Er zal blockchain gebruikt worden om Schotse nep-whisky te bestrijden

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Er zal blockchain gebruikt worden om Schotse nep-whisky te bestrijden

By Alice Leetham - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van een Schotse whisky distilleerderij

Everledger en SUERC werken samen om whisky’s te analyseren en speciaal verzegelde flessluitingen aan te bieden

Er is de laatste jaren een toenemende belangstelling voor zeldzame vintage whisky’s, die in 2019 naar verluidt in totaal 62,8 miljoen euro aan verkopen opleverden. Volgens onderzoek van het Scottish Universities Environment Research Centre (SUERC) van de Universiteit van Glasgow zouden er echter naar schatting tot wel 40% van de in omloop zijnde exemplaren nep kunnen zijn. Blockchain technologie kan dit probleem nu helpen bestrijden.

Het digitale transparantie bedrijf Everledger kondigde vrijdag aan dat het een Memorandum of Understanding met SUERC had ondertekend om de nepproducten in de Schotse whisky industrie aan te pakken. De gepatenteerde technologie van SUERC zal gebruikt worden bij het analyseren van de inhoud van de flessen om zo de herkomst te verifiëren. De flessen zullen vervolgens met intelligente verzegelde Everledger flessluitingen beschermd en met behulp van Near Field Communication (NFC) tags met blockchain verbonden worden.

Met een onbeperkte toegang tot zeldzame whisky’s hebben SUERC onderzoekers een systeem ontwikkeld dat radiokoolstofdatering gebruikt om te bepalen wanneer een whisky, binnen een bereik van een aantal jaar, gedistilleerd is. En omdat hun klanten ook graag een bescherming tegen het knoeien met een fles wensten nadat deze gedateerd was, koos SUERC ervoor om de intelligente flessendoppen plus het blockchain platform van Everledger te gebruiken.

Na het dateringsproces wordt een door NFC aangedreven verzegeld label op de dop van de fles aangebracht en krijgt de whisky een unieke digitale identiteit. Dit wordt samen met toekomstige controleketen data op de blockchain opgeslagen, wat betekent dat de herkomst van een fles en haar levenslange reis met één simpele handeling op een smartphone bekeken kan worden.

Naast wijn en sterke drank heeft het Everledger platform eveneens de transparantie verbeterd in de diamant, edelstenen en luxe kleding industrieën. Leanne Kemp, de CEO van Everledger, merkte op: “Of het nu om fijne whisky’s of kostbare edelstenen gaat, de authenticiteit en het achtergrondverhaal kunnen net zo belangrijk zijn als het item zelf. … Door een complete oplossing aan te bieden, waaronder intelligente flessluitingen en het Everledger Platform, helpen we organisaties zoals SUERC mee om het essentiële werk dat ze doen verder te verbeteren.”

Dit nieuws lijkt deel van een groeiende trend uit te maken, want eerder deze maand ging IBM Blockchain met eProvenance samenwerken om de toeleveringsketen van wijn te optimaliseren. Plus in oktober ging VeChain tevens een samenwerking met Ubique Tag aan om de traceerbaarheid van Chinese sterke dranken te verbeteren. Dit door blockchain en internet van dingen technologie te integreren om zo de data over de productie, de distributie en andere belangrijke onderdelen van de levenscyclus van een product op de VeChainThor Blockchain te registreren, waardoor consumenten deze gegevens via een QR code te scannen kunnen bekijken. Deze projecten vergroten gezamenlijk het vertrouwen van de klant in wijn en gedistilleerde dranken en dragen bij tot de groei van deze industrie.