IOTA kondigt plannen aan om ’coordinator’ uit het netwerk te halen

Op 20 november hebben de ontwikkelaars achter IOTA aangegeven dat het team gaat werken aan het verwijderen van de ‘Coordinator’ op het netwerk. Wanneer dit succesvol is, betekent dit dat IOTA (MIOTA) vanaf dat moment ook decentraal zal zijn. De opzet van het IOTA-netwerk is onderhevig aan veranderingen, het is nooit opgezet als een blockchainnetwerk maar wordt volgens velen de toekomst genoemd, zeker in samenhang met IoT (Internet of Things). Wanneer dit gaat gebeuren is echter onbekend. Het team heeft aangegeven dat het veilig verwijderen belangrijker is dan het maken van haast.

Coördinator is in feite niet meer nodig

IOTA werkt met de Tangle, niet met de blockchain. De DAG-technologie (Directed Acyclic Graph) wordt veiliger naarmate er meer mensen gebruikmaken van het netwerk. Aangezien IOTA vanaf dag één een veilig netwerk wilde aanbieden, is de coördinator ontworpen. Deze keurt betalingen en weert slechte gebruikers van het netwerk. Het is in dit opzicht belangrijk om in te zien dat transacties via IOTA niet teruggedraaid kunnen worden (bij de EOS-blockchain kan dit bijvoorbeeld wel).

Het grotere aantal gebruikers van de IOTA-technologie maakt het netwerk echter al veiliger. Het team besteedt desalniettemin veel tijd en aandacht aan het veilig verwijderen van de coördinator zodat er geen veiligheidsproblemen kunnen ontstaan.

Nu nog actief, maar binnenkort een revolutie?

De coördinator is nu nog een van de funderingsstenen van IOTA, maar het verwijderen van dit element kan een revolutie betekenen voor de toekomst van IOTA. Hoewel er vaak gewezen wordt op het decentrale karakter, iets waar de blockchainwereld naar streeft, is bij IOTA vooral de schaalbaarheid van enorm belang. Op het moment dat IoT zich over de wereld verspreidt en IOTA hiervoor de betaaloptie en basis wordt, moet het netwerk miljarden transacties per dag kunnen verwerken. Dat kan het nu nog niet, maar door het verwijderen van de coördinator kan dit wel en is het netwerk oneindig schaalbaar. De miljarden transacties worden dan zelf de basis van de veiligheid en vormen daarmee de ruggengraat van de Tangle.

IOTA en IoT zijn onlosmakelijk verbonden

Wanneer kunnen we de ontwikkelingen verwachten?

Of dit direct een reden is voor IOTA kopen, dat is nog even de vraag. Het team heeft benadrukt dat het vooral werkt aan een veilig netwerk zonder coördinator. Concreet betekent dit dat niemand weet wanneer we de ontwikkelingen kunnen verwachten. Het kan een paar dagen duren, weken of zelfs maanden. In ieder geval is het idee achter de ontwikkelingen goed en kan dit ervoor zorgen dat IOTA binnen korte tijd de nummer één wordt op het gebied van cryptovaluta wereldwijd. Wanneer IoT doorbreekt én daarbij gebruik gaat maken van de Tangle van IOTA plus de munten, dan is het einde van het succes van IOTA zoek – maar zover is het nog lang niet.

Risicowaarschuwing: investeren in digitale valuta, aandelen en andere effecten, grondstoffen, valuta’s en andere afgeleide beleggingsproducten (bijv. contracts for difference (“CFD’s) is speculatief en gaat gepaard met een hoog risiconiveau. Elke investering is uniek en brengt unieke risico’s met zich mee.

CFD’s en andere derivaten zijn complexe instrumenten en lopen een hoog risico om snel geld te verliezen door leverage. U moet overwegen of u begrijpt hoe een investering werkt en of u het zich kunt veroorloven om het hoge risico te nemen om uw geld te verliezen.

Cryptocurrencies kunnen sterk schommelen in prijzen en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. Het verhandelen van cryptocurrencies staat niet onder toezicht van een EU-regelgevingskader. Prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Alle gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. Uw kapitaal is in gevaar.

Bij het handelen in aandelen loopt uw kapitaal risico.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De gepresenteerde handelshistorie is minder dan 5 jaar oud, tenzij anders vermeld en is mogelijk niet voldoende als basis voor beleggingsbeslissingen. De prijzen kunnen zowel dalen als stijgen, prijzen kunnen sterk schommelen, u kunt worden blootgesteld aan wisselkoersschommelingen en u kunt het bedrag dat u investeert, geheel of gedeeltelijk verliezen. Investeren is niet voor iedereen geschikt. Zorg ervoor dat u de risico’s en legaliteit volledig begrijpt. Als u niet zeker bent, zoek dan onafhankelijk financieel, juridisch, fiscaal en/of boekhoudkundig advies. Deze website biedt geen beleggings-, financieel, juridisch, fiscaal of boekhoudkundig advies. Sommige links zijn partnerlinks. Lees voor meer informatie onze volledige risicowaarschuwing en disclaimer.