De Chinese digitale yuan wordt getest als een betaling voor overheidsmedewerkers

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De Chinese digitale yuan wordt getest als een betaling voor overheidsmedewerkers

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

De toekomst van digitale valuta’s is altijd een fel omstreden onderwerp, vooral als overheden erbij betrokken zijn. Maar nu wordt de digitale yuan vrijgegeven als onderdeel van het salaris van werknemers in vier Chinese steden. 

De digitale yuan heeft weer veel aandacht op het internet. Deze door de overheid gesponsorde digitale valuta, die sinds 2014 in de maak is, wordt momenteel in geselecteerde Chinese steden getest. Vanaf mei ontvangen overheidsmedewerkers via een app een deel van hun salaris in de digitale valuta.

Naast de huidige tests zijn er tevens geruchten dat de regering van plan is de e-valuta te lanceren voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking.

Met al deze hype over een door de overheid gesponsorde digitale valuta, is het geen wonder dat een simpele schermafbeelding van een interne mobiele applicatie met een digitaal bankbiljet, ontwikkeld door de Agricultural Bank of China, de online menigte op sociale media al snel aan het praten kreeg.

Er wordt veel gespeculeerd over hoe de digitale yuan het dagelijks leven kan beïnvloeden, en of dit de eerste stap is naar een volledig geldloze samenleving.

Li Lihui, de voormalige president van de Bank of China, is van mening dat de digitale yuan in de toekomst in staat is om contant geld te vervangen, op voorwaarde dat het aan een paar condities voldoet. Li legde uit dat het succes van de transitie “ervan afhangt of het [de digitale yuan] een grotere efficiëntie, lagere transactiekosten, voldoende economische omvang met commerciële waarde en acceptatie van de mensen heeft.”

De digitale yuan is vergelijkbaar met gewone cryptovaluta’s omdat het dezelfde technologie gebruikt die anonieme transacties mogelijk maakt.

De overeenkomsten houden daar echter op: in tegenstelling tot cryptovaluta’s zal er een limiet zijn aan het bedrag en de frequentie die bij deze transacties betrokken zijn. Daarnaast wordt de digitale yuan uitgegeven en ondersteund door de Centrale Bank van China. Het is geen onafhankelijke valuta, maar het is een digitale versie van de Chinese Renminbi, de officiële valuta van het land.

Hoewel het niet volledig kan worden geclassificeerd als een cryptovaluta, zijn de vooruitzichten voor de impact op de samenleving en de economie positief. Een digitale valuta van de centrale bank zal naar verwachting efficiëntere transacties voor klanten vergemakkelijken en de overheid meer transparantie aanbieden.

Velen zijn van mening dat digitale valuta’s een betere transactiemethode verstrekken in vergelijking met de huidige e-betalingssystemen, zoals AliChat of Wepay. Bij de laatste moeten gebruikers hun digitale wallet nog steeds met een traditionele valuta financieren.

De digitale yuan elimineert deze extra stap omdat gebruikers enkel een app hoeven te downloaden en de digitale yuan vervolgens naar deze wallet moeten overhevelen. Deze geldfondsen kennen geen equivalenten in papieren bankbiljetten.