China pakt crypto oplichters aan en neemt 15 miljoen dollar in beslag

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

China pakt crypto oplichters aan en neemt 15 miljoen dollar in beslag

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van Wenzhou, China

De oplichters gebruikten Telegram om hun slachtoffers met valse beloften te lokken om hun investeringen met Huobi tokens terug te betalen

De Chinese politie heeft in de stad Wenzhou een groep crypto oplichters gearresteerd. De lokale autoriteiten hebben met succes miljoenen in beslag genomen aan onder meer onroerend goed en luxe auto’s.

Daarnaast slaagden ze er tevens in om ongeveer 14,31 miljoen aan cryptovaluta’s in beslag te nemen van de groep, die sinds 2019 actief was. De tokens die in beslag genomen werden, bestond uit ‘tienduizenden’ aan Ether (ETH), Bitcoin (BTC) en Tether (USDT), iets dat in een tweet door Mo Li, de marketingmanager bij HashKey Hub, onthuld werd.

Tien personen die eveneens nep Huobi tokens gebruikten om een ​​scam met cryptogeld uit te voeren, zijn ook door de politie gearresteerd. De lokale media zenden het uit als de “eerste strafzaak met smart contracts” in China.

Lokale autoriteiten begonnen de activiteiten van de groep te volgen toen een burger, enkel bekend als Li, in april een klacht bij de politie indiende. Li was lid geworden van een Telegram groep genaamd de “Huobi Global HT [huobi token] Arbitrage Chinese Community”.

Zonder dat Li het wist, werd deze groep beheerd door oplichters die zich voordeden als welwillende investeerders die hun fortuin via een prettig investeringsplan wilden delen.

De slachtoffers kregen te horen dat ze hun cryptovaluta’s naar een nep-Huobi wallet moesten sturen. Ze werden gestimuleerd door beloften van de scammers om in ruil daarvoor hogere waarden aan Huobi tokens terug te ontvangen. De slachtoffers ontvingen vervolgens echter neplinks voor het token.

“Simpel gezegd … zet jouw ETH over op het door de andere partij aangewezen account en de andere partij retourneert 60 HT. Na het omwisselen is het HT gedeelte met de toegevoegde waarde het geld dat jij verdient, met een winst van ongeveer 8%,” legde Li aan de politie uit.

Autoriteiten hebben ontdekt dat de Telegram groep meer dan 13.000 leden heeft; meer dan 10.000 van hen leken echter inactieve accounts te zijn, en enkele anderen bleken computerbots te zijn.

Op het moment van schrijven heeft de politie geconstateerd dat meer dan 1.300 mensen het slachtoffer van deze oplichters zijn geworden.

Lokale autoriteiten hebben de afgelopen maanden meer inspanningen geleverd om illegale economische activiteiten aan te pakken. Onlangs werd er gemeld dat de wetshandhaving ‘over-the-counter’ (OTC) cryptohandelaren vasthoudt om dit onderzoek te versnellen. Zhao Dong, een bekende Chinese crypto OTC handelaar en mede-oprichter van RenrenBit, een crypto leningenplatform, werd voor dit doel door de politie in de stad Hangzhou vastgehouden.

Zhao zou de lokale politie ‘actief’ assisteren bij hun onderzoeken naar fraudebestrijding en witwassen.