De rol van crypto op het World Economic Forum in Davos 2022

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De rol van crypto op het World Economic Forum in Davos 2022

By Onose Enaholo - Kort bericht
Bijgewerkt 26 January 2023

De machtigste mannen en vrouwen ter wereld hebben zich in Davos, Zwitserland gevestigd om deel te nemen aan het World Economic Forum. De verschillende fora gaan grotendeels over de Russische invasie, inflatie en belastingen. Maar ook bitcoin en cryptocurrency worden niet verwaarloosd.

Het WEF is een jaarlijkse, internationale bijeenkomst van ongeveer tweeduizend politici, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale organisaties, wetenschappers, maatschappelijke organisaties en journalisten.

Cryptocurrency domineert Boardwalk

Volgens persbureau Reuters domineren de cryptobedrijven de Davos Promenade. Dit is een straat in de buurt van het congrescentrum waar u kunt dineren en winkelen. Tijdens het jaarlijkse WEF wordt de promenade traditioneel overgenomen door banken en andere grote financiële spelers.

Dit jaar is het de beurt aan de toekomst. Er is blijkbaar veel geld verdiend tijdens de bullmarkt in de cryptosector, aangezien veel bedrijven het zich kunnen veroorloven om op de Davos Promenade te zijn. Het doel is natuurlijk om politici en bedrijfsleiders te overtuigen van hun project.

“Een grote stap voor de crypto-industrie omdat ze altijd anti-Davos waren” , vertelde een afgevaardigde van de industrie aan CNBC. Dat geldt met name voor bitcoiners, aangezien bitcoin is ontworpen als reactie op het falen van een gecentraliseerde monetaire wereld. Met alle machtige mensen in Davos straalt WEF gewoon uit dat ze voor een centrale mogendheid zijn. Bitcoin wordt door niemand vertegenwoordigd, maar wordt vaak genoeg besproken door deelnemers aan het WEF en op de Davos Promenade.

Pizza en NFT’s

Zo deelde het bedrijf Tether (bekend van stablecoin USDT) afgelopen zondag gratis pizza’s uit op de Davos Promenade. Dit was ter ere van bitcoin pizza day.

RollApp, dat non-fungible tokens (NFT’s) verkoopt, heeft een NFT-winkel in de winkelstraat opgezet om de digitale verzamelobjecten te promoten. In gesprek met Reuters en CNBC zeggen aanwezigen dat de cryptosector 50-60 procent van de winkels en bars op Davos Promenade heeft overgenomen.

Maar cryptocurrency speelt niet alleen een rol op de promenade, het begint al bij binnenkomst. WEF-bezoekers werden gebombardeerd met borden die reclame maakten voor stablecoin-uitgever Circle en crypto-makelaar Bitcoin Suisse toen ze uit hun vliegtuig stapten in Zürich of treinen in Davos.

Ook tijdens het WEF kwam crypto aan bod. Jeremy Allaire, voorzitter en CEO van Circle Pay, en Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, zaten maandag zij aan zij om overmakingen en digitaal geld te bespreken tijdens een briefing. Volgens Allaire beweegt de wereld zich naar een situatie waarin het concept van een grensoverschrijdende betaling net zo gek klinkt als het concept van een grensoverschrijdende e-mail.

Ray Dalio praat over bitcoin

Miljardair en hedgefondsmanager Ray Dalio is ook in Davos. Hij sprak hierover op de Amerikaanse nieuwszender CNBC en besprak verschillende onderwerpen.

Hij uitte zich pessimistisch over de Amerikaanse economie en het beleid van de Amerikaanse centrale bank:

“De Federal Reserve zal verkopen, individuen zullen verkopen, buitenlanders zullen verkopen, en de regering van de Verenigde Staten zal verkopen omdat zij haar tekort moet financieren. Er zal een vraag/aanbodprobleem ontstaan, wat zal resulteren in een krapte.”

Contant geld is afval

Dalio zei dat contant geld nog steeds afval is. “Natuurlijk is contant geld nog steeds afval”, zei Dalio. “Weet je hoe snel je koopkracht verliest in contanten?”

“Als ik zeg dat contant geld verspilling is,” verduidelijkte Dalio, “bedoel ik alle valuta’s in relatie tot de euro, in relatie tot de yen. Al die valuta, zoals die van de jaren dertig, zullen in waarde dalen ten opzichte van goederen en diensten.” Tegelijkertijd noemt hij cryptocurrency digitaal goud.

Bitcoin is digitaal goud

Vooral cryptocurrencies, ik vind blockchain geweldig“, zei Dalio. “Maar laten we het digitaal goud noemen. Ik denk dat digitaal goud, dat een soort bitcoin zou zijn, iets is dat, waarschijnlijk in het belang van diversificatie om een alternatief voor goud te vinden, een klein plekje heeft tegen goud en vervolgens tegen andere activa.

Met dat kleine plekje bedoelt hij de wallets van investeerders. Dat dit uit de mond van Ray Dalio komt, is veelzeggend. Om te illustreren wie hij is: in 1975 richtte hij zijn Bridgewater-fonds op. Bridgewater is nu ‘s werelds grootste hedgefonds, met ongeveer $150 miljard aan kapitaal. Sinds de oprichting heeft het fonds $52,2 miljard uitbetaald aan beleggers, meer dan enig ander hedgefonds ter wereld.

Nieuwe inzichten

Toch kun je Dalio (nog) niet vergelijken met Michael Saylor. Dalio schreeuwt niet van de daken dat bitcoin de beste uitvinding is sinds het gesneden brood. Maar het is opmerkelijk dat zijn mening over bitcoin aanzienlijk is veranderd sinds Davos 2020. Hij zei destijds dat bitcoin geen geld was omdat het niet fungeerde als waardeopslag of ruilmiddel. Dalio heeft nu bitcoin in zijn persoonlijke portefeuille.

Premier Rutte neemt twee dagen deel aan het World Economic Forum (WEF). Ook minister Kaag van Financiën, minister Ollongren van Defensie, minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat reizen naar Davos af.