Stellar Lumens informatie

Stellar Lumens (XLM)Stellar is een decentraal financieel netwerk waarop razendsnel internationale betalingen kunnen worden verricht in verschillende valuta’s, welke worden omgezet naar de juiste valuta voor de verzender en ontvanger via de Lumens (XLM) cryptocurrency.

Op deze pagina legt Cryptostart uit wat Stellar Lumens is, waar u Stellar XLM kopen of verkopen kunt, wat de huidige Stellar Lumens koers is en hoe u deze cryptocurrency het beste kunt bewaren.

Als u nog niet bekend bent met digitale valuta’s en blockchains, dan raden we u aan om eerst even onze introducties “wat is cryptocurrency?” en “wat is blockchain?” te lezen.

Wat is Stellar Lumens (XLM)

Stellar is een open-source decentraal netwerk met als primair doel om op een veilige, snelle en betaalbare manier verschillende vormen van bezit / waarde uit te wisselen door middel van blockchain technologie. Bijvoorbeeld om vanuit Nederland een betaling in euro’s uit te voeren, welke tegen de meest gunstige koers wordt omgezet in dollars en een aantal seconden later bij iemand in de Verenigde Staten wordt bijgeschreven.

Stellar LogoHet internet bestaat uit een netwerk van servers welke onze data bevatten, maar ook websites en applicaties. Net als het internet, is Stellar een netwerk van (decentrale) servers. Iedere “Stellar server” houdt een digitaal grootboek bij, ook wel de blockchain genoemd.

Iedere Stellar server beschikt altijd over exact hetzelfde kopie van dit grootboek, welke iedere transactie op het Stellar netwerk bijhoudt. Iedere entiteit kan in principe een Stellar server opzetten en naarmate er meer servers in het netwerk zitten wordt het netwerk robuuster. Alle servers in het netwerk communiceren constant (iedere 2 tot 5 seconden) met elkaar om transacties te verifiëren, dit noemt men consensus:

Stellar netwerk: consensus

Wanneer een transactie heeft plaats gevonden op de Stellar blockchain, wordt de waarde van de transactie af- en bijgeschreven in de wallet van de verzender en ontvanger. De waarde van de transactie kan worden bijgeschreven in de vorm van diverse valuta waaronder BTC, USD, EUR, JPY en GBP. Vervolgens kan de eigenaar van dit “tegoed” op het Stellar netwerk, er voor kiezen om betalingen in Lumens (XLM) te verrichten welke vervolgens in de vorm van een andere valuta (wederom o.a. Bitcoin, Dollar, Euro, Yen, Pond) wordt bijgeschreven op het account van de ontvanger.

Deze technologie van Stellar is erg snel en goedkoop: de kosten per transactie bedragen momenteel 0.00001 lumens, dit betekent dat je met 1 XLM de kosten kunt dekken voor 100.000 transacties. Dit maakt de technologie onder andere erg geschikt voor microbetalingen. Iedere transactie wordt binnen 2 tot 5 seconden bevestigd op de Stellar blockchain, waardoor internationale betalingen d.m.v. Stellar Lumens erg interessant zijn.

Website van Stellar: https://www.stellar.org/

Stellar Lumens koers / XLM waarde ( )

Het Stellar netwerk is in 2014 live gegaan met in totaal 100 miljard Stellars, wat destijds de digitale valuta op de Stellar blockchain was. In 2015 heeft Stellar de naam van deze token echter aangepast naar Lumen zodat er een duidelijker onderscheid gemaakt kon worden tussen de XLM cryptocurrency, het Stellar netwerk en de non-profit organisatie Stellar.org.

De Stellar koers wordt, net als met iedere andere vorm van bezit, bepaald door vraag en aanbod. Van de 100.000.000.000 XLM welke is gecreëerd, is 5% gereserveerd voor de non-profit organisatie Stellar.org en de Stellar Development Foundation (SDF) om de kosten voor de doorontwikkeling van het Stellar netwerk te kunnen blijven betalen.

Stellar.org is echter niet alleen afhankelijk van deze 5 miljard XLM maar ontvangt ook zakelijke donaties van grote bedrijven zoals Stripe, BlackRock en Google.org.

Niet alle 100 miljard Lumens zijn direct in circulatie gebracht op het Stellar netwerk: de bedoeling is om deze geleidelijk te verspreiden binnen een periode van 10 jaar. Stellar.org heeft een “giveaway” programma bedacht om te zorgen dat de Lumens op de juiste manier verdeeld worden aan diverse groepen:

  • 50% is bestemd voor individuen die Lumens willen hebben/gebruiken
  • 25% zal worden gedoneerd aan non-profit organisaties ten behoeve van ontwikkelingslanden
  • 20% heeft Stellar.org verdeeld onder alle Bitcoin (19%) en Ripple (1%) houders.

Beste Stellar XLM wallet

Welke Stellar wallet voor u het beste geschikt is, hangt af van de situatie. Als uw plan Stellar Lumens kopen als investering is, dan raden we u aan om uw investering zo goed mogelijk veilig te stellen door gebruik te maken van een hardware wallet.

Als dit niet het geval is, bijvoorbeeld omdat u van het Stellar netwerk gebruik wilt maken om regelmatig betalingen te verrichten, dan is het misschien handiger als u gebruik maakt van een van de XLM wallets welke door Stellar zelf is ontwikkeld.

Om gebruik te maken van een software wallet, klik hier voor een overzicht van de beschikbare wallets op Stellar.org.

Stellar Lumens hardware wallet

Ledger Nano S wallet

Ledger Nano S (€70,18)

De Ledger Nano S is een betaalbare Stellar Lumens hardware wallet, welke gebruikt kan worden voor het veilig bewaren van diverse cryptocurrencies tegelijkertijd. De Ledger Nano S is zeer compact, veilig en eenvoudig.

Deze cryptocurrency wallet ondersteunt meer dan 20 verschillende cryptocurrencies, waaronder Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Stratis, Dash, Ark, Komodo, Ripple, Digibyte, Vertcoin en NEO.

Ledger Blue hardware wallet

Ledger Blue (€277,09)

De Ledger Blue hardware wallet is een robuuste Stellar wallet in de vorm van een kleine tablet. Naast Lumens / XLM ondersteunt de Blue dezelfde cryptocurrencies als de Nano S wallet.

Veel gebruikers ervaren de Ledger Blue als net iets handiger en moderner, en het is fijn dat deze wallet ook draadloos via bluetooth kan functioneren. Echter qua veiligheid zijn de Nano S en de Blue gelijkwaardig.

XLM kopen

Bent u van plan om te investeren in cryptocurrency? Als u Stellar Lumens kopen wilt, dan kunt u het beste XLM kopen met cryptocurrency.

Er zijn tientallen exchanges waar u op basis van de huidige Stellar Lumens koers XLM kopen kunt, waaronder Poloniex en Binance.

Om te beginnen met handelen in Stellar / XLM, maak een gratis account aan bij Binance: