Een Russisch federaal agentschap werkt aan een Bitcoin trackingtool

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Een Russisch federaal agentschap werkt aan een Bitcoin trackingtool

By Sam Grant - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

Rusland heeft een plan in werking gezet om een monitoringtool voor crypto wallets te creëren, dit als onderdeel van de inspanningen om crypto criminaliteit te kunnen bestrijden

Rosfinmonitoring, de Russische financiële monitoringsdienst, lijkt de strijd tegen crypto criminaliteit naar een hoger niveau te hebben getild. Dit blijkt uit een rapport waarin staat dat het de ontwikkeling van een crypto tracking tool financiert. Het land bouwt naar verluidt een tool die crypto wallets in de gaten houdt die mogelijk met illegale activiteiten zoals terrorisme en misdaad verband houden. De tool zal met name op Bitcoin gericht zijn, hoewel de Russische federale autoriteiten in het verleden ook al interesse in het traceren van andere cryptomunten hebben getoond, zoals Ether en Monero.

Het contract voor de ontwikkeling van de gepatenteerde tool werd aan een bedrijf genaamd RCO toegekend. Dit bedrijf valt onder het overkoepelende bedrijf van Rambler, één van de toonaangevende informatie techbedrijven in het land. Rosfinmonitoring zal 14,7 miljoen roebel (gelijk aan ongeveer 170.000 euro) in het project investeren, wat minder is dan de oorspronkelijke kosten die op ongeveer 228.000 euro geschat werden.

De tracking tool zal een database met crypto wallets bevatten, waardoor het voor de autoriteiten gemakkelijker wordt om de activiteiten van verdachte crypto gebruikers, volgens de overheidscontracten die de site volgen, te tracken.

De blockchain nieuwsdienst CoinDesk, die de zaak als eerste rapporteerde, beweert dat de Russische Federatie al sinds 2018 het idee van een crypto tracking tool overweegt. Er was rond diezelfde tijd al een gefinancierd project gaande, iets wat gedetailleerd door het platform gerapporteerd wordt dat overheidscontracten meldt, maar er bestaan geen gegevens dat het ooit actief in gebruik was.

De documentatie van het huidige project laat zien dat de tool in staat zal zijn om informatie over de crypto gebruikers te verzamelen en hun betrokkenheid bij mogelijke illegale activiteiten te evalueren. Rosfinmonitoring gelooft dat het project effectief zal zijn en de veiligheid van budgetfondsen zal garanderen. Het is verder vermeldenswaard dat het financiële agentschap eerder een project met de naam Transparent Blockchain presenteerde dat de bewegingen van virtuele activa bewaakt.

Cryptogeld wint snel aan populariteit in het criminele circuit en hun anonimiteit is voor de meeste autoriteiten een zorgelijk punt geworden. De Europese Unie heeft de vorige maand voorstellen gepresenteerd om anonieme cryptotransacties te verbieden, dit in een poging om de financiering van terrorisme en het witwassen van geld aan banden te leggen. De voorgestelde voorstellen waren voor alle crypto-entiteiten en -diensten bedoeld. De Verenigde Staten zijn na een toename van crypto-gerelateerde misdaad evenzo bezig geweest om crypto transacties te tracken.