Bahrein machtigt Brits bedrijf om blockchain oplossingen te testen

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Bahrein machtigt Brits bedrijf om blockchain oplossingen te testen

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Een luchtfoto van Manama in Bahrein

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Fasset zal de tokenisatie van harde activa in de regelgevende sandbox van het land testen

De Central Bank of Bahrein heeft Fasset, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd fintech bedrijf, gemachtigd om de tokenisatie van harde activa in de regelgevende sandbox van Bahrein te testen.

Het bedrijf is erin geslaagd om ongeveer 4,7 miljoen dollar in een prezaaifase op te halen van ‘strategische donateurs’ in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Singapore en Koeweit.

Dit volgt op een aankondiging van Fasset over de lancering van FEX, haar vlaggenschip crypto-uitwisseling, komend jaar in Bahrein. De aankondiging verklaarde verder dat het open zou staan voor investeerders uit Koeweit, Qatar, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het verstrekte echter geen details over de vraag of Fasset aanvullende vergunningen zou krijgen.

Traditioneel vereist de regio dat deze platforms eerst een certificering van het Shariah Review Bureau krijgen, een in Bahrein gevestigde entiteit die certificeert dat deze bedrijven zich aan de principes van de islamitische wet kunnen houden. Voorbeelden hiervan zijn onder meer een verbod op gokken en het aannemen van rente op leningen.

Veel bedrijven buiten de regio zien dit als een overbodige stap. De certificering biedt echter een voordeel omdat het bedrijven in staat stelt een netwerk van investeerders te ontsluiten die het islamitische financiële beleid in acht nemen. Dit is een aanzienlijk voordeel, want volgens een studie die in 2017 door het Malaysia International Islamic Financial Centre is uitgevoerd, zijn investeringen van netwerken die zich aan de sharia wetgeving houden meer dan 70 miljard dollar waard.

Hoewel lokale wetten in het Midden-Oosten uitdagingen hebben opgeleverd voor de groei van de cryptogeld-industrie, hebben landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein eraan gewerkt om de financiële omgeving ervoor gastvrijer te maken.

Een deel van de motivatie achter hun inspanningen komt voort uit het feit dat deze landen de thuisbasis zijn van een aanzienlijk aantal expats die uit opkomende markten afkomstig zijn. De ontwikkeling van blockchain-technologie zou de geldtransferkosten voor deze doelgroep aanzienlijk kunnen verlagen.

Voorbeelden van deze manifestatie in de regio zijn overgenomen door de RAKbank, een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde retailbank die de blockchain technologie van Ripple heeft geïmplementeerd om haar geldtransfer routes uit te breiden. Dankzij deze nieuwe bancaire mogelijkheden kunnen klanten nu snelle grensoverschrijdende betalingen naar India en Bangladesh verzenden.

De Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA), de centrale bank van het land, werkt naar verluidt ook aan verschillende blockchain initiatieven, waaronder het gebruik van blockchain technologie om geld bij lokale banken te kunnen storten.

Met Fasset’s lancering van de FEX plus de toegang tot de regelgevende sandbox van Bahrein, zou het bedrijf binnenkort kunnen gaan concurreren met Rain, een andere crypto-uitwisseling voor de lokale markt. Deze laatste heeft al een volledige vergunning van de centrale bank en is tevens actief in het land.