Bahama’s hebben meest geavanceerde digitale valuta, is dat slecht?

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Bahama’s hebben meest geavanceerde digitale valuta, is dat slecht?

By Dan Ashmore - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
  • De Bahama’s leiden landen wereldwijd op door de Centrale Bank uitgegeven cryptocurrencies, met hun Sand Dollar
  • CBDC’s bieden veel voordelen met betrekking tot de efficiëntie van betalingen, snelheid en vermindering van wrijving
  • Er zij echter ook enkele zeer reële privacyproblemen en vragen over de macht van de overheid

Gecentraliseerde uitgifte

Het onderwerp digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s) is er een die nog maar net begint door te breken in het reguliere bewustzijn.

Hoewel veel crypto-enthousiastelingen hopen dat meer landen het voorbeeld van El Salvador zullen volgen en Bitcoin als wettig betaalmiddel zullen adopteren, lijken stablecoins een minder ambitieus argument te zijn voor soevereine adoptie, aangezien ze immuun zijn voor de volatiliteit die Bitcoin teistert. Gewoon digitale iteraties van hun fiat-alternatieven, de wisselkoers is één-op-één gekoppeld en hun waarde fluctueert niet.

Hoewel er enkele voorbeelden zijn, zoals de stad Lugano in Zwitserland, waar gedecentraliseerde stablecoins zoals Tether (USDT) als wettig betaalmiddel kunnen worden gebruikt, zijn er ook veel regeringen die aan hun eigen, gecentraliseerde stablecoins werken.

Landen

Volgens PwC is er geen enkele geavanceerder dan de Bahama’s, waar de Centrale Bank in oktober 2020 een digitale versie van de Bahamaanse dollar heeft uitgegeven. In de volksmond de Sand Dollar genoemd, heeft deze exact hetzelfde nut, dezelfde juridische status en autorisatie als de conventionele fiat alternatief.

De voordelen zijn talrijk. Snelheid, efficiëntie en veiligheid van betalingen zijn de belangrijkste, met een algehele vermindering van wrijving dankzij de blockchain. De Bahama’s hopen ook gebruik te maken van de publiciteit van het initiatief, waardoor het land wordt neergezet als het cryptoknooppunt van het Caribisch gebied.

Het traceerbare karakter van de blockchain zal ook helpen bij het tegengaan van het witwassen van geld, namaak, fraude en allerlei soorten financiële misdrijven. Bovendien noemde de aankondiging de voordelen die kunnen worden behaald op de leningsmarkt, waarbij de CBDC in staat is om “een uitstekend overzicht van inkomsten en uitgaven te bieden, die kunnen worden gebruikt als ondersteunende gegevens voor microleningaanvragen”.

Nadelen

Niet alle gevolgen van CBDC’s zijn echter positief. Er zijn hier zeer reële privacyproblemen, waarbij de overheid theoretisch precies kan bijhouden wat je uitgeeft, wanneer je uitgeeft en aan wie of wat je het uitgeeft. Accounts kunnen ook naar believen worden bevroren – denk aan Tether die in het verleden bepaalde USDT heeft bevroren na hacks.

Dit roept allerlei vragen op over een mogelijk dystopisch scenario, waarbij steeds meer sci-fi-begrippen, zoals sociale kredietscores die automatisch worden gebruikt door betalingsactiviteiten, door overheden kunnen worden geïmplementeerd. Laten we zeggen dat de regering wist dat je gisteravond $10 hebt uitgegeven om op voetbal te gokken, en dit werd automatisch weerspiegeld in je credit score – of erger nog, je sociale score. Het is gemakkelijk om je voor te stellen wat voor macht dit meer autoritaire regeringen zou kunnen geven.

Is absolute soevereine controle over de financiën van de burger een goede zaak? Ze hebben al controle over de monetaire omgeving met betrekking tot afdrukken, inflatie en rentetarieven, wat de reden is die zovelen geven om zich tot Bitcoin te wenden. Met CBDC’s kunnen ze naar believen sancties implementeren, volledig zicht hebben op uw vermogen, belastingverplichtingen, bestedingsgewoonten en vele andere facetten van uw leven, gezien hoe centraal geld is bij transacties in de wereld van vandaag.

Conclusie

Op dit moment blijven dit gelukkig begrippen die beperkt zijn tot Black Mirror-plotlijnen. CBDC’s brengen het potentieel voor deze scenario’s echter dichterbij en openen de mogelijkheid van ondoorgrondelijke macht voor een soevereine staat. Absolute centralisatie binnen cryptocurrency is een gevaarlijk spel, gezien het traceerbare karakter van de blockchain en de digitale portemonnee-infrastructuur die eraan verbonden is.

De Bahama’s leiden tot nu toe de aanval. Specifiek voor dit geval wijzen alle systemen erop dat dit slechts een stap in de richting van efficiëntie is en een innovatief hulpmiddel om een breder crypto-ecosysteem voor de Caribische natie op te bouwen.

Maar terwijl andere regeringen – zoals China – werken aan iteraties van hun eigen CBDC’s, is het terecht om je zorgen te maken over de potentiële kracht die deze CBDC’s zouden kunnen bieden als ze op bepaalde manieren worden benut. Dit geldt vooral voor meer autoritaire regeringen.