwetsbare onderdelen van de software zijn inmiddels gerepareerd en de koers van IOTA lijkt zich in een herstelfase te bevinden. Bovendien is IOTA veel samenwerkingsverbanden met zakelijke partners aangegaan en dit kan ook een positief effect hebben op de koers van de IOTA token. 

IOTA's volgende upgrade naar het Chrysalis netwerk, ook wel bekend onder de naam IOTA 1.5, is recentelijk aangekondigd. Dit zal belangrijke verbeteringen doorvoeren om de IOTA Tangle klaar te maken voor het gebruik binnen bedrijven. IOTA 1.5 wordt in twee fases uitgebracht en de upgrade moet in oktober van start gaan. De upgrade, nieuwe IOTA projecten op het gebied van industriële IoT in Japan en China en een potentieel samenwerkingsverband met de Volkswagen Group duiden er allemaal op dat IOTA een goede tijd tegemoet gaat, zowel op de korte als op de lange termijn.

IOTA tijdlijn

 • September 2014
  IOTA komt voor het eerst ter sprake tijdens het Jinn project. Dit wordt aangekondigd in september 2014 op het NXT forum

 • Mei 2015
  David Sønstebø, Dominik Schiener, Serguei Popov, en Sergey Ivancheglo creëren de IOTA ledger 

 • December 2015
  Op deze datum organiseert IOTA een succesvolle crowd sale en haalt hiermee ongeveer 1337 Bitcoin op (dit staat gelijk aan ongeveer 500.000 Amerikaanse dollar)

 • Juli 2016
  IOTA wordt geïntroduceerd op het Mainnet

 • Juni 2017
  IOTA komt op de markt en wordt verhandeld op uitwisselingen (De koers van IOTA opent op 0,63 dollar en sluit iets lager op 0,53 dollar)

 • 19 December 2017
  IOTA behaalt zijn piekprijs van 5,69 dollar op het hoogtepunt van de bull-markt (IOTA opent op 4,24 dollar en sluit op 5,37 dollar)

 • 27 augustus 2018
  Fujitsu gebruikt IOTA als het nieuwe standaard protocol binnen hun samenwerking (IOTA stijgt met 21% tot een marktkapitalisatie van 1,8 miljard. De koers opent op 0,56 dollar en sluit op 0,67 dollar)

 • 14 November 2018

  Bosch gaat de samenwerking aan met IOTA (IOTA opent op 0,49 dollar en sluit op 0,43 dollar)
 • 3 april 2019
  IOTA wordt mede-oprichter van de New International Association of Trusten Blockchain Applications (INATBA) (IOTA opent op 0,35 dollar en sluit een fractie lager op 0,33 dollar)

 • Februari 2020
  De IOTA cryptovaluta zet zijn gehele netwerk stop na de IOTA wallet hack (IOTA opent op 0,32 dollar en sluit op 0,28 dollar)

 • 12 maart 2020
  IOTA kondigt een samenwerking aan met TradeMark East Africa om transparantie aan de supply chain van de handelsinfrastructuur toe te voegen (IOTA opent op 0,19 dollar en daalt naar 0,11 dollar als gevolg van de Black Thursday crash)

 • 13 maart 2020
  Op de dag na de Black Thursday crash dalen veel cryptovaluta's naar hun laagste koers ooit (De koers van IOTA daalt naar 0,07 dollar, de laagste koers ooit)

 • 29 mei 2020
  De IOTA Foundation kondigt aan dat het nieuwe projecten zal uitvoeren in Chili, op het gebied van industriële IoT in Japan en diverse andere projecten op andere locaties (IOTA opent op 0,20 dollar en blijft vrij stabiel)

Vergelijk IOTA met fiat valuta's, grondstoffen en crypto

Als je kijkt naar hoe IOTA heeft gepresteerd in 2020 in vergelijking met grondstoffen en andere valuta's, dan is het zeer indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat IOTA behoorlijk wat problemen heeft gehad in het (recente) verleden. 

Ondanks de wallet hack en de Black Thursday crash op 12 maart is IOTA er nog steeds in geslaagd om de meeste fysieke grondstoffen qua waarde te overtreffen in het jaar waarin COVID-19 hard heeft toegeslagen.

IOTA in vergelijking met goud

Goud is één van de veiligste investeringen ter wereld. De coronacrisis heeft veel economieën tot een lockdown gedwongen, maar het kostbare edelmetaal heeft in dit klimaat nog steeds goed gepresteerd. Op het moment van schrijven is het in 2020 al met 15% in waarde gestegen. 

Crypto's moeten zichzelf nog steeds bewijzen binnen de mondiale financiële markten, maar ondanks dit hebben veel populaire en grote cryptovaluta's goud qua waardestijging toch overtroffen. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan bezorgdheid onder beleggers over schijnbaar onbeperkte maatregelen die getroffen kunnen worden door overheden, maar die uiteindelijk een inflatie tot gevolg kunnen hebben. 

IOTA is in 2020 met 26,8% gestegen en dit is meer dan de 15% waardestijging van goud.  

IOTA in vergelijking met Bitcoin 

Van alle cryptovaluta's op de markt wordt Bitcoin beschouwd als de meeste veilige investering en een opslag van waarde. Dit is te wijten aan de economie van Bitcoin en zijn beperkte aanbod op de markt. 

Bitcoin wordt vaak omschreven als 'digitaal goud' en heeft tijdens de economische onrust in 2020 goed gepresteerd. Sinds het begin van het jaar is het inmiddels met 30% in waarde gestegen. IOTA heeft met een waardestijging van 26,8% in dezelfde periode bijna net zo goed gepresteerd.

IOTA in vergelijking met ruwe olie 

Van alle grondstoffen die je niet zou willen bezitten tijdens een mondiale pandemie, spant olie toch wel de kroon. De wereld was geschokt toen de koers van een vat olie daalde tot een negatieve waarde. De economische lockdowns hadden (en hebben) een grote impact op het zwarte goud, omdat de vraag sterk is afgenomen. 

Dit, in combinatie met een prijsoorlog tussen 's werelds twee grootste olieproducerende landen, Rusland en Saoedi-Arabië, veroorzaakte de grootste crash die de oliemarkt ooit heeft meegemaakt. De prijzen hebben zich inmiddels enigszins hersteld, maar ruwe olie is nog steeds 40% minder waard dan aan het begin van het jaar. IOTA heeft daarentegen sinds januari veel beter gepresteerd. 

IOTA in vergelijking met Ethereum 

Hoewel IOTA een cryptovaluta is, is het netwerk geen blockchain. IOTA is namelijk gebouwd op de Tangle. Tangle wordt gebruikt om de Directed Acyclic Graph (DAG) transaction settlement en data integrity laag te beschrijven. 

Zowel IOTA als Ethereum hebben unieke kenmerken waarmee ze zich onderscheiden van elkaar. Prijsvergelijkingen moeten daarom met een korrel zout genomen worden, omdat de technologie van beiden valuta's compleet verschillend van aard zijn.

Met de uitrol van Ethereum 2.0 op de planning heeft 'ETH' tot nu toe een fantastisch 2020 gehad. Het is met 65% in waarde gestegen en heeft daarmee bijna elke bekende activaklasse overtroffen. 

IOTA is nog steeds aan het herstellen van de bear-markt en de wallet hack in maart, maar was nog steeds in staat om een waardestijging van 26,8% neer te zetten. 

IOTA in vergelijking met koper 

Naast ruwe olie is koper ook een economisch volatiel product dat harde klappen heeft gekregen in 2020.

Het was de verwachting dat koper in 2020 juist goed zou presteren, omdat de Verenigde Staten en China hun handelsoorlog hadden beëindigd. COVID-19 had echter andere plannen en koper is nu afhankelijk van het industriële herstel van China, en dit kan nog enige tijd in beslag nemen.

Koper is dit jaar met 15% in waarde gedaald en wordt daarmee met ongeveer 41% overtroffen door IOTA.

IOTA toekomstige koersvoorspellingen

Het is altijd moeilijk om goede prijsvoorspellingen te doen over activa op de volatiele cryptomarkt. 

Om toch een redelijke voorspelling te kunnen doen zullen we naar verschillende belangrijke factoren kijken, waaronder de fundamenten van het project en de macrovooruitzichten van de cryptomarkt en de mondiale economie in zijn geheel. 

Hoewel historische prijsontwikkelingen geen garantie bieden voor goede toekomstige prijsvoorspellingen, blijft de prijshistorie een belangrijke indicator die geanalyseerd moet worden om een voorspelling te kunnen doen.

IOTA koersvoorspellingen voor 2020 

Net zoals veel andere grote munten in de cryptowereld is IOTA herstellende van een crash die plaatsvond op 12 maart. Inmiddels zijn de vooruitzichten voor cryptovaluta's, waaronder IOTA, gunstig.

IOTA is een stuk dichter bij zijn laagste koers ooit dan bij zijn hoogste koers ooit. Dit klinkt negatief, maar biedt veel ruimte voor ontwikkeling op de korte termijn. 

Nu het netwerk blijft groeien en veel samenwerkingen aangaat met toonaangevende bedrijven, voorspellen veel analisten dat IOTA eerder zal stijgen in waarde dan zal dalen. 

De verwachting is dat het Internet of Things een bijzonder groot fenomeen gaat worden en IOTA is perfect gepositioneerd om hiervan te profiteren. Dit is echter wel afhankelijk van hoe IOTA zich zal ontwikkelen en of het in staat zal zijn om zijn visie over de Machine-to-Machine economie en de Internet of Things industrie kan realiseren. 

De hoeveelheid data die door IoT-apparaten wordt verbruikt is enorm en er is een systeem nodig om kleine kosten of aankopen te verwerken om zo knelpunten in deze data te voorkomen. IOTA is erop gericht om dit systeem te worden. 

De crypto review site walletinvestor.com beweert dat de koers van IOTA in 2020 kan stijgen tot 0,44 dollar. Dit is een prijsstijging van meer dan 100%. 

IOTA is aan het herstellen van een historisch dieptepunt qua koers en de cryptomarkt staat op het punt om een bull-markt te betreden. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat de koers van IOTA voor het einde van het jaar verdubbeld is. 

IOTA koersvoorspellingen voor 2021

Onze wereld wordt steeds meer digitaal met elkaar verbonden. Het Internet of Things, soms aangeduid als de 4e industriële revolutie, groeit enorm snel en veel analisten verwachten dat IOTA gelijke tred zal houden. 

Bij het analyseren van de macrovooruitzichten van de cryptomarkt, voorspellen veel analisten dat 2021 hét jaar voor deze ontluikende activaklasse gaat worden. De prijzen van veel populaire en grote cryptomunten zijn zich aan het herstellen van de heftige bear-markt in 2018. 

De marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt is nog steeds kleiner dan de marktkapitalisatie van sommige grote multinationals en daardoor is het goed mogelijk dat veel cryptovaluta's hun piekprijzen uit 2018 zullen overtreffen. 

De Italiaanse cryptovaluta website www.previsionibitcoin.it verwacht dat de koers van IOTA zal stijgen tot meer dan 2 dollar in 2021.

IOTA na 2021 

De verwachting is dat meer dan 75 miljard apparaten zijn verbonden in 2025 en hiermee zijn de meeste analisten optimistisch over de middellange-termijn prijsvoorspelling voor IOTA.

Als het netwerk in staat is om al een klein gedeelte van deze verwachting goed te maken dan zal de koers flink gaan stijgen. 

Met zijn gratis transacties en goede transactiesnelheden zijn er maar weinig netwerken die net zo geschikt zijn voor het vastleggen van waarde van de machine-economie als IOTA.

Analisten zijn optimistisch over het prijspotentieel van IOTA op de lange termijn. Wij zijn ervan overtuigd dat IOTA een grote kans maakt om zijn piekprijs van 5,69 dollar te overtreffen als het in staat is om maximaal te profiteren van de machine-economie.  

IOTA koersverwachting

Als je rekening houdt met de koershistorie van IOTA en het feit dat het in de afgelopen tijd minder goede handelsomstandigheden heeft doorstaan, dan is het niet overdreven om te stellen dat de markt deze cryptovaluta op het moment onderwaardeert.

IOTA's koers heeft zonder dat het zijn eigen schuld was harde klappen te verduren gekregen op 12 maart tijdens de Black Thursday crash. Daarnaast was het slachtoffer van een wallet hack, maar dit was te wijten aan de kwetsbaarheid van deze specifieke wallet en niet van het netwerk zelf. Dit zijn feiten die door veel beleggers ogenschijnlijk over het hoofd worden gezien.

Met behulp van de Chrysalis upgrade voor IOTA 1.5 in oktober 2020 zal het IOTA netwerk meer dan klaar zijn om door bedrijven gebruikt te worden.

De verwachting is dat er tegen 2035 1 biljoen verbonden apparaten zijn en het IOTA netwerk is goed gepositioneerd om te profiteren van deze enorme overdracht van waarde. Met deze stijging in gebruik zal de IOTA token zonder twijfel ook stijgen in koers.
Op de korte termijn zal er echter sprake zijn van enige volaliteit. Hier kan van worden geprofiteerd door IOTA te verhandelen via een gereguleerde makelaar. Hierbij hoef je de munten niet zelf te bezitten en ook niet zelf op te slaan.

Alternatieve cryptovaluta’s

Bekijk meer cryptovaluta’s
Chainlink logo
Chainlink
LINK
...
...
Bitcoin logo
Bitcoin
BTC
...
...
Ethereum logo
Ethereum
ETH
...
...
Ripple logo
Ripple
XRP
...
...
Bitcoin Cash logo
Bitcoin Cash
BCH
...
...
Litecoin logo
Litecoin
LTC
...
...

Veel gestelde vragen

 1. De machine-economie groeit extreem snel. De verwachting is dat het aantal verbonden apparaten in 2035 de 1 biljoen zal bereiken. Het gaat hier om sensoren voor openbare infrastructuur, commerciële verlichting, auto's, apparaten, beveiligingssystemen en draagbare elektronische apparaten. IOTA probeert het platform te zijn waarop transacties op dit gebied uitgevoerd kunnen worden en hiermee de machine-economie in zijn geheel te ondersteunen.

 2. De eerste fase van de Chrysalis upgrade in oktober zal verschillende verbeteringen doorvoeren. De transactie bevestigingstijd wordt slechts 10 seconden, er zal een aanzienlijke toename van TPS op het mainnet zijn, de prestaties en betrouwbaarheid van nodes zullen verbeterd worden en er is minder tijd nodig om nodes in te stellen door het gebruik van auto-peering.

 3. De Tangle en de blockchain zijn twee compleet verschillende netwerken die ontworpen zijn met dezelfde mate van decentralisatie. Het grootste verschil zit zich in de datastructuur. De Tangle is gebaseerd op een DAG (Directed Acyclic Graph). Hiermee bereikt het consensus op een andere manier dan bij een blockchain. Elke netwerkgebruiker van IOTA neemt actief deel aan de consensus. Dit proces is volledig gedecentraliseerd. Bovendien hoeven er geen miners ingezet en vertrouwd te worden en zijn er geen transactiekosten aan verbonden.

 4. Nee. IOTA is beschikbaar op tal van cryptogeld uitwisselingen wereldwijd. Het kan echter nodig zijn om eerst een andere cryptovaluta te kopen om zo toegang te krijgen tot de IOTA markten. Je zult ook moeten onderzoeken welke wallets er beschikbaar zijn om jouw IOTA tokens veilig in op te slaan. Als je IOTA alleen wilt kopen voor handelsdoeleinden en zo te profiteren van de prijsfluctuaties van IOTA zonder dat je de munten zelf hoeft op te slaan, dan is het slimmer en goedkoper om een makelaar in de arm te nemen. Zorg er wel voor dat je er één kiest die gereguleerd is door een internationale autoriteit. Op deze manier kun je altijd veilig handelen.

 5. Bij een uitwisseling heb je te maken met de overdracht van echte munten bij je transacties. Bij een makelaar handel je alleen in CFD's, de afkorting voor Contracts for Difference. Om deze reden rekenen makelaars vaak minder transactiekosten en bieden ze flexibelere handelsopties aan.

 6. Cryptogeld uitwisselingen variëren sterk wat betreft veiligheid en sommige zijn in het verleden gehackt. Dat is de reden waarom ervaren crypto beleggers aanbevelen om je munten niet op te slaan op een gecentraliseerde uitwisseling. Bij makelaars bestaat dit probleem niet, omdat ze geen munten op hun servers opslaan. Kies er een die is gereguleerd en die gebruik maakt van toonaangevende handelssoftware, zoals MetaTrader 4 (MT4) of MetaTrader 5 (MT5).

 7. We hebben in dit artikel al een aantal factoren besproken die de prijs van IOTA in de toekomst kunnen beïnvloeden. Er kan echter altijd meer onderzoek worden gedaan. Het is slim om toegang te krijgen tot de gemeenschap voordat je geld gaat investeren. Geloof ons niet op ons woord, maar doe zelf ook nog meer onderzoek. Word lid van de IOTA gemeenschap en kijk wat ingewijden zeggen over de ontwikkelingen van het project.

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, social media functies te leveren, en om jou een betere gebruikservaring te bieden. Door verder te bladeren op de site of door op ‘Oké, bedankt’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website.