De Zwitserse toezichthouder FINMA keurt eerste crypto activafonds goed

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

De Zwitserse toezichthouder FINMA keurt eerste crypto activafonds goed

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

Het indexfonds is het eerste dergelijke beleggingsproduct dat in Zwitserland door de regelgevende instantie is goedgekeurd

De Financial Markets Supervisory Authority (FINMA), de Zwitserse toezichthouder op de financiële markten, heeft het eerste crypto indexfonds in het land goedgekeurd, meldde de waakhond op  woensdag.

“Voor de eerste keer heeft de FINMA een Zwitsers fonds goedgekeurd dat voornamelijk in crypto-activa belegt, dat wil zeggen in activa op basis van blockchain of gedistribueerde grootboektechnologie”, dit alvolgens de toezichthouder in een aankondiging op haar website.

Het product, genaamd ‘Crypto Market Index Fund’, is op maat gecreëerd om enkel voor gekwalificeerde beleggers geschikt te zijn en de goedkeuring ervan is op de Zwitserse wet gebaseerd, merkte het bureau op. Volgens de FINMA valt dit fonds vanwege zijn opmerkelijke risico’s onder de groep ‘overige fondsen voor alternatieve beleggingen’ van beleggingsproducten.

De Zwitserse autoriteit voor financiële markten merkte tevens op dat het proces van goedkeuring van nieuwe financiële producten de ‘bestaande bepalingen’ van de wet volgt en dat het de bedoeling is ervoor te zorgen dat ze serieuze innovaties bevorderen. Om dit doel te kunnen bereiken past de toezichthouder juridische principes toe die het gebruik van nieuwe technologie mogelijk maakt door de vastgestelde regels te kunnen omzeilen.

In het specifieke geval van het Crypto Markets Index Fund legde de FINMA uit dat het de goedkeuring ervan baseerde op het voldoen aan de huidige vereisten met betrekking tot crypto activa.

De aanbieder van het fonds, Crypto Finance, heeft als zodanig het mandaat gekregen om enkel in voorname cryptovaluta’s te beleggen die een ‘groot genoeg handelsvolume’ bieden.

Andere wettelijke vereisten waaraan voldaan moet worden, zijn onder meer dat het fonds via gevestigde tegenpartijen en crypto platforms beheerd wordt die in een land gevestigd zijn dat bij de Financial Action Task Force (FATF) aangesloten is. De investeringen moeten alsmede voor de naleving van bepaalde antiwitwas regelgevingen (AML) zorgen.

Crypto Finance heeft onthuld dat het Zwitserse bedrijf PvB dit nieuwe fonds zal beheren, dit terwijl de SEBA Bank de bewaardiensten aanbiedt. Het crypto activa fonds zal overigens de Crypto Market Index 10 volgen, dat op dit moment onder toezicht van de top investeringsaanbieder SIX Swiss Exchange staat.