Crypto lobby: stablecoins mogen niet aan nieuwe regels onderworpen worden

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Crypto lobby: stablecoins mogen niet aan nieuwe regels onderworpen worden

By Onose Enaholo - Kort bericht
Bijgewerkt 26 January 2023

De lobbygroep zegt dat regelgevers stablecoins niet als beleggingsproducten moeten behandelen

Een in de Verenigde Staten gevestigde crypto lobbygroep heeft de Amerikaanse toezichthouders opgeroepen om de door activa ondersteunde stablecoins niet aan nieuwe regels te onderwerpen, meldde Reuters op maandag.

De Chamber of Digital Commerce, een groep bestaande uit onder meer Goldman Sachs, Citigroup Inc en Circle, wil niet dat stablecoins met nieuwe strengere regels te maken krijgen, zoals die waarschijnlijk door de President’s Working Group on Financial Markets overwogen wordt.

De groep heeft naar verluidt een brief naar de regelgevende groep van de president gestuurd, waaronder het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Federal Reserve. Daarin dringt het erop aan dat de door dollars ondersteunde stablecoins geen risico voor het financiële systeem van het land vormen. Hen aan nieuwe regels onderwerpen zou de verkeerde regelgevende benadering van deze snelgroeiende sector zijn.

Volgens de lobbygroep zouden de regelgevers stablecoins, zoals de USD Coin (USDC), niet als beleggingsproducten moeten behandelen. In plaats van een ‘aparte’ regelgeving voor de sector te hebben, zou de overheid aan de afstemming van het toezicht op bredere maatregelen moeten werken, die op andere digitale betaalmiddelen toegepast worden.

Terwijl de Amerikaanse regelgevende groep aan het actualiseren van enkele van de aanbevelingen van de minister van Financiën Janet Yellen werkt, zegt de Chamber of Digital Commerce dat de sector geen systemische risico’s met zich meebrengt.

De groep heeft er bij de regelgevers alsmede op aangedrongen om nauw met de ‘goed gereguleerde’ Amerikaanse stablecoin uitgevers samen te werken; dit met het oog op het promoten van de technologie. Ze pleiten er bovendien voor dat deze bedrijven een toegang tot de betalingsinfrastructuur van de Federal Reserve krijgen, dit al volgens de door Reuters geciteerde brief.

Nu de groei in de stablecoin sector als gevolg van de wereldwijde financiële druk de afgelopen twee jaar is toegenomen, hebben verschillende regeringen voorstellen gedaan om tegen een verdere proliferatie te waken. De basis van deze stappen is de noodzaak om consumenten tegen een mogelijke financiële schade te beschermen, en dan voornamelijk tegen risico’s die met een speculatieve handel verband houden.

De G20 riep eerder deze maand regeringen op om het toezicht op stablecoins te vergroten, waarbij een nieuwe ‘globale stablecoin’ eerst alle wettelijke en regelgevende controles moet ondergaan voordat deze goedgekeurd wordt.