Cryptovaluta’s zijn in een nieuw Chinees burgerlijk wetboek van eigendomsrecht opgenomen

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Cryptovaluta’s zijn in een nieuw Chinees burgerlijk wetboek van eigendomsrecht opgenomen

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

Cryptovaluta’s worden in het burgerlijk wetboek van de Volksrepubliek China erkend als eigendommen die geërfd kunnen worden

Afgelopen donderdag, tijdens de derde sessie van het 13e Nationale Volkscongres (NPC), heeft China gestemd en het nieuwe burgerlijk wetboek van de Volksrepubliek China aangenomen. Behalve algemene en aanvullende bepalingen bestaat het burgerlijk wetboek tevens uit zes delen: reële rechten, contracten, persoonlijkheidsrechten, huwelijk en gezin, successie- en schuldaansprakelijkheid.

Het besluit om door te gaan met de uitbreiding van het burgerlijk wetboek werd in oktober 2014 aangekondigd en het bijbehorende wetgevingsproces ving in juni 2016 aan.

De Xinhua News Agency meldde dat het nieuwe burgerlijk wetboek “stelt dat de eigendomsrechten van individuen evenzeer worden beschermd als die van de staat en collectief, en dat online virtuele activa alsook beschermd worden”.

Wang Chen, de vice-voorzitter van het Permanent Comité van het Nationale Volkscongres, vertelde de zitting dat de voltooiing van het burgerlijk wetboek “een belangrijk onderdeel is van de plannen van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC), met kameraad Xi Jinping als middelpunt, bij het ontwikkelen van de rechtsstaat.”

Het nieuwe burgerlijk wetboek wordt op 1 januari 2021 geïmplementeerd.

Cryptovaluta’s vallen nu onder de erfwetten. Het nieuwe burgerlijk wetboek bepaalt dat “virtuele activa, zoals bitcoins, kunnen worden geërfd”, vergelijkbaar met alle andere eigendommen die legaal door een natuurlijk persoon verworven zijn.

Afgezien van het in het burgerlijk wetboek erkennen van cryptogeld, is het bestaan ​​ervan een belangrijke mijlpaal voor het land.

“Het burgerlijk wetboek is de eerste wet die de titel ‘code’ voor de Volksrepubliek China draagt. Het legt de fundamentele principes en regels vast met betrekking tot civiele activiteiten en relaties. Het weerspiegelt de wil van de mensen en beschermt hun rechten en belangen”, zou Wang Liming hebben gezegd.

Liming is de Executive Vice President van de Renmin University of China en een professor in de rechten.

Verschillende Chinese rechtbanken hebben cryptovaluta’s eveneens als eigendom beschouwd dat wettelijk beschermd moet worden. Enkele voorbeelden zijn de Shanghai No. 1 Intermediate People’s Court, die oordeelde dat Bitcoin een bij de wet beschermd activa is. In een ander geval oordeelde de Shenzhen Futian District People’s Court dat Ethereum een legaal eigendom met economische waarde is.

Daarnaast werkt China aan de uitgifte van de digitale yuan, zijn eigen digitale valuta. Hoewel er geen tijdschema bestaat voor de lancering ervan, wordt het inmiddels al getest door geselecteerde overheidsfunctionarissen in het land.

Yi Gang, de gouverneur van de People’s Bank of China (PBOC), onthulde dat er in verschillende steden alsook interne proefprojecten zijn uitgevoerd om de theoretische betrouwbaarheid, systeemstabiliteit, het gemak, de toepasbaarheid plus risicobeheersbaarheid van de digitale valuta te verifiëren.