EU Parlement stemt tegen “de-facto verbod” op PoW crypto’s zoals Bitcoin

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

EU Parlement stemt tegen “de-facto verbod” op PoW crypto’s zoals Bitcoin

By Benson Toti - Kort bericht
  • Het voorstel, in het kader van de Markets in Crypto-assets (MiCA) verordening, had wijdverbreide kritiek gekregen van de hele crypto industrie.
  • Volgens waarnemers zou de verordening een 'de-facto verbod' op proof-of-work (PoW) cryptocurrencies hebben gezien.

Het Europees Parlement heeft tegen een ontwerpverordening gestemd die tot doel had Proof-of-Work (PoW) cryptocurrencies in de EU te verbieden vanwege zorgen over de CO2-voetafdruk van mining. Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) zijn de twee grootste cryptocurrencies die momenteel mining gebruiken voor netwerkconsensus.

Voorstanders van crypto zeggen dat het argument het punt mist, vooral nu Bitcoin steeds meer hernieuwbare energiebronnen gebruikt. Zelfs de CO2-voetafdruk van BTC mining in de hele EU is verwaarloosbaar in vergelijking met andere sectoren.

De stemming, die maandagmiddag door de Commissie economische en monetaire zaken (ECON) van het Europees Parlement is gehouden, kwam uit op 32 tegen 24 tegen het voorstel. De commissie nam in plaats daarvan een ontwerpverordening aan die Bitcoin heeft toegevoegd aan de EU-taxonomie voor duurzame financiering.

Grote opluchting voor de Bitcoin-gemeenschap

Patrick Hansen, hoofd strategie en bedrijfsontwikkeling bij DeFi-platform Unstoppable Finance, noemde dit een "grote opluchting en politiek succes voor de bitcoin,- en cryptogemeenschap in de EU."

MiCA reguleert financiële instrumenten en financiële dienstverleners. Het is veel logischer om eventuele zorgen over de duurzaamheid van mijnbouwtechnologie afzonderlijk aan te pakken," aldus Hansen.

Volgens Hansen zal het MiCA-ontwerp een onderhandelingsfase van "trialogen" doorlopen die waarschijnlijk ongeveer twee maanden zal duren. Hierdoor zullen de Europese Commissie, het Parlement en de Raad de verordening allemaal in overweging nemen.

Het wetsvoorstel wordt dan de wet, waarbij bedrijven tot zes maanden de tijd hebben om te voldoen.

Maar is dat met Bitcoin en PoW verbod in de EU? Dat is onwaarschijnlijk, volgens de strateeg.

De groepen die de stemming hebben verloren, hebben nog een laatste optie. Ze zouden een veto kunnen uitspreken over een versnelde procedure van MiCA via de trialogen en de discussie naar de plenaire vergadering van het Parlement kunnen brengen. Ze hebben 1/10 van de stemmen van het EP nodig om dat te doen, en dat hebben ze ook ", merkte hij op.

Maar hoewel deze stap de stemming misschien nog steeds niet verandert, betekent dit niet dat PoW niet kan worden besproken buiten de MiCA-regelgeving.

Bitcoin handelt momenteel rond de $38.800, grotendeels onveranderd in de afgelopen 24 uur.