Daling waarde Bitcoin een van drie sterkste dalingen ooit

Bitcoin heeft met de recente waardedaling een afname van 78% gezien. Bloomberg vertaalde dit een grafiek waarin duidelijk te zien is dat dit een van de drie grootste dalers is in de geschiedenis van Bitcoin (BTC). De sterke waardedaling maakt investeerders wereldwijd nerveus en verraadt dat de voorspellingen rond een koerswaarde van tienduizenden dollars eind dit jaar bijzonder onwaarschijnlijk zijn. Maar wat is dan wel waarschijnlijk en waarom daalt de koers van Bitcoin zó hard?

Wat is de oorzaak voor de waardedaling?

Het nieuws van Bloomberg is enigszins ‘gemaakt nieuws’. Het percentage van 78% is gemeten vanaf het hoogtepunt in december, een piek die nauwelijks te verklaren is. Noch is de afname van de koerswaardes te verklaren. Analisten en experts wereldwijd buigen zich over het instorten van de waarde van cryptomunten. Het gaat namelijk alleen om de Bitcoin, het gaat om veel meer munten. De top vijf (zie hieronder) had allemaal te maken met enorme verliezen in de afgelopen dagen.

Alle munten zijn in waarde gedaald zonder dat er een duidelijke reden is. Een van de oorzaken is wel bekend: OKEx (cryptobeurs) in Hongkong veranderde de contractvoorwaarden zonder hier eerst een waarschuwing voor te geven, waardoor veel handelaren enorme verliezen geleden hebben. Dat schaadt het vertrouwen van de handelaren, maar is lang niet genoeg om de koerswaarde zo sterk te laten dalen. Dat Bitcoin geen stablecoin wordt, is nu overigens meer dan zeker.

Er gebeurt meer – achter de schermen

De blockchaintoepassingen zijn meer dan de koerswaarde van de munten die voor handelaren zo interessant zijn. Het gaat om de applicaties, het ontwikkelen van mogelijkheden en het versterken van het ecosysteem zelf. Er zijn grote beloftes gemaakt (zoals het Internet of Things met IOTA (MIOTA) en de zelfrijdende auto’s), maar op dit moment gebeurt er weinig zichtbaars. Er worden samenwerkingen afgesloten achter de schermen, Ripple werkt samen met partijen over heel de wereld en Ethereum Classic en Bitcoin Cash werken samen met ontwikkelaars en de community aan de mogelijkheden op de eigen blockchain. Allemaal ontwikkelingen die geen directe gevolgen hebben voor de koerswaarde, totdat er een doorbraak gemeld wordt. Een kwestie van wachten dus.

Blockchain is meer dan koerswaarde en mijnen – achter de schermen

De periode voor en rond de feestdagen

Investeerders en analisten houden de koersen scherp in de gaten, maar zullen dit vlak voor en rond de feestdagen helemaal met haviksogen doen. Vorig jaar piekte de interesse voor cryptomunten in deze periode waarin veel mensen extra geld overhadden en de tijd konden nemen om investeringen te doen. Wanneer de verschillende blockchaintoepassingen medio december updates uit kunnen brengen en de markt hierop reageert, kunnen de percentages er weleens heel anders uit komen te zien.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.