India werkt aan regulering cryptovaluta in december

De spanning loopt op dit moment hoog op in India. De regering wil een compleet verbod op het gebruiken (en misschien zelfs bezitten) van cryptovaluta. Tegelijkertijd is er een panel opgericht waarbinnen verschillende ministeries aanwezig zijn, maar ook banken en andere ondernemers, die werken aan de regulering van cryptovaluta. In december moet het voorstel klaar zijn zodat de cryptovaluta binnen een wettelijk kader te gebruiken zijn. Maar wordt dit goedgekeurd door de regering wanneer het voorstel op tafel ligt? Het zijn spannende tijden voor de blockchain.

Waarom de focus op India?

Dat de focus op India ligt, is niet zo vreemd. Al vanaf begin 2017 wordt er gesproken over de mogelijkheden rond het legaliseren of verbieden van de cryptovaluta. De starre regering heeft keer op keer de kont in de krib gegooid en werkt veranderingen tegen. Op dit moment wordt de druk op de regering echter groot, aangezien er een grote community binnen India aanwezig is die meer dan graag wil dat de blockchain én cryptovaluta gebruikt kunnen worden. Werkt de regering dit tegen, dan is de kans groot dat de zittende partijen weinig stemmen krijgen bij de volgende verkiezingen.

Het mag niet vergeten worden dat India een land is met veel inwoners, met aandacht voor technologie en tegelijkertijd een grote werkende bevolking met een economie die verder wil groeien. Gebruikmaken van de blockchain en cryptovaluta kan een grote revolutie teweegbrengen. En wellicht is dát juist waar de regering zoveel angst voor heeft.

Wat betekent dit voor de cryptovaluta en de blockchain?

Op dit moment mogen banken geen cryptovaluta aanbieden en er niet mee handelen. Geen Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) of welke van de overige cryptovaluta dan ook. Dit betekent dat de cryptovaluta exchanges ook niet meer actief mogen zijn in India. Er wordt gesteld dat legalisering van de mogelijkheden een grote revolutie zal veroorzaken voor de blockchain en cryptovaluta en dat een blijvend verbod overgenomen kan worden door andere landen.

Een verbod op cryptovaluta kan India buiten de wereldeconomie plaatsen

Beide gevolgen zijn onwaarschijnlijk. Op dit moment is er een grote dynamische zwarte markt aanwezig in India waarop cryptovaluta verhandeld kunnen worden. Tegelijkertijd is India in het verleden geen voortrekker gebleken, maar een land dat doorgaans achteraan in de rij sluit. Dat andere landen het voorbeeld uit India zullen volgen, is daarmee onwaarschijnlijk.

Desalniettemin zou het een positief teken zijn voor de community achter de blockchain wereldwijd wanneer er wél gekozen wordt voor het legaliseren van de cryptovaluta. De gevolgen zullen echter voor India zelf veel groter zijn waar de inwoners en vooral de (internationale) ondernemingen baat zullen hebben bij deze ontwikkelingen. De volgende zet is aan de regering.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.