Afrika is de op twee na snelst groeiende Bitcoin economie ter wereld

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Afrika is de op twee na snelst groeiende Bitcoin economie ter wereld

By Sam Grant - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

De acceptatie van crypto in de Afrikaanse regio is sinds 2020 exponentieel gegroeid, al volgens het blockchain analysebedrijf Chainalysis

Het blockchain analysebedrijf Chainalysis meldt dat Afrika het afgelopen jaar een sterk stijgende cryptomarkt zag. Het bedrijf onthulde dat de Afrikaanse cryptomarkt tussen juli 2020 en juni 2021 een waardestijging van 1.200% noteerde. Deze opleving werd vooral gestimuleerd door de peer-to-peer handel, de geschiktheid van crypto als een waardeopslag en het gebruik ervan bij het faciliteren van geldovermakingen. De laatste cijfers rangschikken het continent op de derde plaats van de snelgroeiende Bitcoin economieën wereldwijd.

Het rapport, dat afgelopen dinsdag werd vrijgegeven, benadrukte tevens dat het transactievolume naar Afrikaanse landen in dezelfde periode ongeveer 105,6 miljard dollar bedroeg. Het onthulde bovendien dat sommige Afrikaanse landen ook hoge waarden in de acceptatie van crypto hebben laten zien, waarbij Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika allemaal in de top 20 van de Chainalysis Global Crypto Adoption Index staan.

Afrika zou alsmede het grootste aandeel in transacties op retailniveau hebben, waarbij 7% van de totale cryptotransacties van deze aard is, dit vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van 5,5%. P2P handel is één van de belangrijkste aanjagers van het ontluikende cryptogebruik in Afrika, waarbij de twee grootste P2P handelsplatforms ter wereld gedurende deze periode evenzo een substantiële groei in deze regio zagen.

Het continent onderscheidt zich door de dominantie van de P2P transacties en verslaat daarmee alle andere. Van het totale transactievolume werd 1,2% aan P2P handel toegeschreven en een aanzienlijke 2,6% van alle Bitcoin transacties is op P2P gebaseerd.

De cryptogebruikers in Afrika hebben zich voornamelijk vanwege overheidsbeperkingen in de P2P handel gestort. Veel banken in de regio bieden namelijk geen voorziening voor gebruikers om geld van hun rekeningen naar hun crypto wallets over te schrijven. De decentralisatie van P2P maakt het echter prima mogelijk om deze hindernis te omzeilen.

Artur Schaback, de mede-oprichter van Paxful, merkte uiteraard ook de 57% en 300% groei op die zijn platform het afgelopen jaar in respectievelijk Nigeria en Kenia had gezien. Adedeji Owonibi, de CEO van Convexity, een Nigeriaans bedrijf voor blockchain oplossingen, vertelde Chainalysis hoe het gebrek aan banken die cryptotransacties faciliteren de populariteit van de P2P opties had vergroot.

“Binance was eerder veruit het populairste platform, maar na de sanctie van de centrale bank stappen velen op P2P platforms, zoals Paxful en Remitano, over.”

Owonibi wees er eveneens op dat een aanzienlijk deel van de P2P transacties op informele platforms zoals messaging apps plaatsvindt. Dit zou kunnen betekenen dat de prevalentie van P2P in Afrika zelfs nog hoger zou kunnen zijn dan aanvankelijk wordt gedacht.

“De informele P2P handel via WhatsApp en Telegram is gigantisch in Nigeria. Ik heb jonge individuen en zakenmensen in deze groepen voor enkele miljoenen transacties met populaire OTC handelaren zien uitvoeren.”

Steeds meer Afrikaanse regeringen proberen nu alsook in de blockchain wereld te stappen, hoewel ze daarvoor heel voorzichtig waren.