HomeCryptovalutaStellar Lumens (XLM)

Wat is Stellar Lumens - een virtuele valuta of gaat er meer achter schuil?

De groeiende crypto geldmarkt heeft veel mogelijke impactgebieden die wachten om ontdekt te worden. Stellar Lumens is één van deze dergelijke inspanningen, speciaal ontworpen met de mogelijkheid om waarde te creëren en deze uit te wisselen, door gebruik te maken van de dynamiek van blockchain technologie. Terwijl innovators nieuwe manieren onderzoeken om bestaande procedures en methoden qua efficiëntie en leveringsgemak te optimaliseren, is het Stellar project tot leven gekomen. De wereld ervaart hoe technologie de mensheid in verschillende vormen kan beïnvloeden: van het bereiken van de banklozen tot het verzekeren van snellere transactieprocessen. Stellar tokens behoren tot de meest toonaangevende crypto op de wereldmarkt.

(XLM)

Stellar

Prijs

24-uurs koers

7 Days Change

Marktkapitalisatie

Waarom is Stellar Lumens uitgevonden?

De Stellar blockchain is in feite een direct betalingssysteem dat afgestemd is op particulieren, in tegenstelling tot het institutioneel gebruik, alwaar Ripple zich op richt. Je zou het kunnen zien als een PayPal in het blockchain tijdperk. Stellar verscheen na Ripple, die reeds een grip op financiële instellingen had verkregen. In plaats van de ontwikkeling weg te nemen van de hoge beveiliging die Ripple vereist, besloot McCaleb, de mede-oprichter van Ripple, een afzonderlijke blockchain voor ondeskundigen te lanceren. Die blockchain staat bekend als Stellar en het belangrijkste doel ervan is om een ​​goedkoop, gemakkelijk te gebruiken wereldwijd betalingssysteem te creëren.

Hoe werkt Stellar en welke technologie zit erachter?

Stellar is een blockchain, net als Bitcoin of Ethereum, alhoewel het technisch gezien dichter bij Ripple staat dan bij die andere twee. Stellar gebruikt blockchain technologie om een ​​wereldwijd betalingsplatform te creëren waarmee mensen elkaar op een eenvoudige, onmiddellijke en betaalbare manier geld kunnen versturen. Het wordt gepromoot als een alternatief voor overschrijvingen, welke belachelijk duur zijn, en PayPal dat in sommige landen beperkt bruikbaar is. Het Stellar Consensus Protocol werkt op basis van de Federated Byzantine Agreement, die op een gedecentraliseerde manier een quorum vormt, wat leidt tot goedkeuringen van transacties wanneer belangrijke en gewaardeerde knooppunten er toestemming tot geven. Een belangrijk kenmerk van de Stellar blockchain is dat er om de 3,5 seconden overeenstemming wordt bereikt, waardoor het een snel transactie-ecosysteem is.

Is Stellar Lumens echt geld?

Stellar Lumens is gemakkelijk converteerbaar naar fiat plus de meeste crypto valuta’s en aangezien deze allemaal een bepaalde waarde kennen, wordt het daarom als echt geld beschouwd. Het feit dat Lumens gebruikt kan worden om naar iedereen ter wereld betalingen te verzenden en ontvangen is een groot pluspunt. Het kan alsook worden ingewisseld voor andere crypto valuta’s en fiatgeld. Bovendien kan de Lumens als fungibel beschouwd worden, aangezien elke Lumens eenheid precies hetzelfde is als de andere. Een valuta die transactiewaarde, fungibiliteit en uitwisselbaarheid aanbiedt moet altijd als echt geld worden beschouwd, zelfs als er geen overheid of centrale bank achter zit. Lumens is op het moment van schrijven 0,000007 BTC waard en verhandelt voor 0.24614108 XRP. De waarde in dollars is XLM 0,000524 USD. Vanwege de aanzienlijke lage kosten heeft Lumens, op de markt van microbetalingen en onmiddellijke waardeoverdracht, de voorkeur boven Ethereum of Bitcoin.

Vergoedingen en kosten van Lumens

Hoewel Stellar betaalbare transactiekosten biedt, zijn er enkele kosten bij het gebruik van Lumens die niet bij andere crypto valuta’s bestaan. Ten eerste zijn, net als bij Ripple, openbare adressen voor jouw wallets niet gratis. En hoewel je niet voor het adres zelf hoeft te betalen, moet jij wel een minimum saldo handhaven. Dit saldo verandert dynamisch en was op het moment van schrijven vastgesteld op 0,5 Lumen. Jij kan dus niet minder dan dat in jouw wallet hebben en als je een bedrag probeert uit te geven waardoor jouw saldo daaronder zakt, dan wordt de transactie geweigerd. Lumens gebruikt wat betreft transactiekosten een variatie van de gebruikelijke methodes. Hoewel de transacties over het algemeen goedkoop zijn (met in 2019 een gemiddelde van minder dan een dollarcent per transactie), bestaan ​​er soms wel hogere prijzen en dan met name verhoogde transactiekosten wanneer de blockchain overbelast is. Wat Stellar’s prijsstijgingen anders maakt ten opzichte van andere blockchains, is dat jij je deze transactiekosten kan beïnvloeden. Wanneer jij een transactie uitvoert, dan wordt aan jou gevraagd een maximum aan transactiekosten in te voeren, welke jij bereid bent te betalen. Als de huidige transactiekosten boven die drempel liggen, dan wordt jouw transactie uitgesteld totdat die onkosten dalen. Met deze functie kan jij slim en effectief, in ruil voor snelheid, jouw transactiekosten beperken. Je moet een maximum aan transactiekosten invoeren, zelfs wanneer de blockchain op dat moment niet zo bijzonder druk is. Als dat het geval is, betaal je de huidige transactiekosten, zolang deze kosten maar lager zijn dan jouw ingestelde drempel. Als je jouw drempelwaarde bijvoorbeeld instelt op 0,5 XLM en de huidige transactiekosten 0,01 XML bedragen, dan betaal jij het laatste bedrag.

Kan Stellar Lumens anoniem worden gebruikt?

Stellar biedt geen tools om anonimiteit toe te staan, noch beschikt het over functies die in vergelijking met andere blockchains de privacy verbeteren. Dat betekent niet dat je het niet anoniem gebruiken kan, maar Stellar is weliswaar een veel complexere blockchain om het op een dergelijke manier te gebruiken, dan dat andere projecten dit aanbieden. Het basisprincipe bij het anoniem gebruiken van blockchains is dat, tenzij de keten anonieme overdrachten aanbiedt, je moet vermijden om betalingen te doen aan of betalingen te ontvangen van partijen die mogelijkerwijs jouw identiteit kennen. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de meeste grote crypto-uitwisselingen vereisen dat jij je identiteit verifieert om ze te gebruiken. En aangezien Lumens niet kan worden gedolven, is het ook onmogelijk om jouw eigen Lumens te minen en alleen deze te gebruiken, waardoor het onmogelijk is om je wallet effectief af te sluiten van eventuele implicaties in de echte wereld.

Hoe veilig is Stellar?

Stellar kent een veel hogere veiligheidsbeoordeling dan de meeste andere bestaande blockchains en die blockchains worden al als uiterst veilig beschouwd. Deze hogere veiligheidsclassificatie is er voor Stellar aangezien de blockchain, net als Ripple, vanaf de grond is opgebouwd met beveiliging als één van de belangrijkste focussen. Tot nu toe zijn er geen incidenten gemeld die de veiligheidsclassificatie van Stellar in twijfel hebben getrokken, noch zijn er meldingen geweest van waargenomen fouten in de beveiligingsimplementaties van Stellar.

Lumens mining

Lumens kunnen niet gemined worden. Mining is het resultaat van Proof-of-Work (PoW) implementaties voor consensusmechanismen in blockchains. Om verschillende redenen, waaronder de enorme verspilling van energie en verwerkingskracht die PoW methoden met zich meebrachten, geven modernere blockchains vaak de voorkeur aan een andere aanpak. En desondanks dat het Stellar protocol niet op Proof-of-Stake (PoS) consensus gebaseerd is, bezit het wel enkele van deze functies. Het Lumens token kan bijvoorbeeld worden uitgezet. Wanneer de valuta is uitgezet, dan kan jij deze niet benutten. Het wordt in plaats daarvan gebruikt als een garantie dat alle transacties, die jouw knooppunt verifieert, inderdaad geldig zullen zijn. Maar als jouw knooppunt ongeldige transacties als geoorloofd begint te markeren of het tegenovergestelde, dan verlies jij jouw ingezette valuta en word je niet voor de validatie betaald. Als jouw knooppunt zich echter gedraagt ​​zoals het hoort en transacties correct verifieert, dan word je beloond voor de blokken die jij verifieert. De manier waarop ‘staking’ werkt, is zodanig dat des te meer je inzet, des te hoger het aantal blokken is dat aan jou wordt toegewezen en des te meer crypto jij met dit proces verdienen zal. Het is een bijzonder systeem dat vereist dat jij over geld beschikt om meer geld te kunnen verdienen. Iedereen kan echter aan dit ‘staking’ deelnemen en alhoewel sommige personen die minimale bedragen inzetten mogelijk weken of maanden nodig hebben om inkomsten te genereren, zullen die er uiteindelijk wel komen.

Lumens wallets

Er zijn veel opties bij het zoeken naar een Lumens wallet. Ze moeten jou allemaal dezelfde basisfunctionaliteiten aanbieden, waarbij Lumens verzonden en ontvangen worden. Ze moeten idem dito allemaal voldoen aan de eis dat jij een beetje Lumens bezit om transacties te mogen uitvoeren. Het kiezen van een wallet kan echter ingewikkeld zijn voor nieuwkomers. Er zijn veel soorten wallets beschikbaar voor elk type gebruiker. Daarom biedt Stellar.org een korte lijst aan met wallets die ze gebruikers aanbevelen. Deze lijst is absoluut niet volledig, maar het is een goede plek om aan te vangen, want deze wallets zijn gegarandeerd legaal en veilig in gebruik.

Is Lumens de investering waard?

Het is heel goed mogelijk dat Lumens tot één van de belangrijkste crypto valuta’s uitgroeit, vooral als het gaat om algemene acceptatie en gebruik in de praktijk. De gehele blockchain is dusdanig ontworpen om dit te vergemakkelijken, waardoor het één van de beste manieren is om niet alleen crypto maar elk type geld te verzenden. Als jij in Lumens investeert, dan is dit omdat je verwacht dat de waarde van het token groeien zal, iets wat goed mogelijk is. De ideale situatie met een crypto valuta zoals Lumens, die wereldwijd gebruikt zou moeten worden, is om de tokens laag geprijsd te hebben, om er zo voor te zorgen dat mensen uit elk land het gebruiken kunnen. De groep achter Lumens heeft daarom beweegredenen om de koers stabiel maar laag te houden. Dit betekent dat het niet waarschijnlijk is dat Lumens tokens binnenkort honderden dollars waard zullen zijn. Voor reguliere handelaren bieden de koersdalingen en stijgingen echter de mogelijkheid om de geldmarkt te verslaan en er wat winst mee te maken.

Alternatieve crypto valuta's

Bitcoin
Bitcoin logo Bitcoin »
Ethereum
Ethereum logo Ethereum »
Tether
Tether logo Tether »
XRP
XRP logo XRP »
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash logo Bitcoin Cash »
Litecoin
Litecoin logo Litecoin »