De Bahama’s lanceren in oktober hun eigen CBDC

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De Bahama’s lanceren in oktober hun eigen CBDC

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van Nassau op de Bahama’s met daarin een speedboot

Het project is in december van start gegaan en zal naar verwachting in oktober landelijk worden gelanceerd

De Bahama’s kunnen, na de aankondiging over een central bank digital currency (CBDC), het volgende land op de wereld worden dat een virtuele valuta lanceert die door de nationale staat ondersteund wordt.

Chaozhen Chen, de assistent-manager van e-Solutions bij de Centrale Bank van de Bahama’s, onthulde aan Bloomberg dat de digitale valuta bedoeld is om te helpen streven naar een betere financiële inclusie binnen de afgelegen eilanden in de archipel.

Chen legde uit dat veel inwoners op afgelegen eilanden nog geen toegang hebben tot digitale betalingen of een bankinfrastructuur.

“We moesten de inspanningen en de oplossing echt modelleren naar wat we als soevereine natie nodig hebben”, legde hij uit.

De digitale valuta, die ook wel ‘Sand Dollars’ genoemd worden, kan via mobiele telefoons worden uitgewisseld. Dit is een functie die zeker bij de Bahamaanse bevolking zal passen, aangezien 90% van hen sinds 2017 een mobiele telefoon gebruikt.

Chen voegde eraan toe dat de CBDC ook onderworpen zal zijn aan dezelfde regels als de Bahama dollar. Gebruikers zullen nog steeds anti-witwaspraktijken (AML) en een know your customer (KYC) controle ondergaan, terwijl ze hun accounts aanmaken om zo toegang tot de virtuele valuta te verkrijgen.

Naarmate de vraag toeneemt, zullen er meer nieuwe digitale dollars gecreëerd worden, en de CBDC zal naast de met pensioen gaande Bahamaanse dollars worden uitgegeven om zo de mogelijke negatieve effecten op het monetaire aanbod te verminderen.

De Centrale Bank van de Bahama’s onthulde in juni 2018 voor het eerst hun voornemen om een ​​CBDC te introduceren, nadat het had vastgesteld dat verschillende kleinere eilanden kwetsbaar en zonder bankdiensten bleven nadat de commerciële banken waren ingekrompen en zich uit het gebied terugtrokken.

In handen van de overheid ging de testfase van Project Sand Dollar in december vorig jaar van start en de CBDC onderging haar eerste testen op de kleine eilanden Abaco en Exuma. De twee eilanden vertegenwoordigen respectievelijk 17.224 en 7.314 inwoners.

Elke Sand Dollar werd een-op-een gewaardeerd met de Bahamaanse dollar, die op zijn beurt aan de Amerikaanse dollar gekoppeld is. Hoewel er tijdens de proefperiode slechts 48.000 Sand Dollars werden uitgegeven, werd het project toch als een succes beschouwd.

Het doel van de implementatie van een CBDC wordt door China en haar andere Caribische buren gedeeld, zoals Barbados en Jamaica. Andere landen die alsook met een dergelijk initiatief verder zijn gegaan, zoals Venezuela, Ecuador en Finland, zijn hierin niet succesvol geweest. Een groot deel van hun problemen werden veroorzaakt door het feit dat de CBDC niet door haar consumenten geaccepteerd werd.

Het is te hopen dat het strikte beleid plus de steun van de overheid rond een CBDC de weg voor een bredere acceptatie vrij zullen banen.