Is Bitcoin een veilige haven nu angst de wereldwijde markten bezighoudt?

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Is Bitcoin een veilige haven nu angst de wereldwijde markten bezighoudt?

By Benson Toti - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022

De crash van Bitcoin tot de 8.000 dollar grens heeft geleid tot een bezorgdheid dat deze activa niet de ‘veilige haven’ is waarvan men ooit dacht dat het wel zo was

De afgelopen dagen is er onrust geweest op de wereldmarkten. Olie daalde gisteren met 24 procent, de slechtste dag sinds 1991, volgens CNBC. Bovendien verloor de FTSE 100 bijna 125 miljard pond, sommigen vrezen dat we aan de vooravond staan van de volgende financiële crisis.

Bitcoin werd in 2009 gelanceerd in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis van 2008. Satoshi Nakamoto, de bijnaam die wordt gebruikt door de maker van Bitcoin, vond deze crypto valuta uit als een reactie op de roekeloze leningen van banken die ertoe leidden dat de huizenmarkt crashte.

Bitcoin biedt een manier om kapitaal veilig en goedkoop, maar wat vooral van cruciaal belang is, op een gedecentraliseerd platform op te slaan, dat activa beschermt tegen interferentie van derden. Sommige voorstanders beweren dat Bitcoin in de volgende financiële crisis de veilige haven zal zijn waarop beleggers kunnen vertrouwen.

Dat is een prettig idee, maar is dit ook daadwerkelijk het geval?

Bitcoin kan beschouwd worden als een geïsoleerde activa, waarvan de prijs niet gebonden is aan bedrijfsprestaties zoals de FTSE, en is evenmin als olie nodig voor de dagelijkse gang van zaken in onze moderne economieën.

In plaats daarvan is de waarde van Bitcoin het beste te vergelijken met grondstoffen zoals goud, dat tot nu toe in feite gezien werd als een ‘veilige’ activa. Goud heeft echter ook verlies geleden in tijden van economische neergang. In het geval van 2008 daalde goud ook sterk tezamen met andere activa, maar aan het einde van het jaar had het zich hersteld en sloot het jaar af met een winst van vijf procent. Het werd daarmee één van de weinige markten die dat jaar in het groen beëindigde.

De recente dip van Bitcoin heeft bij sommige experts echter het idee weggenomen dat het een veilige haven kan zijn. John Bollinger, de technische analist die de Bollinger Bands uitvond, een handelsindicator die de volatiliteit meet (iets wat erg handig is bij het verhandelen van crypto valuta’s) zei dat in een tweet gisteren:

“Bitcoin wordt het slachtoffer van de COVID-19 paniek. Ik zag dat echt niet aankomen, ik dacht dat het als een veilige haven zou kunnen fungeren. $BTCUSD”

Bollinger schrijft de val van de Bitcoin toe aan de paniek over het coronavirus, maar in een verhaal dat gisteren door Coinlist gepubliceerd is, is de waarheid nog veel complexer. Er zijn namelijk diverse factoren die angst creëert bij handelaars in Bitcoin, dit in combinatie met de coronavirus angst.

Met dit in gedachten zou je kunnen concluderen dat de recentelijk dip van Bitcoin te verwachten was. De markten zijn momenteel namelijk extreem verontrust vanwege de crash die het coronavirus veroorzaakt met betrekking tot productiviteitsverlies. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een deel van deze angst ook een impact heeft op de crypto geldmarkten, een veilige haven of niet. Eén blik op de zogenaamde Crypto Fear & Greed Index laat zien dat de crypto markten op dit moment eigenlijk best nerveus zijn. In macro-economische zin moet het dus nog gezien worden of Bitcoin het vermogen heeft om beleggers een veilige haven aan te bieden.