Ik ben praten over Tether zat, maar hier nog een artikel over Tether

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Ik ben praten over Tether zat, maar hier nog een artikel over Tether

By Dan Ashmore - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

Het is nog een heftige situatie.

Als we specifiek naar crypto kijken, veroorzaakte de kernbom van UST en Luna paniek als nooit tevoren op de cryptomarkten. Een van de meest intrigerende – en ronduit angstaanjagende – effecten van deze ineenstorting was de ontkoppeling van Tether. Ik heb een tijdje een diepe duik op Tether uitgesteld omdat ik vind dat het het cryptocurrency-equivalent is van “Happy” van Pharrell – zo overspeeld dat ik elke keer dat ik er hoofdpijn van krijg.

Maar de gebeurtenissen van vorige week, toen Tether inging op deze de-pegging-trend die plotseling erg populair is bij cryptocurrencies, overtuigden me dat het tijd werd om een diepe duik te nemen in het onderwerp.

 [inv-florish id="10094114
"]

De-pegging

Je weet dat het een slechte tijd in de markten is wanneer je spellingcontrole nu “de-pegging” als een woord accepteert. Maar dat is wat we kregen, toen Tether onder de 95 cent dook in de nasleep van de UST-explosie (12 mei). Een vloedgolf van verkopen werd aangewakkerd door investeerders die zich zorgen maakten dat Tether niet voldoende reserves had om een run-on-the-bank te weerstaan, na de ineenstorting van Terra’s UST.

Gelukkig voor het ecosysteem als geheel, stabiliseerde de markt en is de prijs hersteld. Maar zelfs terwijl ik dit 11 dagen later schrijf, is de peg nog niet volledig hersteld en wordt momenteel verhandeld op $0,999. De laatste keer dat ik ernaar keek, was dat niet gelijk aan $1.

Als Tether ten onder zou gaan, zou het ongetwijfeld een massale schokgolf in de hele sector veroorzaken – het is nog steeds comfortabel het hoogste liquiditeitspaar op de markt en absoluut essentieel voor zoveel van wat er in de ruimte gebeurt. Sinds begin mei is er maar liefst 10 miljard dollar aan Tether afgelost. Als we kijken naar de constante groei van USDT’s marktkapitalisatie in het verleden, is het duidelijk dat deze laatste aflevering beleggers meer dan ooit tevoren heeft doen schrikken.

 [inv-florish id="10094244
"]

Als je het mij vraagt, heeft Tether de reserves om zijn marktkapitalisatie van $73 miljard te ondersteunen. Maar of ze dat wel of niet doen, is slechts een deel van het probleem – de kern van het probleem is hoe dit om te beginnen een vraag is.

We hebben deze film eerder gezien

Net als bij het zien van het dagelijkse aantal gevallen van coronavirus op het nieuws twee jaar na de pandemie, ben ik het zat om over Tether en de reservesituatie te praten.

Afgezien daarvan is het schadelijk voor de industrie in het algemeen, en dit komt van iemand die nooit tot de Tether-sceptici behoorde.

Hoe moeilijk is het om dit allemaal simpelweg op te helderen en frequente en coherente balansupdates te publiceren? Tether doet dit momenteel een keer per kwartaal, maar ze voldoen ver onder de normen die moeten worden gehandhaafd voor een bedrijf van $73 miljard.

Het meest recente rapport van 31 maart schetst $82.425 miljard aan activa en $82.262 miljard aan passiva. Dit impliceert een eigen vermogen van $162 miljoen, of om de meer informele term in deze context te gebruiken, een overcollatatie van $ 62 miljoen. Prima – lijkt acceptabel.

Maar laten we nu wat sommetjes maken. Deze $162 miljoen vormt 0,2% van de activa. Dus als de activa met 0,2% dalen, is Tether per definitie onderpand. Niet zo fijn – en onaanvaardbaar. Een undercollaterised stablecoin, wat kan er mis gaan?

Aanleg van reserves

U kunt betwisten dat alle activa zijn opgenomen in handelspapier, T-Bills en andere veilige investeringen, maar dat is niet waar. Hetzelfde rapport schetst $5 miljard aan “andere investeringen (inclusief digitale tokens)”. De $162 miljoen aan overcollatatie die Tether momenteel heeft, komt overeen met 3,3% van dit bedrag van $5 miljard. Als je een crypto-investeerder bent, hoef je mij niet uit te leggen hoe vluchtig jouw vriendelijke digitale tokens in de buurt kunnen zijn. Kun je je voorstellen dat digitale tokens sinds 31 maart met 3,3% zijn gedaald en Tether ondercollateriseerde? Ik wed dat je het kunt.

Ik dook vervolgens in dit rapport en liet zien dat Celsius-tokens een van de investeringen van Tether waren, voor $62,8 miljoen om precies te zijn. Celsius Network is een uitleenplatform waar deposanten extra rendement op hun activa (BTC, ETH enz.) kunnen verdienen als ze ermee instemmen om hun rente in Celsius-tokens te verdienen. Wat als we eens kijken naar het Celsius-token sinds oktober 2021, toen Tether meer dan $50 miljoen in hun Series B investeerde?

 [inv-bloeien id="10094681
"]

Dat is een daling van 87%. Au.

Nogmaals – de bovenstaande cijfers voor activa en passiva zijn van 31 maart 2022. Sindsdien staat crypto zwaar rood, dus wie weet hoe de cijfers er nu uitzien. Maar met Tether’s gebrek aan transparantie en balansgymnastiek, is het niet moeilijk voor te stellen dat de aanstaande balansupdate het beeld in een rooskleuriger licht zal schilderen dan het in werkelijkheid is.

De boekhouding

Tether beweert wel dat ze waardeverminderingen maar geen winsten op hun balans opnemen, en dat dit meespeelt in het dunne eigen vermogen van $162 miljoen hierboven, wat daarom conservatief is. Maar dat is echt moeilijk te verifiëren door het gebrek aan transparante rapportage. Trouwens, je zou hier ook advocaat van de duivel kunnen spelen en zeggen dat als de rekeningen de laagste van de kosten of de verminderde waarde registreren, dit impliceert dat Tether aanzienlijk meer heeft geïnvesteerd in deze “andere investeringen (inclusief digitale tokens)” dan het bedrag van $5 miljard dat momenteel op hun “balans” (aanhalingstekens nadrukkelijk toegevoegd). En als ze hier onder water zijn, wie weet waar die financiering vandaan kwam en hoe de gezondheid van de algehele organisatie eruitziet?

Nogmaals, hoewel de antwoorden op deze vragen van vitaal belang zijn, is mijn belangrijkste twistpunt dat ze om te beginnen gevraagd moeten worden. Hier ben ik de balans aan het doorzoeken, verschillende rapporten van maanden geleden tevoorschijn en probeer de stukjes in elkaar te zetten zodat ik de hele puzzel kan zien. Maar dit is een stablecoin van $73 miljard die centraal staat in de gezondheid van het cryptocurrency-systeem. Het zou gewoon niet zo ondoorzichtig moeten zijn; de puzzel moet voor iedereen duidelijk zijn.

Zelfs als alles op rolletjes loopt en u het volste vertrouwen heeft in deze ‘balansrapporten’, laten we niet vergeten dat het bedrijf een duistere geschiedenis heeft. Ze beweerden oorspronkelijk dat de reserves één-op-één werden gedekt door de Amerikaanse dollar voordat het onderzoek van de procureur-generaal van New York dit als een leugen aan het licht bracht. En ik gebruik dat woord niet lichtvaardig. Dit was de reden waarom ze hun retoriek veranderden van “volledig ondersteund door de Amerikaanse dollar” naar volledig ondersteund door “Tether-reserves”. Bovendien worden deze balansupdates in de eerste plaats alleen gepubliceerd om aan de vereiste te voldoen, een neerslag van datzelfde onderzoek. Anders tasten we nog meer in het duister dan we nu doen.

De voordelen

Dit alles brengt me bij waarom ik geloof dat de $10 miljard aan aflossingen van de afgelopen maand een goede zaak is. Hoe kleiner Tether wordt, hoe minder de invloed ervan op de industrie en hoe minder het besmettingseffect zou zijn in het doemscenario van een kernsmelting (ik kijk hier puur naar hypothetische gegevens). Hoe eerder de industrie deze vervelende, repetitieve en saaie vragen over de reserves van Tether achter zich kan laten, hoe beter.

Zoals ik al zei, geloof ik niet dat we dicht bij een ineenstorting van USDT zijn. Ik zou mezelf nooit als een scepticus van Tether hebben beschouwd, zoals veel mensen er constant campagne tegen voeren, en dat al jaren doen. Maar met recente bekentenissen van het bedrijf en de echt slordige inspanningen op de balansrapportage, merk ik dat ik steeds meer afgeschrikt word door USDT.

Ik vermijd USDT wanneer ik kan, ten gunste van meer gerenommeerde stallen. Omdat het neerkomt op de simpele vraag – waarom zou ik dat niet doen? Er is geen inherent voordeel om Tether te houden, afgezien van hoe alomtegenwoordig het is, en andere stallen zijn nu bezig met een inhaalslag. Er is echter een enorm neerwaarts risico, hoe onwaarschijnlijk u dat ook denkt. En zelfs als je niet gelooft dat het allemaal zou kunnen instorten, zou een de-pegging zoals die van deze maand genoeg moeten zijn om je te overtuigen een stabielere stablecoin te houden (door die zin te schrijven, begin ik te begrijpen hoe sommige mensen grapjes maken over cryptocurrency). Hopelijk zal de industrie hetzelfde doen, want of je nu een gelovige bent of niet, dit herhaalde verhaal dat gewoon niet zal verdwijnen, is schadelijk voor alle betrokkenen.

Conclusie

Dit was vorige maand een $83 miljard stablecoin. Nu is het een stablecoin van $73 miljard. Hopelijk blijft de populariteit afnemen en zullen meer gerenommeerde en transparante stallen organisch marktaandeel winnen. USDT is al een tijdje een plaag voor de industrie, daarom glimlach ik wanneer elke dollar USDT wordt ingewisseld.

Ik sluit af met het onderstaande citaat van Tether CTO Paolo Ardoino, die vorige week het volgende te zeggen had over Tether’s 100% record van het eren van al deze verlossingen in de afgelopen maand:

“Deze laatste verklaring benadrukt verder dat Tether volledig wordt ondersteund en dat de samenstelling van zijn reserves sterk, conservatief en liquide is”.

Maar Paolo, is het feit dat deze uitspraak helemaal niet gedaan moet worden geen indicatie van het probleem hier? Tether werd 8 jaar geleden opgericht in 2014. Het is uitgegroeid tot een plek waar het nu $73 miljard waard is en een groot deel van de industrie aandrijft. En de CTO moet nog steeds verklaringen vrijgeven waarin wordt beweerd dat het inwisselen van 15% van het “volledig gedekte” activum bewijst hoe veilig het is?

Dat is alsof ik mijn moeder bel en zeg: ‘Hé mam, je zou trots op me zijn. Ik heb vandaag geen heroïne gebruikt!”. Ik weet niet zeker of dat zo’n geweldige prestatie is, toch?