Mede-oprichter van Centra Tech veroordeeld voor frauduleuze ICO regeling

Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART
Bitcoin Dogs Munt
S WERELDS EERSTE BITCOIN ICO PRESALE EINDIGT 15 MAART

Mede-oprichter van Centra Tech veroordeeld voor frauduleuze ICO regeling

By Alice Leetham - Kort bericht
Bijgewerkt 06 July 2022
Foto van vingers bij het typen van code op het toetsenbord

De 29-jarige Sam Sharma kreeg een gevangenisstraf van 8 jaar voor het voor 25 miljoen dollar oplichten van investeerders

Gisteren werd door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) bekendgemaakt dat Sohrab Sharma, ook wel bekend als Sam Sharma, veroordeeld was voor zijn rol in de frauduleuze ICO van Centra Tech. Het in Miami gevestigde bedrijf beweerde financiële producten met betrekking tot cryptovaluta’s aan te bieden en haalde investeerders over om miljoenen dollars aan digitale fondsen over te dragen.

Sharma en de medebeklaagden Raymond Trapani en Robert Farkas richtten het bedrijf in 2017 op, met de bedoeling om crypto producten aan te bieden, waaronder de Centra card: een debetkaart die via partnerschappen met Visa en Mastercard zogenaamd bij de meeste instellingen geaccepteerd zou worden. Het bleek echter dat dergelijke partnerschappen helemaal niet bestonden.

De Centra card kreeg dat jaar redelijk wat publiciteit en zowel Floyd Mayweather als DJ Khaled werden betaald om de card op social media te promoten. Nadat er een rechtszaak tegen het paar werd aangespannen, werd deze vervolgens gestaakt en kregen ze in 2019 ieder een schikking met een boete van zes cijfers wegens het niet bekendmaken van de compensatie die ze voor hun aanbeveling ontvingen.

Centra Tech verzon tevens een CEO genaamd ‘Michael Edwards’ met 20 jaar ervaring in de banksector. Hij was één van de twee fictieve leden van het directieteam van het bedrijf. Daarnaast beweerde Centra Tech in 38 staten licenties te hebben, ondanks het feit dat er in een aantal daarvan geen licenties verleend waren.

De Amerikaanse advocaat Ilan T Graff zei: “Sohrab Sharma leidde een scam om investeerders te misleiden door ten onrechte te beweren dat de start-up die hij mede-oprichtte volledig functionerende en geavanceerde crypto gerelateerde financiële producten had ontwikkeld. In werkelijkheid waren de meest opmerkelijke creaties van Sharma de nep-leidinggevenden, nep-zakelijke partnerschappen en nep-licenties die hij en zijn mede-samenzweerders aanhaalden om hun slachtoffers te misleiden zodat ze tientallen miljoenen dollars overhandigden. We zullen op een agressieve wijze digitale effectenfraude zoals deze blijven vervolgen.”

Door middel van deze en andere frauduleuze claims hebben de beklaagden de investeerders overgehaald om in totaal van meer dan 25 miljoen dollar afstand te doen. In principe waren deze fondsen op bepaalde momenten in 2018 meer dan 60 miljoen dollar waard. De FBI nam in 2018 100.000 ETH van Centra Tech in beslag, die dit jaar voor ongeveer 33,4 miljoen dollar werd verkocht. Het is DOJ’s voornemen om deze gelden te gebruiken om de slachtoffers van Centra Tech te compenseren.

De mede-oprichter Farkas werd in december tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn aandeel in de regeling. Gisteren werd Sharma tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn leidende rol, en ontving tevens een boete van 20.000 dollar en een bevel tot een verbeurdverklaring van 36.088.960 dollar.