Craig Wright besluit aanval te openen op Ripple (XRP)

Dr. Craig Steven Wright (CWS), de man die zich doctorandus en Satoshi noemt, maar geen van beide kan bewijzen, heeft besloten de publiciteit weer eens op te zoeken en de aanval in te zetten op Ripple. Zijn tweets werden duizenden keren gelezen en honderden keren kwam er een re-tweet. Zijn insteek: het neerhalen van Ripple door het een security te noemen in plaats van een gebruikstoken en het beweren dat heel de community bestaat uit idioten. Zo zorgt CWS ervoor dat hij wel gehoord wordt, maar dat er onderhand niemand meer luistert.

Waarom in de aanval op Ripple?

Voordat we beginnen: de aanval was niet alleen gericht op Ripple (XRP) zelf, maar ook de volledige community en de partners die samenwerken met Ripple. Ook lukte het CWS zonder moeite om Ethereum (ETH) ook illegaal te noemen op dezelfde basis. Heel zijn punt was dat het gaat om een security. En die zijn niet vrij verhandelbaar wanneer er geen vergunning verleend is. Dat maakt het interessant om eens dieper in te gaan om de argumenten die CWS had voor zijn tweets.

Veel lucht – maar wat is nou precies waar?

De mensen die CWS een beetje volgen, weten dat hij geen argumenten gebruikt. Het zijn korte tweets waarin hij beschuldigingen maakt, zichzelf in zijn gelijk stelt en de media opzoekt om aandacht te krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat CWS nooit gelijk heeft. De reputatie die hij opgebouwd heeft in de wereld van de blockchain heeft namelijk niet uitsluitend een negatieve achtergrond.

Zijn aantijgingen in de richting van Ripple houden echter weinig stand. CWS schreef onder andere: ‘IF something is exchanged with expectations of profit, it is not a utility token.’ De echte uithaal kwam in de tweet van 18 november waarin hij besloot de helft van de wereld te beledigen:

De tweet van 18 november van CWS

Ook hier gaat het uitsluitend om het feit dat Ripple een security zou zijn en geen gebruikstoken, zonder argumenten of bewijsvoering.

Heeft CWS helemaal geen gelijk?

In dit geval is het verwerpen van de tweets van CWS een te makkelijke oplossing. Ripple is namelijk geen cryptomunt, maar een echt utility token is het op dit moment ook niet. Het hangt op het moment tussen een security en een utility token. Hoe werkt dat? De technologie van Ripple wordt gebruikt door banken en grote internationale partners. Daarmee is het een gebruikstoken, omdat het ingezet wordt zonder dat dit directe waardevermeerdering van Ripple betekent. Dan is het geen security en hoeft er geen goedkeuring te komen vanuit de financiële autoriteiten.

Het enige dat Ripple in feite hoeft te doen, is ervoor zorgen dat het een echt gebruikstoken is. En daar is de community al hard mee aan het werk, want de tweets van CWS hebben heel de gemeenschap op de achterste poten gekregen, zoals goed te zien is op de internationale media.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.