Cryptocurrency markt krimpt met 30%

Het zijn spannende tijden in de wereld van blockchain en cryptocurrencies. Sinds april 2017 is de waarde van honderden verschillende digitale valuta’s exponentieel toegenomen, maar sinds een aantal weken lijkt de markt weer flink te krimpen. Waar de totale marktkapitalisatie van alle cryptomunten vorige maand nog meer dan 100 miljard euro bedroeg, was dit vandaag nog maar 67 miljard: een daling van ruim 30%!

Ethereum (ETH) koersverloop de afgelopen week.
Ethereum (ETH) koersverloop de afgelopen week.

Voor de meest populaire cryptovaluta – Bitcoin – viel de schade mee: in 1 week tijd zakte de koers van ongeveer 2250 euro naar 2050 euro, een daling van 9%.

Ethereum daarentegen kreeg het zwaarder: de marktkapitalisatie van de digitale valuta ETH daalde van ruim 30 miljard euro naar ca. 15 miljard euro, terwijl de waarde van de munt daalde met 29,79 procent van €240,40 naar €168,69. Dit terwijl ETH op 17 juni 2017 nog op een hoogtepunt stond met een waarde van €328,06!

Oorzaak koersdaling cryptocurrencies

Sinds de komst van blockchain technologie in 2009 is al duidelijk dat digitale valuta’s erg volatiel zijn. Bijna dagelijks stijgen of dalen de munten wel met meerdere procenten, waarbij in extreme gevallen binnen 24 uur de waarde van 1 cryptomunt bijna verdubbelt.

De laatste tijd is zijn de berichten over verschillende blockchain initiatieven erg positief. Zo hebben veel grote bedrijven waaronder Microsoft en ING zich aangesloten bij de Ethereum Alliance, terwijl een aantal banken succesvol Ripple technologie hebben ingezet om internationale transacties te kunnen bevestigen binnen enkele seconden zonder liquiditeitsrisico’s.

Ethereum Alliance leden
Een aantal leden van de Ethereum Alliance

Het is dan ook vreemd dat de waarde van verschillende cryptovaluta’s recent zo sterk gedaald is. Een mogelijke oorzaak is de onzekerheid rondom de oplossing om het Bitcoin netwerk op te schalen: 87% van alle BTC miners heeft aangegeven vanaf 21 juli SegWit2x te gaan ondersteunen: een verbetering waardoor – indien succesvol geimplementeerd – de Bitcoin blockchain meer transacties kan verwerken en de transactiekosten dalen. Omdat investeerders geen garantie hebben dat dit goed gaat, kan dit een reden zijn om alle BTC te verkopen en weer in te stappen na de zomer.

Een andere mogelijke oorzaak is de populariteit van ICO’s (Initial Coin Offering). Een ICO is het publiek beschikbaar stellen van een digitale token waarvan de waarde wordt geborgd door de cryptocurrencies die investeerders er voor betalen. Zie het als een soort beursgang van een blockchain project of applicatie, waarbij men aandelen in het project of de applicatie kan kopen middels cryptocurrencies. De laatste tijd hebben een aantal populaire blockchain startups zoals Bancor en EOS veel Ethereum opgehaald (honderden miljoenen euro’s) tijdens hun ICO. Wanneer de ontwikkelaars de ontvangen ETH vervolgens massaal verkopen, kan dit een sterke koersdaling tot gevolg hebben.

De toekomst voor blockchain technologie in het algemeen ziet er echter rooskleurig uit, dus wellicht kunnen we op heel korte termijn constateren dat verschillende cryptocurrencies door het dak zijn gegaan!

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.