Crypto bankrekeningen in Thailand zijn onderdeel van een landelijk drugsonderzoek

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Crypto bankrekeningen in Thailand zijn onderdeel van een landelijk drugsonderzoek

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

De regering van de ‘meth snelweg’ van Zuidoost-Azië heeft de drugsstroom binnen het land hard aangepakt

Thailand, bekend als de “meth snelweg” van Zuidoost-Azië, krijgt vanaf afgelegen Myanmar laboratoria drugs over hun grens naar binnen, die niet alleen voor de lokale markt is bestemd, maar tevens voor         het buitenland zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Japan.

De prijs van de drugs is gedaald omdat drugslabs momenteel prioriteit geven aan de productie van yaba, wat kleine cafeïnehoudende roze of groene pillen zijn, die zowel door vrachtwagenchauffeurs als clubbers worden ingenomen, evenals de duurdere en zeer verslavende crystal meth die beter bekend is als ‘ice’.

Er zijn miljoenen mensen aan drugs verslaafd in het land, met gevangenissen vol kleine dealers en verslaafden. De drugsbaronnen zelf worden echter goed verborgen door een complex web van tussenpersonen en witwasregelingen.

Autoriteiten hebben aangekondigd dat ze de klopjacht naar een hoger niveau willen tillen door zich meer te richten op drugsgeld dat via Thaise banken, bouwbedrijven en cryptogeld accounts doorgesluisd wordt.

Somsak Thepsuthin, de Minister van Justitie, informeerde verslaggevers deze week dat de regering een onregelmatige geldstroom bij banken ontdekt had die opliep tot 170 miljard baht (5,4 miljard dollar).

Hoewel het mogelijk is dat niet alle fondsen afkomstig zijn van drugsgeld, zei de minister: “Zijn we ervan overtuigd dat er ten minste 12 miljard baht (388 miljoen dollar) aan drugsgerelateerde activa is. Drugsgeld wordt namelijk omgezet in goud, zink (panelen), stalen staven en olie.”

Het krachtige Thaise optreden tegen de drugsstroom wordt aangetoond door de recente onthulling van een aantal netwerken die met drugsopbrengsten olie kochten en deze op internationale markten verhandelden. Deze netwerken wisselden tevens zwart geld voor bouwmaterialen om, die voor de verkoop bestemd waren, zoals stalen buizen, dakbedekking en machines.

Een Thaise vrouw, met de naam Daoreung Somseang, leidt naar verluidt de hoofdgroep. Ze zit wegens mensenhandel al in een gevangenis in Bangkok vast. De politie beweert dat ze nog steeds een drugsimperium heeft dat het hele land met goudwinkels en bouwbedrijven overspant, waarbij ze 113 rekeningen gebruikt om meer dan 100 miljoen dollar in contanten wit te wassen.

Luitenant-generaal Wissanu Prasarttong-Osoth, de assistent van de Thaise politiechef, is van mening dat er de kans bestaat dat deze drugsnetwerken nog veel meer verdienen. “Het is onmogelijk te achterhalen hoeveel deze drugsnetwerken daadwerkelijk opleveren”, zei Prasarttong-Osoth.

De capaciteit en flexibiliteit van Daoreung bij het witwassen van geld toont de “schaal en verfijning van de netwerken” aan, aldus Jeremy Douglas van de United Nations Office on Drugs and Crime.

“Dit is niet eens een super-syndicaat … het is middelgroot, maar er gaat nog steeds een enorme hoeveelheid geld in om”, onderstreepte Douglas.