De Verenigde Staten beschuldigt een Russisch staatsburger van bankfraude en identiteitsdiefstal

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De Verenigde Staten beschuldigt een Russisch staatsburger van bankfraude en identiteitsdiefstal

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van iemand die op een computertoetsenbord typt

De nieuwe aanklachten beweren dat de daders identificatiepapieren hebben gestolen om zo crypto- en bankrekeningen te openen

De Verenigde Staten heeft een aanklacht tegen de Russische staatsburger Artem Lifshits ingediend, wegens zijn management van een dochteronderneming van de beruchte Internet Research Agency. De Amerikaanse autoriteiten hebben het bureau beschuldigd van een inmenging in de nationale verkiezingen van 2016; dit via een grootschalige invloedsoperatie genaamd Project Lakhta.

De nieuwe aanklacht beweert dat Lifshits sinds 2017 de leiding over de vertaalafdeling van Project Lakhta had. Hij gebruikte zijn positie om illegaal Amerikaanse identificatiedocumenten te verkrijgen, om zo “de identificatiemiddelen van Amerikaanse personen te gebruiken om bankrekeningen, PayPal en cryptogeld accounts te openen”.

Hij wordt op dit moment beschuldigd van samenzwering tot het plegen van bankfraude. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verklaarde dat deze rekeningen voor Lifshits en zijn collega’s een manier waren om zowel Project Lakhta, als hun eigen ‘persoonlijke verrijking’ te financieren.

John C. Demers, de adjunct-procureur-generaal voor nationale veiligheid, legde uit dat er volgens de beschuldigingen beweerd wordt dat Lifshits met anderen had samengespannen om de identiteit van Amerikaanse burgers te stelen en de invloed van Project Lakhta te promoten.

“Lifshits nam aan deze fraude deel om de kwaadaardige beïnvloedingsdoelen van Project Lakhta te bevorderen, plus voor zijn eigen persoonlijke verrijking. Deze zaak illustreert duidelijk hoe deze kwaadwillende figuranten hun geheime buitenlandse invloedsactiviteiten financieren, en Rusland’s status daarbij als een veilige haven voor cybercriminelen die zichzelf ten koste van anderen verrijken”, zei Demers.

Een getuigenis van een rechercheur van de geheime dienst beweert dat het project deel uitmaakte van een grootschalige operatie tegen het Amerikaanse volk.

“De vertaalafdeling van Project Lakhta richtte zich vanaf april 2014 op het beïnvloeden van de Amerikaanse bevolking. Deze vertaalafdeling voerde op social media platforms operaties uit, zoals YouTube, Facebook, Instagram en Twitter”, begon zijn getuigenis.

“Het primaire doel van de vertaalafdeling was om verdeeldheid in het politieke systeem van de Verenigde Staten te zaaien, burgerlijke onrust aan te wakkeren, en door kwesties te polariseren die een sociale verdeeldheid onder Amerikanen zaaien; de raciale verdeeldheid en ongelijkheid in de Verenigde Staten in het bijzonder.”

Er werden geen namen in de aanklacht verstrekt van de crypto-uitwisselingen waartoe Lifshits en Project Lakhta toegang wisten te verkrijgen. Het meldde enkel dat ten minste één uitwisseling zichzelf als een fraudeslachtoffer beschouwde, aangezien het valse documenten verwerkte die als een middel gepresenteerd werden om aan de Know Your Customer vereisten te kunnen voldoen.

De aanklachten die door de geheime diensten ingediend werden, gebeurden slechts enkele uren nadat Lifshits en enkele van zijn collega’s van Project Lakhta op de sanctielijst van het ministerie van Financiën verschenen, tezamen met hun verbonden crypto wallet adressen.

Soortgelijke zorgen zijn gerezen naarmate de verkiezingen van 2020 naderbij komen.