Crypto gaat groen met de introductie van ‘s werelds eerste verhandelbare koolstof token

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Crypto gaat groen met de introductie van ‘s werelds eerste verhandelbare koolstof token

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van het Amazone regenwoud

UPCO2 kan als een investering gekocht en vastgehouden worden, of worden verbrand om iemands ecologische voetafdruk te compenseren

Gisteren kondigde de Universal Protocol Alliance (UPA) de lancering van ‘s werelds eerste verhandelbare koolstof token aan, beter bekend als Universal Carbon (UPCO2). De UPA is een coalitie van toonaangevende blockchain bedrijven, waaronder Uphold, Bittrex Global, CertiK, Ledger en InfiniGold. Het nieuwe token kan gekocht, verkocht en als investering vastgehouden worden, of worden verbrand om de ecologische voetafdruk te compenseren.

Projecten die als REDD+ (reducing emissions from deforestation and forest degradation; wat het verminderen van emissies door ontbossing en bosdegradatie inhoudt) gecertificeerd zijn, kunnen hun reductie van broeikasgassen in verhandelbare koolstofkredieten omzetten, waarbij één UPCO2 token een jaarton aan vermeden CO2 vervuiling vertegenwoordigt. Internationale normalisatie instellingen, zoals Verra, kunnen hiervoor een digitaal certificaat uitgeven, een Voluntary Carbon Unit (VCU) genaamd, waarbij elke UPCO2 door een VCU wordt ondersteund.

De UPA voorzitter Matthew Le Merle legt uit: “De projecten die we via de aankopen van koolstofkredieten steunen voorkomen de ontbossing in het Amazonegebied, het Congobekken en Indonesië, evenals andere bedreigde regenwouden. Voor een nieuwe generatie van investeerders die naar meer dan alleen maar financieel rendement op zoek zijn, biedt UPCO2 aantrekkelijke sociale, economische en ecologische voordelen. Op een cruciaal moment voor de klimaatverandering stelt UPCO2 mensen wereldwijd in staat om iets goeds voor de planeet te doen en mogelijk ook iets goed voor zichzelf.”

UPCO2 zou een nieuwe activaklasse kunnen democratiseren en een wereldwijde verrekenprijs voor koolstof kunnen vaststellen, net als dat voor grondstoffen zoals olie en goud geldt. Data van de Wereldbank suggereert dat de vraag naar koolstofkredieten in 2020 het aanbod al een factor van vier op één overtreft.

Een toenemend aantal individuen en bedrijven kiezen er vrijwillig voor om hun CO2 voetafdruk te compenseren, en naarmate meer landen gereguleerde CO2 markten introduceren die bedrijven dwingen hun vervuiling te compenseren, kunnen macro-economische krachten de prijzen op de vrijwillige koolstofkredietmarkt aanzienlijk opdrijven.

Aangezien de productie van nieuwe koolstofkredieten door het langzame proces van de certificering van vrijwillige koolstofprojecten beperkt wordt, zou de vraag het aanbod nog verder kunnen overtreffen: tussen 2008 en 2018 is de menselijke uitstoot namelijk van 25 miljard tot 55 miljard ton gestegen, terwijl het aanbod van vrijwillige kredieten grotendeels gelijk bleef. Ondanks het feit dat het aantal landen dat gereguleerde koolstofmarkten exploiteert van 40% van het mondiale bbp in 2016 tot 70% in 2020 is toegenomen, compenseert de mensheid momenteel slechts 22% van de wereldwijde uitstoot door de aankoop en buitengebruikstelling van koolstofkredieten.

J.P. Thieriot, de medeoprichter van de UPA en de CEO van Uphold, voegt daaraan toe: “De bestrijding van klimaatkanker wordt waarschijnlijk de dominante economische kwestie van de komende 20 jaar. Het UPCO2 token stelt mensen over de hele wereld in staat om aan deze enorm belangrijke, en potentieel lucratieve, nieuwe markt deel te nemen, om zo het juiste voor de planeet te doen.”