De Zuid-Koreaanse cryptobelasting kan tot 20% oplopen

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De Zuid-Koreaanse cryptobelasting kan tot 20% oplopen

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van een lege Zuid-Koreaanse Nationale Vergadering

De regering bespreekt nog steeds de optie om een belasting op de lokale crypto industrie in te voeren

Lokale mediaberichten melden dat het Zuid-Koreaanse parlement een wetsvoorstel van de particuliere sector aan het herzien is, waardoor de regering alle winsten uit cryptovaluta’s belasten kan.

Indien door het parlement goedgekeurd, zal deze belasting eveneens van toepassing zijn op de inkomsten van initial coin offerings (ICO’s) en mining operaties.

Yang Kyung-sook, een vertegenwoordiger van de Democratische Partij, heeft tevens een amendement ingediend dat digitale activa als grondstoffen zou classificeren, in tegenstelling tot hun huidige status als valuta.

Dit volgt op een rechterlijke uitspraak met betrekking tot Bitcoin, waarin gesteld werd dat hoewel virtuele activa enkel voor hun functie als valuta erkend worden, ze in toenemende mate als goederen met een eigendomswaarde gebruikt worden.

“Tot nu toe werden virtuele activa enkel als een valuta functie erkend en werden ze niet aan inkomstenbelasting onderworpen, maar sinds kort worden virtuele activa steeds vaker als goederen met eigendomswaarde verhandeld. Deze verschillende omstandigheden, zoals de toevoeging van immateriële activa met eigendomswaarde, de noodzaak van belastingheffing plus de erkenning van de eigendomswaarde van virtuele activa, worden allemaal tegelijkertijd behandeld”, stelt de uitspraak.

De lokale overheid zal naar verwachting de discussies over de belasting op inkomsten uit crypto transacties afronden, na jarenlange discussies over de virtuele activa.

Eerder dit jaar besprak de Zuid-Koreaanse regering de invoering van een belastingtarief van 20% op crypto inkomsten. Hoewel het land nog geen specifieke belastingnorm voor crypto activa heeft, overweegt het ministerie van Financiën de herclassificatie van winsten op cryptovaluta’s naar ‘andere inkomsten’. Dit betekent dat alle cryptowinsten aan 20% belasting onderworpen zullen zijn; dezelfde belastingtarief die voor loterijwinnaar geldt.

Sung Tae-Yoon, een econoom van de Yonsei University, heeft zijn bezorgdheid geuit dat het belasten van cryptowinsten de ontwikkeling van de lokale technologie-industrie in het land belemmeren kan.

Zuid-Korea staat erom bekend dat het lokaal investeert, handelt en anderszins cryptovaluta’s ontwikkelt. De autoriteiten zijn echter nog steeds onzeker over het standpunt dat het land moet innemen als het gaat om het reguleren van de virtuele activaklasse.

De centrale bank is daarnaast geïnteresseerd in de ontwikkeling van een central bank digital currency (CBDC); het neemt momenteel echter een afwachtende houding aan.

In november 2019 legde de belastingdienst van Zuid-Korea een voorbelasting van 80,3 miljard dollar (66 miljoen USD) op bij de grootste crypto uitwisseling van het land: Bithumb Korea.