De Filipijnen zullen vóór 2023 geen CBDC uitgeven

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De Filipijnen zullen vóór 2023 geen CBDC uitgeven

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
De Centrale Bank van de Filipijnen in Manilla

“De meeste centrale banken zeggen dat ze de komende vijf jaar geen CBDC zullen uitgeven, dus ook niet binnen mijn ambtstermijn”, zei de gouverneur

De Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP), de centrale bank van de Filipijnen, heeft aan CNN Philippines onthuld dat het niet snel een central bank digital currency (CBDC) zal uitgeven, ook al kende het land een piek in de activiteiten in deze nieuwe industrie.

Benjamin Diokno, de gouverneur van de BSP, maakte dit nieuws donderdag tijdens een persconferentie bekend. Hij voegde eraan toe dat de bank het onderzoek plus de ontwikkeling van een CBDC gedurende zijn ambtstermijn, die in 2023 eindigt, niet zou nastreven.

De aankondiging gebeurde na een verkennend onderzoek van de centrale bank naar de levensvatbaarheid van een digitale valuta die door de Filipijnse staat gesteund wordt. Diokno legde uit dat er nog veel werk verzet moet worden voordat een digitale Filipijnse peso uitgegeven kan worden.

De centrale bank had in juli van dit jaar een commissie opgericht om de haalbaarheid en beleidsimplicaties van de uitgifte van haar eigen CBDC te onderzoeken. De interesse van de centrale bank in digitale valuta valt samen in een tijd waarin de digitale betalingen in het land toenemen, en de COVID-19 gezondheidscrisis mensen ertoe heeft aangezet om op digitale transacties over te gaan.

Globe Telecom, een grote draadloze provider achter de GCash applicatie, heeft verklaard dat het aantal geregistreerde gebruikers vanaf half maart met 150 procent is gestegen. In mei was het totale aantal transacties op het platform achtvoudig gestegen ten opzichte van een jaar geleden.

GCash is, met 20 miljoen geregistreerde gebruikers, de grootste aanbieder van mobiele gelddiensten en de grootste mobiele wallet in het land.

In heel Azië hebben centrale banken de haalbaarheid van digitale valuta’s onderzocht. De regering van Japan heeft verklaard dat de centrale bank met een CBDC geëxperimenteerd heeft en dat een digitale yen deel zou uitmaken van de wetgevingsagenda van dit jaar.

Thailand is ook druk bezig geweest met onderzoek naar een CBDC, waarbij de centrale bank aan een CBDC project werkt om zo een prototype te ontwikkelen voor een betalingssysteem voor bedrijven. Dit project zal op het bestaande Project Inthanon blockchain initiatief van de Bank of Thailand gebouwd worden.

China heeft echter de leiding genomen in de race naar een CBDC, waarbij het land eerder dit jaar al de proefperiode van zijn nationale digitale valutaproject, de Digital Currency Electronic Payment (DCEP), heeft gelanceerd.