HomeBritse rechtbank sluit crypto platform GPay wegens frauduleuze praktijken af

Britse rechtbank sluit crypto platform GPay wegens frauduleuze praktijken af

GPay lokte klanten en investeerders met nep-aanbevelingen van beroemdheden en de belofte van een gebruiksvriendelijk platform

Eind juni plaatste de Insolvency Service van de Britse regering een bericht waarin uitgelegd werd dat GPay, dat ook wel bekend staat als XtraderFX en voorheen Cryptopoint genoemd werd, gesloten was na het “verliezen” van 1,5 miljoen pond (1,66 miljoen euro) aan beleggersfondsen.

Uit het onderzoek bleek dat ten minste 108 klanten hun geld verloren had, zelfs wanneer ze voor een verzekering gingen die de kosten van financiële verliezen dekken moest. Toen deze handelaren een poging deden om geld op te nemen dat ze in het platform geïnvesteerd hadden, kwamen ze gedurende het gehele proces verschillende obstakels tegen.

Handelaren werden gehinderd door verzoeken om informatie en verdere verificatie, zoals vereisten voor identificatie en documenten van nutsbedrijven, hoewel deze controles niet nodig waren om stortingen te doen.

De XtraderFX website is inmiddels afgesloten. In de opgeslagen en bewaarde versies van de URL’s worden er echter nog steeds beloften door het bedrijf gedaan van een eenvoudig crypto handelsplatform en -portfolio, plus als een platform voor mining.

Het platform garandeerde dat het een mogelijkheid zou bieden voor cryptoliefhebbers, om zonder voorafgaande ervaring in handelstransacties te investeren, omdat ze ondersteund werden door ervaren handelaren en computertools om deze activiteit gemakkelijker te maken.

GPay had met diverse individuen in het Verenigd Koninkrijk en elders contact gezocht via online advertentiecampagnes en meerdere social media kanalen. Britse toezichthouders legden uit dat klanten met advertenties aangemoedigd werden om het online handelsplatform te gebruiken, die echter ten onrechte beweerden dat het ondersteund of goedgekeurd werd door entrepreneurs die eerder in tv-programma’s hadden gespeeld, zoals Peter Jones van Dragon’s Den.

Het bedrijf, dat op Trustpilot beoordeeld werd, ontving klachten over stortingen zonder medeweten van hun cliënten, sloot accounts af zonder een voorafgaande waarschuwing en intimideerde zelfs door middels van telefoontjes waarin men opriep tot meer investeringen.

Crypto oplichting, nep initial coin offerings (ICO’s) en zogenaamde exit-scams zijn een groot probleem geweest binnen de crypto industrie. Beleggers handelen vaak op eigen risico, tenzij de crypto uitwisseling bij overheidsinstanties geregistreerd is, zoals de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Martin Lewis, de oprichter van MoneySavingExpert en slachtoffer van het frauduleuze gebruik van zijn portret om dit specifieke plan te promoten, daagde Facebook eerder voor de rechter wegens de misbruik van zijn naam en portret welke over duizenden valse advertenties verspreid werd.

De zaak werd opgelost nadat de netwerksite beloofd had een speciale rapportagetool voor zwendeladvertenties te lanceren en 3 miljoen pond te doneren aan een Citizens Advice project dat meehielp bij het aanpakken van klachten met betrekking tot oplichting.

We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, social media functies te leveren, en om jou een betere gebruikservaring te bieden. Door verder te bladeren op de site of door op ‘Oké, bedankt’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van cookies op deze website.