EOS energie-efficiënter dan Ethereum en Bitcoin dankzij PoS

Wanneer het gaat om de nadelen van cryptovaluta, dan gaat het al snel over de kosten van de stroom. Proof of Work (PoW) blockchains maken bijzonder veel gebruik van energie bij het mijnen van de munten. Voor de Noren was dit een reden om de subsidie op het mijnen af te schaffen en ook binnen de wereld van de cryptovalutacommunity komt er steeds meer weerstand tegen de grootverbruikers. In dit licht werd een rapport gepubliceerd vanuit de EOS-community waarin het energieverbruik van EOS, Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) naast elkaar gezet werden. Uiteraard won EOS (tag: EOS), want deze blockchain maakt gebruik van Proof of Stake (PoS) en niet PoW.

Hoe groot is het verschil nou echt?

Dat EOS zuiniger zou zijn op het gebied van energie, dat was al duidelijk voordat er begonnen werd met het vergelijken van de cijfers. EOS maakt gebruik van PoS en heeft 21 vaste blokproducenten, met 53 extra producenten die alleen blokken maken die door de community gekozen zijn. Dit betekent dat er nauwelijks stroom nodig is voor de blockchain. Volgens de berekeningen slechts 0,0011TWh per jaar. En dat is aanzienlijk minder dan Bitcoin (66.454 keer meer) en Ethereum (17.236 keer meer). Hieronder staan de verschillen uitgelicht in een overzichtelijke grafiek:

Het belang is groot. Erg groot, want wereldwijd wordt nog altijd door veel mensen gemijnd om nieuwe Bitcoin te vinden. Dit geldt ook voor munten zoals Ethereum Classic (ETC) en Bitcoin Cash (BCH). Dit betekent dat er jaarlijks ontzettend veel energie verbruikt wordt voor de blockchain, terwijl er een duidelijk alternatief is. Wanneer alle blockchains over zouden gaan op PoS, dan zou de energieverspilling aanzienlijk minder worden. Dit draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en versterkt de eigenlijke positie van de blockchain zelf omdat de energie nog altijd betaald wordt met fiatgeld. Iets dat eigenlijk lijnrecht tegen heel het principe indruist.

Als milieubewust de toekomst is, dan moet de blockchain mee

Is EOS daarmee de betere keuze?

De blockchain moet de wereld revolutioneren. Het moet betalingen mogelijk maken, een decentrale wereldeconomie openen en de opties verbeteren die we op dit moment hebben. Wanneer deze doelstellingen op een rijtje gezet worden, dan is een milieubewuste houding een vereiste om echte stappen te zetten. Ook wordt het hierdoor makkelijker om wereldwijde acceptatie te vinden. In dat opzicht is EOS kopen een inderdaad een veel betere optie dan het kiezen voor Ethereum of Bitcoin, als zijn er natuurlijk meer opties wanneer het u gaat om de ecologische voetafdruk. Zo kan ook Ripple kopen in dit opzicht een goede stap zijn, want ook deze munten kunnen niet gemijnd worden. Ethereum wil overigens in de toekomst gaan vorken naar PoS, zeker iets om in de gaten te houden met het oog op het energieverbruik.

 

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.