Wat is Litecoin - een virtuele valuta of gaat er meer achter schuil?

Litecoin is dankzij zijn marktkapitalisatie en prijswaardering één van de best presterende crypto valuta’s. Het staat in de top 10 tokenslijst met een waarde van meer dan 2,8 miljard dollar. Litecoin lijkt qua ontwerp veel op Bitcoin, afgezien van het feit dat het enkele wijzigingen heeft ondergaan welke de blockchain prestaties hebben verbeterd en de transactiekosten hebben verlaagd. Als altcoin is het echter, qua werkwijze en in gebruik, in essentie een kopie van Bitcoin. Litecoin heeft het afgelopen jaar om een ​​aantal redenen de krantenkoppen gehaald. Het werd aangeprezen om Bitcoin te onttronen als de toonaangevende crypto, alhoewel dit niet is gebeurd. Het boekte in de loop van het jaar alsook enige prijsstijging wegens procesverbeteringen. Vanwege de verminderde winsten in de mining heeft Litecoin eind 2019 eveneens een prijsdaling ervaren.
Litecoinlogo

(LTC)

Litecoin

Prijs

€41.76

24-uurs koers

-0.80

7 Days Change

3.83

Marktkapitalisatie

€2.71B

Waarom werd Litecoin uitgevonden?

Litecoin was één van de eerste altcoins. Het werd in 2011 gelanceerd, toen Bitcoin nog relatief nieuw was en de meeste aanhangers van cryptogeld er als de toekomst van onze wereldwijde economie uitzagen. Litecoin is niet vervaardigd vanwege grote problemen in de community. In plaats daarvan merkte Charlie Lee, een voormalige Google medewerker die later ook de CTO van Coinbase was, dat Bitcoin gericht leek op de speculatieve markt in plaats van op dagelijkse transacties en voelde dat daar iets aan gedaan kon worden.

Hoe werkt Litecoin en welke technologie zit erachter?

Litecoin gebruikt dezelfde basistechnologie en systemen als Bitcoin, maar een afzonderlijke ontwikkeling  van bijna een decennium lang heeft natuurlijk tot verschillen tussen de blockchains geleid. Litecoin verwerkt bijvoorbeeld iedere tweeënhalve minuut een blok, terwijl Bitcoin dit elke 10 minuten doet. Dit verkort de transactietijden enorm en zorgt tegelijkertijd voor een hoger aantal transacties per minuut. Deze wijziging is ingevoerd om het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin aan te pakken, dat al sinds 2011 bekend was. Een andere kleine verandering is het hash-algoritme van Litecoin. Hoewel veel crypto valuta’s hun hash-algoritme eenvoudiger hebben gemaakt, is die van Litecoin complexer dan die van Bitcoin, wat leidt tot een hogere moeilijkheidsgraad tijdens het minen. Qua snelheid lijkt Litecoin tegenwoordig zodoende meer op BCH dan BTC, waarbij beide hun moeder blokketen in transacties per seconde verslaan.

Is Litecoin echt geld?

Litecoin kan heel goed als echt geld worden beschouwd. Je kan met gemak LTC verzenden en ontvangen voor de afrekening van goederen en diensten. Omdat het een herkenbare waarde en een wereldwijde convertibiliteit heeft, voldoet LTC aan de norm van een valuta die als waardeopslag en ruilmiddel kan worden gebruikt. Het aantal platforms dat wereldwijd in LTC tokens handelt is de afgelopen maanden toegenomen met diverse wallet dienstverleners en beurzen welke in veel landen bedrijven hebben opgezet. Litecoin handelt op het moment van schrijven op 44,10 dollar en staat gelijk aan 0,00607804 BTC. In vergelijking met Ether heb je 3,30 LTC nodig om 1 ETH te verkrijgen.

Vergoedingen en kosten van Litecoin

Litecoin volgt hetzelfde kostenmodel die Bitcoin en de meeste andere crypto valuta’s gebruiken. De enige kosten die hier direct aan verbonden zijn, zijn transactiekosten. Er zijn hoeven geen andere betalingen te worden gedaan, dus zijn er geen onkosten om een ​​Litecoin wallet te openen en ook geen kosten om Litecoin in jouw wallet te bewaren. Er zijn wel extra uitgaven om rekening mee te houden, die niet rechtstreeks aan Litecoin gekoppeld zijn, wanneer je het op een handelsplatform aanschaft. De meeste mensen die in Litecoin beleggen, kopen het op een beurs, en beurzen hanteren veelal hun eigen transactiekosten voor het kopen van crypto. Deze kosten staan ​​los van de eigen transactiekosten van Litecoin en worden in mindering gebracht wanneer jij je crypto naar jouw Litecoin wallet verplaatst. De gemiddelde transactiekosten van Litecoin bedragen 0,001 LTC. De verlaging van de in rekening gebrachte vergoedingen werd in het vierde kwartaal van 2018 van kracht en dit is 10 keer minder dan het vorige tarief. Door Lightning netwerkupgrades in zijn platform op te nemen, heeft Litecoin zijn werking met een veel hoger efficiëntieniveau geoptimaliseerd.

Kan Litecoin anoniem worden gebruikt?

De gouden regel om de meeste crypto valuta’s anoniem te kunnen gebruiken is eenvoudig: voer geen transacties uit waarbij jij jouw identiteit moet onthullen. Dit betekent dat, om in de blockchain anoniem te blijven, je nooit betalingen kan verzenden of ontvangen van entiteiten die weten wie je bent. Dit betekent natuurlijk geen betalingen verrichten aan vrienden, familie of andere individuen op het internet die jouw identiteit kennen, maar het betekent evenzo een heel belangrijk ding: geen gebruik maken van crypto-uitwisselingen. Of blijf in elk geval uit de buurt van de meeste hiervan, en dan vooral de grootste. De grote crypto-uitwisselingen handhaven tegenwoordig namelijk de regulering volgens KYC / AML voorschriften. Volgens deze regels moet jij jouw identiteit verifiëren. En alhoewel het gebruik van een crypto-uitwisseling jouw identiteit niet openbaar maakt naar anderen toe in de blockchain, zal het wel een spoor achterlaten en je identiteit zal idem dito in de servers van de uitwisseling gekoppeld worden aan jouw crypto wallet.

Hoe veilig is Litecoin?

Litecoin biedt dezelfde veiligheidsclassificatie als Bitcoin. Dit betekent dat de blockchain tot op heden nog nooit is gehackt en velen geloven zelfs dat het compromitteren van zijn blockchain onmogelijk is. Hier moet echter een notitie aan worden toegevoegd: hoewel Litecoin op zichzelf nooit gehackt is, hangt de veiligheid van de blockchain af van zijn eigen activiteit en met name van het aantal actieve miners. In de afgelopen zes maanden zijn er echter veel personen gestopt met minen, dankzij een vermindering van de mining beloningen, waardoor er op een bepaald moment een veel kleiner aantal knooppunten beschikbaar was. De beveiliging van Litecoin wordt voorzien door een enorme hoeveelheid mining knooppunten die op ieder willekeurig moment aanwezig zijn. Aangezien elke transactie door verschillende willekeurig gekozen knooppunten moet worden geauthenticeerd, geverifieerd en bevestigd, maakt dit het voor een hacker uiterst moeilijk om een ​​aanval uit te voeren. Maar wanneer een blockchain te weinig knooppunten heeft, dan wordt het echter voor een entiteit veel gemakkelijker om met enige moeite, hetzij door een hack of door een enorme inspanning en investering, controle te verkrijgen over meer dan de helft van de knooppunten. En zodra een persoon 51% of meer van de hash-kracht van een blockchain beheert, wordt de integriteit van het grootboek aangetast, aangezien de consensusmethode die het veilig houdt dan niet langer van toepassing is. Dat gezegd hebbende, zouden de lage kosten van LTC de moeite en uitgaven die het zou vergen om aan te vallen niet rechtvaardigen, dus is het waarschijnlijk dat de blockchain veilig blijft.

Litecoin mining

De mining van Litecoin is moeilijker dan het minen van Bitcoin. Dit is te wijten aan wijzigingen die zijn aangebracht in het hash-algoritme van Litecoin en dat is de afgelopen maanden het geval geweest. Dit heeft mensen echter nooit belet Litecoin te minen, waarbij sommigen het zelfs openlijk verkiezen boven Bitcoin. Litecoin kan nog steeds worden gedolven, maar zijn winstgevendheid is het afgelopen jaar sterk gedaald. In augustus 2019 werd de winst uit het minen gehalveerd. Dit betekende in principe dat alle beloningen voor miners gehalveerd werden. Dit komt door de werking van deze crypto valuta, waarbij de hash moeilijkheidsgraad om de paar jaar verdubbelt. Voor velen maakte de halvering van Litecoin het niet langer winstgevend, waardoor sommige miners dan ook hun activiteiten staakten. Dat betekent niet dat het minen van Litecoin niet winstgevend kan zijn. Er zijn nog steeds personen die het ontginnen, dus er is echt wel winst te behalen. Maar het is niet meer zo winstgevend als een jaar geleden. Andere factoren, zoals jouw energiebron en bijbehorende kosten, kunnen evengoed de winstgevendheid van het minen beïnvloeden.

Litecoin wallets

Litecoin wordt, net zoals alle andere crypto’s, bewaard in crypto wallets. De basisregel is om jouw persoonlijke wallet offline te gebruiken en spaarzaam een ​​omwissel wallet te hanteren wanneer jij jouw tokens wilt opslaan. Voor maximale beveiliging moet jij al je crypto bezittingen naar jouw persoonlijke crypto wallets verplaatsen. Deze wallets zijn voor niemand toegankelijk zonder jouw privésleutel (wat een onmogelijk te raden, te onthouden of met bruut geweld te forceren 256-bits gecodeerde code is). Deze privésleutel zorgt ervoor dat niemand jouw portemonnee hacken kan, waardoor jouw geïnvesteerde crypto dus niet ontvreemd kan worden. Er zijn natuurlijk verhalen over individuen die geld in crypto hebben geïnvesteerd, het in een wallet hebben gestopt en vervolgens het USB station waarop deze wallet zich bevond of de privésleutel ervan zelf kwijtraakten. Als dit gebeurt is jouw crypto voor altijd verloren. Bewaar jouw privésleutel, plus alle apparaten die je gebruikt, dus altijd goed en veilig.

Is Litecoin de investering waard?

Er zijn de afgelopen 12 maanden veel ups en downs in de cryptomarkt geweest. Beleggers hebben echter nog steeds geld verdiend, omdat het prijsverschil voor LTC tussen januari en juni 2019 meer dan 400% bedroeg. In feite had iedereen die in januari in Litecoin investeerde en het in juni verkocht, in minder dan zes maanden een ROI van 478% kunnen verdienen. Dergelijke cijfers zijn reden genoeg om iedereen te kunnen verleiden om hierin te investeren. De koers van Litecoin is echter ook gedaald na zijn hoogtepunt eind 2019. Velen wijzen naar de halvering (‘halving’) als de vermoedelijke dader, maar de cryptomarkt is te complex om hier zeker van te zijn. Waar je wel rekening mee moet houden is dat Litecoin, net als andere crypto’s, open staat voor bear en bull market seizoenen. Je kan om deze reden niet uitsluiten dat er een bull market aan de horizon verschijnt. Het token zou evenzeer een prijsstijging kunnen laten zien, dus is er altijd wel investeringspotentieel.

Nieuws

Wat in 2020 met Bitcoins te kopen?

Bitcoin en andere cryptovaluta’s creëren een nieuwe gedecentraliseerde en digitale economie. Hoewel veel mensen crypto activa als een vorm van […]

Noorse zalmproducent sluit zich aan bij de IBM food blockchain

Kvarøy Arctic zal binnenkort in staat zijn om gedetailleerde informatie over hun zalm aan hun consumenten te verstrekken Kvarøy Arctic, […]

Zakenreuzen, waaronder Microsoft, Nasdaq en IBM, onthullen een nieuwe associatie van tokenstandaarden

De InterWork Alliance is een NGO die werkt aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerd raamwerk waarmee bedrijven zich sneller kunnen […]

Kirgizië introduceert nieuwe belastingen voor cryptomining werkzaamheden

Het Kirgizische parlement overweegt een belastingregeling voor miners in te voeren; indien goedgekeurd, zou dit het eerste gereguleerde kader van […]

Zuid-Korea overweegt vanaf volgend jaar cryptowinsten te belasten

Het ministerie van Economie en Financiën heeft voorgesteld om de winst uit cryptogeld volgend jaar te belasten Volgens berichten in […]

De Japanse minister van Financiën is het niet eens met de crypto belastingvoordelen

Vice-premier en minister van Financiën, Tarō Asō, is terughoudend om cryptogeld op dezelfde wijze als aandelen te belasten De Japanse […]

Alternatieve crypto valuta's

Electroneum
Electroneum logo Koop Electroneum »
Groestlcoin
G
Koop Groestlcoin »
Crypterium
Crypterium logo Koop Crypterium »

Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden. Klik hier voor meer informatie.