Ripple blockchain? Zo werkt het!

Ripple is een gespecialiseerde Amerikaanse start-up, welke banken en betalingsproviders helpt om processen efficienter in te richten door middel van hun eigen Ripple blockchain technologie.

Op deze pagina legt Cryptostart uit wat deze specifieke cryptocurrency is, waar u in Ripple kunt investeren, hoe u XRP het beste veilig kunt opslaan en wat het verloop en de verwachting van de Ripple koers is. Voor nieuwkomers in blockchain technologie hebben we ook een introductie in cryptocurrency geschreven. Deze is hier te lezen: introductie in cryptocurrency.

Aanbevolen plaatsen om Ripple te handelen

Bron:

Wat is Ripple?

Ripple is een betaalprotocol voor financiele instellingen zoals banken, om internationale transacties sneller en voordeliger te kunnen bevestigen. In tegenstelling tot (bijna) alle andere cryptocurrency, is XRP (de Ripple cryptovaluta) een gecentraliseerde valuta

De organisatie Ripple onderscheidt zich van veel andere blockchain start-ups, door enterprise blockchain technologie live in te zetten om betalingsverkeer bij grote banken en kredietverstrekkers. Onder andere Santander, BBVA, Reise Bank, Bank of America en UniCredit maken gebruik van de Ripple technologie, en de verwachting is dat steeds meer banken hiervan gebruik zullen gaan maken.

Wanneer men momenteel geld overmaakt naar een buitenlandse bankrekening, is deze transactie vaak niet simpelweg tussen Bank A en Bank B. Zeker niet wanneer bijvoorbeeld een bedrag in euro’s wordt overgemaakt, maar in dollars of ponden moet worden gestort. Om een dergelijke transactie te kunnen laten slagen, maken banken gebruik van onder andere nostro accounts en vostro accounts: dit zijn bankrekeningen bij een andere bank in de lokale valuta. Bijvoorbeeld: Rabobank zou een rekening in US dollars bij de Bank of America moeten hebben (nostro) en viceversa (vostro), zodat beide banken de transactie op hetzelfde moment correct kunnen wegboeken. Hiervoor wordt ook wel gebruik gemaakt van SWIFT: een financieel netwerk voor internationale betalingen.

Ieder “onderdeel” van een internationale transactie brengt onnodig veel tijd en kosten met zich mee. Dit probleem elimineert Ripple met hun blockchain technologie. Door gebruik te maken van de Ripple technologie, kunnen financiele instellingen op een cryptografisch beveiligd netwerk in real-time transacties uitvoeren en bevestigen, waarbij valuta A naar valuta B kan worden omgezet via XRP.

Ripple biedt hiermee een universele technologie waardoor banken razendsnel softwarematig met elkaar kunnen communiceren over een beveiligd netwerk. Wat banken nodig hebben om met Ripple te kunnen werken is de Ripple Connect software. Wanneer bank A en B dit allebei gedaan hebben, kan de lokale Ripple Connect software van bank A communiceren met een op de blockchain gedistribueerd protocol genaamd ILP (Interledger Protocol). Dit protocol communiceert vervolgens weer met de Ripple Connect software van bank B. Deze communicatie kan zijn om rekeninggegevens te verifieren, maar ook om transacties te bevestigen. Doordat ILP op blockchain draait, hebben zowel bank A als bank B volledig inzicht in de staat van een transactie, zonder dat de gegevens van de verzender en de ontvanger worden prijsgegeven.

Whitepaper: Ripple overview (klik om te downloaden)
Website van Ripple: https://ripple.com/

Bekijk onderstaande video voor een uitleg van Ripple:

Ripple koers en XRP waarde ( )

De organisatie Ripple is in 2012 opgericht en heeft sindsdien zijn strepen verdient in wereld van blockchain en cryptocurrency. Het is een volwaardig bedrijf dat inmiddels miljarden waard is. De XRP cryptovaluta op het Ripple netwerk is een van de populairste cryptocurrencies, wat zowel terug te zien is in de marktkapitalisatie als het handelsvolume.

Ripple heeft al veel belangrijke klanten in de financiele sector opgedaan waardoor het vertrouwen in de organisatie en de cryptocurrency steeds groter wordt. Klanten zijn onder andere Bank of America, Royal Bank of Scotland en UBS. Ook diverse investeringsmaatschappijen en grote bedrijven zoals Google en Santander staan sterk achter deze blockchain technologie.

Men kan de XRP zien als een aandeel in de Ripple organisatie. Ruim de helft van alle XRP in omloop is echter wel in handen van het bedrijf Ripple. Hoewel het niet logisch zou zijn dat het zou gebeuren, is het wel belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheid dat de koers van Ripple instort wanneer XRP-eigenaren van Ripple zelf hun aandelen massaal in de verkoop doen.

Beste Ripple wallet

Voor XRP cryptovaluta is geen officiele wallet ontwikkeld door Ripple. Er zijn echter wel wallets beschikbaar van derde partijen, en het is van uw situatie afhankelijk welke wallet het beste is. In het algemeen zijn softwarematige cryptocurrency wallets net wat minder veilig dan hardwarematige, maar de keuze is aan u:

Ledger Wallet Ripple: app + XRP hardware wallet

Ledger, ontwikkelaar van hardware cryptocurrency wallets, heeft een toepassing voor Windows, Mac en Linux ontwikkeld welke als wallet dient voor Ripple cryptogeld.

Deze applicatie is gratis te downloaden, echter is het de bedoeling dat u deze gebruikt in combinatie met de Ledger Nano S hardware wallet.

De Ledger wallet kost slechts €69,- en is een effectieve bescherming voor al uw cryptocurrency investeringen: de hardware wallet kan meerdere cryptocurrencies opslaan op 1 enkel apparaat, beschermd met een persoonlijke pincode.

Bitfinex: Ripple exchange wallet

Hoewel het offline bewaren van cryptocurrencies de meest aanbevolen methode is, moet iedereen voor zichzelf afwegen welke combinatie van security en gebruiksgemak passend is. Bitfinex is een internationale gerenommeerde cryptocurrency exchange waar u niet alleen Ripple kopen kunt, maar ook vele andere cryptocurrencies. De aangeschafte cryptovaluta kunt u vervolgens op de Bitfinex exchange wallet laten staan: dit is makkelijk, gebruiksvriendelijk en tot op zekere hoogte ook veilig.

Als u kiest voor deze methode, vergeet dan niet om op uw Bitfinex account 2-factor authenticatie in te schakelen om te voorkomen dat hackers toegang kunnen krijgen tot uw Bitfinex wallet door uw gebruikersnaam en wachtwoord te stelen.

Aanbevolen plaatsen om Ripple te handelen

Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden. Klik hier voor meer informatie.