Bitcoin bodem nog niet bereikt, volgens on-chain-analyse

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Bitcoin bodem nog niet bereikt, volgens on-chain-analyse

By Dan Ashmore - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

On-chain analyse fascineert mij. Exclusief voor de blockchain, het bestaat niet buiten crypto. Maar door deze on-chain analyse kunnen we vaak intrigerende inzichten krijgen in het marktsentiment, en specifieke indicatoren waren zelfs voorspellend voor toekomstige prijsacties.

Gezien de korte geschiedenis van Bitcoin van iets meer dan een decennium, is het natuurlijk nog niet duidelijk welke indicatoren louter toeval zijn en welke werkelijke waarde hebben. Maar dat maakt deel uit van het plezier, toch?

Percentage aanbod in winst

Ik kwam deze week een opwindende indicator tegen op Twitter, samengesteld door @OnChainCollege, die een geweldige volger is als je van on-chain-analyse houdt. Hij kijkt naar het winstpercentage van het Bitcoin-aanbod om te meten hoe oververhit (of afgekoeld) de markt is. Historisch gezien heeft dit het begin en het einde van de bearmarkten voor Bitcoin behoorlijk goed aangegeven.

En deze bands zijn op dit moment erg dicht bij een kruising.

Om uit te leggen wat de statistiek is, voor degenen die het niet weten, het percentage van het aanbod in winst verwijst naar het percentage bestaande bitcoins waarvan de huidige prijs hoger is dan de prijs waartegen die bitcoins werden gekocht. Wanneer het percentage van het aanbod in de winst boven de 50% komt, is dit een topsignaal. Wanneer het percentage onder de 50% zakt, is dit een bodemsignaal. Dat is in ieder geval de theorie.

De onderstaande grafiek laat dit zien, die teruggaat tot 2011. Merk op dat @OnChainCollege het in een grafiek heeft gezet door ook het percentage van het aanbod in verlies (rood) op de grafiek te plaatsen, evenals het percentage van het aanbod in winst (groen). Deze twee lijnen die elkaar kruisen, zouden de indicator zijn.

Historische nauwkeurigheid

Zoals je kunt zien, is dit slechts vier keer eerder gekruist. De meest recente was maart 2020, toen het begin van COVID de markten deed schudden. Naar mijn mening was dit het enige moment in de cryptogeschiedenis – een echte existentiële gebeurtenis (om eerlijk te zijn, het voelde alsof het een existentiële crisis was voor de wereld als geheel).

Om advocaat van de duivel te spelen, zou je dit exemplaar waarschijnlijk kunnen afschrijven als een zwarte-zwaangebeurtenis, en de indrukwekkende bounce die hier op de crossover volgde over het hoofd zien – prima. Maar als we naar de andere gevallen kijken, geldt het voorspellingsvermogen in alle drie de gevallen: 2019, 2014 en 2011.

Dat is allemaal goed en wel. Maar wat zegt de markt nu? Welnu, het percentage van het aanbod met verlies heeft het percentage van de winst nog niet overschreden. Als het patroon standhoudt, betekent dit dat er mogelijk nog meer pijn te geven is voordat de bodem binnen is.

Voorbehoud bij on-chain-analyse

Het is duidelijk dat elke on-chain-analyse gepaard gaat met het voorbehoud dat niet alleen de monsterruimte klein is, maar dat de gegevens ook niet-structureel kunnen zijn, met materiële veranderingen in het landschap. Vandaag zien we een ongebreidelde inflatie, een agressieve Fed en een angstaanjagend geopolitiek klimaat. Dit heeft geleid tot de slechtste start van een jaar voor aandelen sinds 1939.

Deze macro-economische tegenwind betekent dat het voor het eerst in de geschiedenis van Bitcoin stroomopwaarts zwemt tegen een serieus en consistent bearish sentiment – april was de slechtste maand voor aandelen sinds oktober 2008. Bovendien heeft Bitcoin tegenwoordig bijna niets gemeen met het niche-internetgeld het was in 2011, of zelfs 2014. Tegenwoordig neemt het zijn plaats in tussen bonafide activaklassen, met institutioneel geld dat binnenstroomt en een stoel aan de macrotafel.

Dit alles betekent dat er verre van garantie is dat de geschiedenis zich hier herhaalt, mochten deze bands elkaar weer kruisen. Desalniettemin is het een fascinerende trend om in de gaten te houden en een keurig gebruik van on-chain analyse van een analist die een persoonlijke favoriet van mij is. Het is interessant om dit in de toekomst te volgen.