China onthult de eerste resultaten van het digitale yuan proefproject

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

China onthult de eerste resultaten van het digitale yuan proefproject

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Conceptfoto van de digitale yuan

De digitale yuan transacties vonden in meer dan 6.700 verschillende soorten use cases plaats

De People’s Bank of China (PBoC) heeft formeel de resultaten onthuld van hun door de staat gesteunde proefprojecten met digitale valuta, zoals blijkt uit de projecten die in drie Chinese steden heeft plaatsgevonden: Shenzhen, Suzhou en Xiong’an.

Fan Yifei, de plaatsvervangend gouverneur van de PBoC, sprak virtueel op de Sibos 2020 conferentie en verklaarde dat de bank erin geslaagd is om 8.859 digitale bedrijfswallets en 113.300 digitale consumenten wallets te openen om daarmee de digitale yuan te testen.

In de loop van het programma verwerkten deze digitale wallets meer dan RMB 1,1 miljard (162 miljoen dollar) verdeeld over 3,1 miljoen digitale yuan transacties. Het proefproject startte in april en werd in augustus beëindigd. Yifei verklaarde dat deze statistieken van de digitale yuan de meest gebruikte central bank digital currency (CBDC) in een commerciële omgeving heeft gemaakt.

De digitale yuan werd in meer dan 6.700 verschillende use cases ingezet. Het was verbonden met gezichtsherkenning, het scannen van streepjescodes en ‘tap-en-go’ betalingstechnologieën. De onderzoekers gebruikten het ook in verschillende industrieën, zoals transport, nutsbedrijven, overheidsdiensten, detailhandel, horeca, en elektronische versies van zogenaamde ‘rode enveloppen’ die aan gezondheidswerkers in het Luohu-district in Shenzhen werden geschonken.

De digitale yuan, ook wel bekend als een digital currency/electronic payment (DC/EP), maakt sinds 2014 deel uit van een langdurig initiatief van de Chinese regering. In dat jaar hebben ze een onderzoeksinstituut voor digitale valuta opgericht, om te werken aan de ontwikkeling van technologieën die door cryptovaluta’s geïnspireerd zijn.

Het doel van het werk is om het betalingssysteem te upgraden, internationale handelsnetwerken te omzeilen en om geopolitieke kracht uit te oefenen.

Yifei benadrukte dat het cruciaal voor centrale banken zou zijn om hun bankbiljetten door middel van nieuwe technologieën te digitaliseren, om zo fiat valuta’s tegen crypto-activa te beschermen en om de monetaire soevereiniteit te blijven preserveren.

In april van dit jaar onthulde de PBoC dat China ook van plan is om de digitale yuan toepassing in een toeristische omgeving tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 te onderzoeken, die in Peking zullen worden gehouden. Dit is dezelfde aankondiging waarin onthuld werd dat de steden Suzhou, Xiong’an, Shenzhen en Chengdu de eerste locaties voor de proefprojecten zouden zijn.

Sindsdien zijn de proeven uitgebreid naar Beijing, de Tianjin provincies, de Yangtze River Delta regio, Hebei en Guangdong, plus de steden Hong Kong en Macau. Het ministerie van Handel van het land voegde toe dat het testen van de digitale yuan in de toekomst naar Centraal- en West-China uitgerold zou kunnen worden.