HomeNoorse zalmproducent sluit zich aan bij de IBM food blockchain

Noorse zalmproducent sluit zich aan bij de IBM food blockchain

Kvarøy Arctic zal binnenkort in staat zijn om gedetailleerde informatie over hun zalm aan hun consumenten te verstrekken

Kvarøy Arctic, een in Noorwegen gevestigde producent van gekweekte zalm, is de meest recente entiteit die toetreedt tot IBM’s Food Trust, de technologiegigant z’n distributieketen oplossing die gebaseerd is op een blockchain voor de voedingsindustrie.

Kvarøy Arctic is de leverancier van meerdere restaurants plus levensmiddelen retailers in Canada en de Verenigde Staten. Het zal nu blockchain technologie gebruiken om aan restaurants en klanten uitgebreide informatie te verstrekken over waar en hoe de producten gekweekt worden.

Toen er naar de samenwerking gevraagd werd, zei de algemeen directeur van de IBM Food Trust, Raj Rao, dat dit een manier is om “transparantie en duurzaamheid in de toeleveringsketens van zeevruchten te bevorderen”.

Zakelijke kopers en consumenten kunnen nu QR codes scannen om toegang te krijgen tot informatie over de oorsprong van de door Kvarøy Arctic gekweekte zalm.

Naast beschrijvingen zullen klanten binnenkort tevens toegang hebben tot afbeeldingen die de omstandigheden beschrijven waaronder hun zalm geproduceerd werd, waaronder de populatie en dichtheid van de leefomgeving waarin de zalm is grootgebracht. Ze kunnen tevens hun leeftijd plus oogstdatum bekijken, en informatie verkrijgen over de aanvoerroute die de producten van hun bron naar de schappen van de supermarkt bracht.

De zalmproducent werkt eveneens samen met BioMar, zijn voerleverancier, om aanvullende toeleveringsketen gegevens aan het project te verstrekken.

Kvarøy Arctic merkte op dat de vraag naar verse zeevruchten in de Verenigde Staten de afgelopen drie maanden aanzienlijk is toegenomen. De producent heeft onthuld dat ze zendingen hebben uitgevoerd die twee keer zoveel zijn als het verwachte volume.

Espen Braathe, een vertegenwoordiger van de IBM Food Trust, zei dat premium voedingsmiddelen meer gevallen van fraude aantrekken dan andere consumeerbare producten. Of in zijn eigen woorden: “Als er een premium prijs voor voedsel bestaat, dan is de kans op fraude ook premium.”

In een studie, uitgevoerd door de milieu non-profit organisatie Oceana, ontdekten onderzoekers dat een derde van alle zeevruchten producten in de VS verkeerd is gelabeld. Als gevolg hiervan betalen consumenten vaak zonder hun medeweten premium prijzen voor ondermaatse producten.

Alf-Gøran Knutsen, de CEO van Kvarøy Arctic, is van mening dat blockchain het aantal fraudegevallen binnen de visindustrie kan helpen verminderen.

“Blockchain is de toekomst als het gaat om het beëindigen van fraude in de visindustrie. De technologie volgt namelijk heel gedetailleerd, wat ons meehelpt mogelijke voedselverspilling te verminderen, opdat we zo meer mensen in de wereld kunnen voeden”, aldus Knutsen.

De IBM Food Trust is een netwerk van professionals uit de voedingsindustrie, die met elkaar zijn verbonden door middel van een gedeelde registratie van voedsel systeemgegevens. Met dit systeem kunnen bedrijven de voedselveiligheid en -versheid optimaliseren, werken aan de efficiëntie van het toeleveringsketen, afval minimaliseren plus de reputatie verbeteren.