De G20 stelt samen met het IMF en de Wereldbank CBDC regels op

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De G20 stelt samen met het IMF en de Wereldbank CBDC regels op

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van het IMF kantoor in Washington DC, de Verenigde Staten

Uit het rapport blijkt dat het raamwerk eind 2022 klaar moet zijn

De Groep van 20 (G20), een organisatie van centrale bankpresidenten en ministers van Financiën, onthulde vandaag in een rapport dat het met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) samenwerkt om een aantal standaarden te creëren voor het gebruik van central bank digital currencies (CBDC’s) in banksystemen.

In het rapport staat dat de G20 leden, tezamen met het IMF, de Wereldbank en de BIS, ernaar streven om de regelgevende stablecoin kaders, plus het onderzoek en de selectie van CBDC ontwerpen, technologieën en experimenten tegen het einde van 2022 te voltooien.

“Een algemeen aanvaarde stablecoin met een potentieel bereik en gebruik in meerdere rechtsgebieden (een zogenaamde ‘wereldwijde stablecoin’ of GSC) kan systematisch belangrijk worden in en tussen één of meerdere rechtsgebieden, en evenzo als een wijze om betalingen te doen”, legt het rapport uit.

In tegenstelling tot cryptovaluta’s, die volatiel zijn omdat hun waarde door de markt wordt bepaald, zijn stablecoins digitale valuta’s die aan traditionele valuta’s (in contanten) gekoppeld zijn, zoals de Amerikaanse dollar. Volgens het rapport zullen het IMF en de Wereldbank tegen eind 2025 met de technische mogelijkheden uitgerust worden om CBDC transacties tussen de landen te vergemakkelijken.

Het rapport maakt duidelijk dat deze onderneming primair gericht is op het aanpakken van financiële stabiliteitsrisico’s en geen betrekking heeft op andere belangrijke kwesties, zoals: gegevensprivacy, AML/CFT, maar ook niet op cybersecurity voor consumenten- en investeerdersbescherming, en concurrentie. Het voegt er echter wel aan toe dat het aanpakken van deze kwesties allemaal even belangrijk zijn, en dat het “als onderdeel van een alomvattend effectief regelgevend toezicht en toezichtkader benaderd moet worden”.

Het legde verder de verantwoordelijkheid bij binnenlandse autoriteiten neer om voor de aanwezigheid van GSC’s in de toekomst een ​​kader te bieden:

“Relevante autoriteiten moeten, waar nodig, de regelgevende bevoegdheden verduidelijken en mogelijke hiaten in hun binnenlandse kaders aanpakken om zo de risico’s van GSC’s adequaat aan te pakken. Dit zal in alle rechtsgebieden bijdragen tot het bereiken van gemeenschappelijke regelgeving resultaten en zal de kansen voor sector- en grensoverschrijdende regelgevingsarbitrage verminderen, plus zal tevens een passende regulering van en toezicht op GSC regelingen als geheel mogelijk maken.”

Deze aankondiging volgt op een publicatie via de BIS vorige week van een gezamenlijk rapport van zeven centrale banken, waarin een transnationaal front wordt geschetst rond genationaliseerde digitale valuta. Het werd opgesteld door de Federal Reserve van de Verenigde Staten, de Europese Centrale Bank (ECB), de Bank of England (BOE), de Zwitserse Nationale Bank, de Bank of Japan (BOJ) en de Zweedse Sveriges Riksbank. Deze financiële instellingen hebben daarmee een lijst met normen opgesteld die de centrale banken van de CBDC’s in hun land verlangen.