Hard fork voor Bitcoin Cash (BCH) onderweg – en wordt het oorlog?

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Hard fork voor Bitcoin Cash (BCH) onderweg – en wordt het oorlog?

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

Bitcoin Cash (BCH) heeft een hard fork gepland medio november dit jaar. Dat is niet nieuws. Bitcoin Cash is namelijk zelf ontstaan als een hard fork na onenigheid binnen de Bitcoincommunity waarbij een deel van de community een nieuwe weg koos voor de Bitcoin (BTC), voornamelijk omdat BCH beter bij de visie van Satoshi past dan de Bitcoin zelf. Maar juist de persoon die verkondigde Satoshi zelf te zijn, de oprichter van Bitcoin dus, heeft gezorgd voor veel moddergooien. Zijn naam: Craig Wright. En hij wil oorlog.

Twee versies voor de hard fork: ABC en SV

Craig Wright is de persoon die een van de versies voor de hard fork verdedigt, de Bitcoin Satoshi’s Vision (Bitcoin SV). De tegenhanger is Bitcoin ABC, een project dat gesteund wordt door Roger Ver. Dat is direct waar de onenigheid begint. Wright, ook wel Faketoshi genoemd vanwege zijn onrechtmatige claims, heeft in verschillende tweets en een mail naar Ver aangegeven dat hij ten oorlog wil trekken. In de mail wenst hij Ver een prettig leven verder en heet hij Ver welkom in de wereld van bankroete mensen.

Ver reageerde in een video op YouTube met de woorden dat het nooit makkelijk is om toe te geven dat je voor de gek gehouden bent en dat dit misschien wel het geval was. Moddergooien is duidelijk niet de liefhebberij van Ver, in tegenstelling tot Wright.

Waarom is dit groot nieuws?

Bitcoin Cash is de nummer vier cryptovaluta wanneer er gekeken wordt naar de marktkapitalisatie. Dat betekent dat het gaat om een van de grootste spelers. En deze speler gaat een deel van de community verliezen. Aangezien de hard fork bedoeld is om het systeem weer eerlijker te maken, is de kans bijzonder groot dat het grootste gedeelte van de mijnkracht ook verloren gaat naar de hard fork.

De prijs van Bitcoin Cash heeft al langer te lijden van de problemen

Tegelijkertijd maakt de strijd (niet alleen tussen Wright en de wereld maar ook op online fora) het onwaarschijnlijk dat een versie van de hard fork de toekomst gaat hebben. Er is te veel onenigheid, er is te veel strijd en veel te weinig inhoudelijk debat. Het heeft er daarmee vooral voor gezorgd dat BCH kopen niet langer aantrekkelijk lijkt voor de meeste investeerders. De stabiliteit en toekomstvisie is ver te zoeken. Wanneer er verder geredeneerd wordt in de lijn van Satoshi (duidelijk niet Wright), dan is Dash kopen een betere keuze. Met het oog op de toekomst van de betaalmogelijkheden op internationaal vlak is Ripple (XRP) kopen een verstandige optie. Op dit moment is het wachten welke variant van de hard fork opstaat uit de as van Bitcoin Cash en wat dit gaat presteren, maar de verwachtingen zijn ronduit laag.